Erişilebilirlik

Kurban Kesmeye Ekonomi Engeli 


DİYARBAKIR - Kurban Bayramı’na az bir süre kala hareketlenmesi beklenen hayvan pazarları sessiz. Her kentte onlarca hayvan pazarı kurulmasına rağmen, geçen seneye gör pazara gelenlerin sayısı oldukça az. Nedeni ise artan hayvan fiyatları. Satıcılara göre Kurban Bayramı’nın geleneği olan koç kurban edilmesi ise artık çok zor.

Diyarbakır’da esnaf olan Fırat Culu her yıl olduğu gibi bu Kurban Bayramı’nda da kurban kesmeyi planlıyor. Culu bayrama az bir süre kala kurban bulmak amacıyla pazarları gezmeye başlıyor. İlk durağı Yenişehir İlçesindeki bir kurban pazarı.

Pazarın sahibi Cemal Aslan’dan fiyatları soruyor. Fiyatlar geçen yıla oranlar yükselmiş. Birkaç koyun beğenen Culu, Aslan’la sıkı bir pazarlığa başlıyor. Ancak fiyatı istediği seviyeye indiremiyor. Pazarlığın sonunda almamaya karar veren Culu, pazardan ayrılmadan VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

Kurban Kesmeye Ekonomi Engeli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

Fiyatların yüksek olması nedeniyle alamayacağını ifade eden Culu, “Az önce satıcı arkadaşla konuştuk fiyatları yüksek geldi alamama ihtimalimiz de var. Şu anda ilk geldiğimiz yer, biraz daha gezeceğiz. Geçen yıla göre fiyatlar bayağı yükselmiş. Satıcı arkadaş her şeyin yükseldiğini buna bağlı olarak kurban fiyatlarını yükseldiğini söyledi. Gidip başka yerlere de bakacağız” dedi.

“Fiyatlar yüzde 45 arttı”

15 yıldır her bayramda kurbanlık hayvan satan Cemal Aslan’a göre fiyatlar geçen yıla göre yüzde 45 oranında arttı.

Kurban bayramlarında koç kesiminin artan fiyatlar nedeniyle tarih olduğunu dile getiren Aslan, “Şu anda durgunluk var. Geçen seneye nazaran illaki durgunluk var. Geçen sene etin kilosu 50 liraydı bu sene etin kilosu 90 lira. İllaki talep de az oluyor. Geçen sene ile bu sene arasındaki fark yüzde 45. Müşterinin tepkisine illaki vardır. Eskiden insanlar koç kesiyordu bugün adam diyor kan akıtayım yeter. Herkes bütçesine göre hareket ediyor. Koç olayı bitti” diye konuştu.

İkinci durakta da manzara aynı

İlk pazardan eli boş dönen Culu bu kez, Bağlar İlçesindeki başka bir kurban pazarına gidiyor. Bu pazarda da fiyatlar çok farklı değil. Önce hayvanları inceleyen Culu, ardından pazarın sahibi ile sıkı bir pazarlığa başlıyor. Ancak yine istediği fiyatı alamıyor. Culu ikinci pazardan da eli boş dönüyor.
İki pazar arasında fiyat farkı olmadığını vurgulayan Culu, kurban kesmekten vazgeçiyor.

Fiyatların geçen seneye göre yüksek olduğunu ifade eden Culu, “Belirgin bir fark yok maalesef. Genelde fiyatları yükselmiş. Tabii herkesin kendi ekonomik gücüne göre, kimisine iyidir kimisine kötüdür. Bizim için biraz yüksek geldi. Büyük ihtimalle bu sene görevimizi yapamayacağız” şeklinde konuştu.

“Artış çok değil”

Culu ile pazarlık yapan kurban satıcısı Sinan Timurtaş’a göre artışlar çok değil. VOA Türkçe’ye konuşan Timurtaş, hayvan fiyatlarındaki artışın maliyetlerdeki artıştan az odluğunu savundu. Geçen yıllara oranla az sipariş aldıklarını ifade eden Timurtaş, “Geçen sene arpa 2 liraydı şimdi 7,5 lira, kaç kat olmuş? Hemen hemen 3 kat artmış. Hayvanda da 300 lirayı ya arttırdık ya arttırmadık. Geçen sene 2,5 milyara verdiğimiz hayvanı bu sene 3 bin liraya veriyoruz. Geçen seneki gibi değil, daha siparişi yok. Geçen sene bu zamanlar en az 50 tane sipariş almıştık. Şimdi daha 20 tane anca aldık” diye konuştu.

Diyarbakır’da 6 noktada satış, 9 noktada ise kurban kesim alanı oluşturuldu. Pazarlarda küçükbaş hayvan fiyatları bin 500 ile 700 bin lira arasında değişiyor. Büyükbaş hayvan fiyatları ise 25 bin ve 50 bin lira arasında değişiyor. Kısa süre öncesine kadar yüksek olan hayvan fiyatları, son günlerde bir miktar düştü. Düşüşün nedeni bölgede hasat mevsiminin gelmesi nedeniyle saman bolluğu yaşanması ve saman fiyatlarının düşmesine bağlanıyor.

STÜDYO VOA

ABD’den vatandaşlarına Lübnan uyarısı – 20 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG