Erişilebilirlik

Latin Amerika’da Çifte Pandemi: Corona ve Açlık


Sao Paulo, Brezilya
Sao Paulo, Brezilya

Corona virüsü salgınından kaynaklı can kayıplarının 174 bine ulaştığı Latin Amerika’da, pandemi etkisini arttırmaya devam ediyor. Dünyada en fazla vaka görülen 8 ülkeden 4‘ü Latin Amerika'da bulunuyor. Bu ülkeler Brezilya, Meksika, Peru ve Şili. Salgının yeni merkez üssü olan 630 milyonluk bölgedeki vaka sayısı bugün itibarıyla 4 milyonu aşmış durumda.

212 milyon nüfuslu Brezilya’da vaka sayısı 2,2 milyonu, can kaybı ise 82 bini aştı. Cumhurbaşkanının da virüse yakalandığı Brezilya’da son 24 saatte 67 bin 860 yeni vaka ve 1284 can kaybı yaşandı.

Son 24 saatte dünyada virüsten en fazla etkilenen ülke olan Meksika’da 790 can kaybı ve 6019 yeni vaka tespit edildi. Meksika’da yaşanan can kaybı toplamda 41 bini geçerken, bölgedeki birçok ülkede vaka ve ölü sayısında hemen her gün yeni rekorlar kırılıyor.

Uzmanlar vaka sayılarındaki artışların en önemli nedenleri arasında "salgınla mücadelede kayda değer bir ilerleme sağlanmamasına rağmen, mali yetersizliklerden dolayı sosyal tedbirlerin gevşetilmesinin" bulunduğunu belirtiyor.

Karantina sürecinde çalışamayan ya da geliri düşen milyonlarca kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği bildiriliyor.

Her 9 kişiden biri açlık sınırının altında

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO verilerine göre pandemi öncesinde açlık sınırının altında yaşayan kişi sayısı 48 milyonken (%7.6), salgınla birlikte bu sayının 22 milyon artarak 70 milyona (%11,1) ulaşacağı öngörüsünde bulunuluyor.

FAO Latin Amerika temsilcisi Julio Berdege, bu verilerin “her 9 kişiden birinin gündelik ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli minimum enerji miktarını karşılayamaması” anlamına geldiğini ve böylece açlıkla mücadele kapsamında 21. yüzyılda elde edilen tüm kazanımların kaybedildiğini söylüyor.

BM Dünya Gıda Programı WFP’nin Latin Amerika’nın farklı ülkelerinde yaşayan 41 bin kişiyle yaptığı bir ankete göre katılımcıların %69’unun gelirinde ciddi düşüş yaşandı ve bunlardan %17’si bazı günler yemek yiyemiyor ya da en fazla bir öğün yiyebiliyor.

WFP, Latin Amerika’da pandemiyle birlikte gıda yardımı ihtiyacı duyan kişi sayısının en az üç kat arttığını söylüyor ve örgüt, yaşanan durumu "açlık salgını" olarak tarif ediyor.

WFP Latin Amerika ve Karayipler Direktörü Miguel Barreto açlık sorununun Orta Amerika ülkelerinde ve Haiti’de daha ağır yaşanacağını söylüyor, ayrıca sayıları 5 milyonu bulan ve sosyal güvencelerden mahrum bir şekilde yaşam mücadelesi veren Venezuelalı göçmenlerin durumunun da kritik olduğuna dikkat çekiyor.

Açlık probleminin yaratabileceği sosyo politik sorunlara işaret eden WFP, olası toplumsal patlamaların ve kaosun önüne geçebilmek adına yapılacak en iyi şeyin ihtiyaç sahiplerine gıda yardımında bulunmak olduğunu belirtiyor.

BM pandeminin bölge ekonomisinde yaratacağı küçülmenin -%9,1 olacağını ve ekonomik tahribattan en fazla etkilenecek ülkelerin sırasıyla Venezuela (-%26) , Peru (-%13), Arjantin (-%10,5) ve Brezilya (-%9,2) olacağını öngörüyor.

XS
SM
MD
LG