Erişilebilirlik

Küresel ısınma Latin Amerika’da can ve mal kaybına yol açmaya devam ediyor


Brezilya’'da yoğun yağışlardan kaynaklı felaketlerde en az 150 kişi öldü.
Brezilya’'da yoğun yağışlardan kaynaklı felaketlerde en az 150 kişi öldü.

Latin Amerika'da ortalama 4-5 yılda bir görülen ve sıcaklık artışına neden olan El Nino hava olayı ile küresel ısınmadan kaynaklı sıcaklık artışının üst üste gelmesi, halk sağlığından orman yangınlarına, su kıtlığından sel ve salgın hastalıklara kadar bölgede ciddi tehditlere yol açıyor.

Brezilya’nın Porto Alegre şehrinde, yoğun yağışlardan kaynaklı ve bugün itibarıyla 151 kişinin yaşamını yitirdiği, 538 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı sel felaketi ya da Kolombiya’nın sıcaklık artışından dolayı artan orman yangınlarıyla mücadele etmek için uluslararası destek talep etmesi, küresel ısınmanın bölgede yol açtığı yıkıcı tehlikenin boyutlarını gösteren onlarca örnekten yalnızca ikisi.

Colombia'da haftalar süren orman yangınları binlerce hektar alanı kül etti.
Colombia'da haftalar süren orman yangınları binlerce hektar alanı kül etti.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) raporları, Latin Amerika’da 2000 ile 2019 yılları arasında, sıcaklığa bağlı olarak yılda ortalama 36 bin 695’den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini ortaya koyuyor.

Son yayınlanan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) raporuna göre El Nino ve iklim değişikliğinin birleşimi , Latin Amerika ve Karayipler'de yaşanan kuraklık, sıcak hava dalgaları, orman yangınları, aşırı yağışlar ve kasırgaların etkisinin artmasına neden oldu.

Raporda bölgenin Atlas Okyanusu kıyısı boyunca buzul erimesinin hızlandığı ve deniz seviyesinin hızla yükseldiği, bu durumun da kıyı bölgelerini ve Karayipler'deki küçük ada devletlerini tehdit ettiği kaydediliyor.

Küresel ısınmayla sosyoekonomik sorunlar derinleşiyor

WMO araştırması küresel ısınmanın bölgeye maliyetinin geçen yıl yaklaşık 21 milyar doları bulduğunu; bölge ülkelerinin sağlık, gıda ve enerji güvenliği ve ekonomik kalkınmasını da olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor.

Orta Amerika ve Karayipler’de iklim afetlerinin de etkisiyle akut gıda krizi yaşayan kişi sayısının 13,8 milyona ulaştığı bildiriliyor.

Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu arasında yer alan Latin Amerika’da küresel ısınmadan kaynaklı su seviyelerinin yükselmesi, tarımsal verimliliğin ve çalışma saatlerinin düşmesi, istihdam kaybı, su kaynaklarının azalmasına bağlı olarak hastalıkların artması, sağlık harcamalarının yükselmesi, sosyal eşitsizliklerin artması gibi çok sayıda sorun, mevcut sosyoekonomik problemlerin daha da derinleşmesine yol açıyor.

Bölgede sıcaklık artışı ve sellere bağlı olarak artan vakalardan biri de sivrisinek yoluyla bulaşan Dang humması.

Viral bir enfeksiyon olan bu hastalıktan, geçen yıl yaşamını yitiren kişi sayısı toplamda 2 bin 370 iken, bu rakam Panamerikan Sağlık Örgütü (OPS) verilerine göre bu yılın ilk 17 haftasında 3 bin 215’e ulaştı.

“İklim sistemini temelden değiştirmiş olabiliriz”

NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Gavin Schmidt "2024 yılındaki sıcaklıkların, 2023’te tespit edilen sıcaklıklardan çok daha fazla olacağını tahmin ediyoruz” diyor.

Schmidt’e göre özellikle Atlas Okyanusu’nun kuzeyindeki sıcaklık artışı, deniz yüzeyinde de daha önce görülmeyen bir şekilde sıradışı sıcaklık artışına neden oluyor.

Schmidt, El Nino'nun etkisinin artması ve rekor sıcaklıkların normal seyrine düşmemesinin, insanların dünyanın iklim sistemini temelden değiştirdiğinin kanıtı olacağını kaydediyor.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG