Lübnan’ın sürekli mülteci girişi olan, en istikrarsız bölgelerinde bir sektör tüm zorluklara rağmen gelişimini sürdürüyor. Lübnanlı şarap üreticileri, 1970’ler ve 1980’lerdeki iç savaşı atlattıklarını ve bu nedenle bugünleri de atlatacaklarını söylüyor.
Bekaa Vadisi’ndeki ufak bir üzüm bağında Massaya marka şarap üretiliyor. Remzi Goşun bağın sahiplerinden. Goşun ve Lübnan’ın diğer şarap üreticileri ürünlerini ihraç etmenin aynı zamanda kültürlerini ihraç etmek anlamına geldiğini söylüyor.
Goşun şarabın yalnızca bir ürün olmadığını, onu üreten insanları da yansıttığını söylüyor.
Lübnan İç Savaşı’nın zorluklarında doğan Goşun birçok diğer genç insan gibi ülkeden ayrılmış ve yurtdışında eğitim görmüş. Ancak yurtdışına yerleşmek yerine ülkesine dönmüş.
Goşun Lübnan’a has şaraplar yaparak insanlara Lübnan’ın Ortadoğu’daki savaşlarla ilgili haberlerin gölgelediği güzelliklerini gösterdiğini söylüyor.
Goşun’a göre bölgedeki şarapçıların inatçılığı, kendi ülkelerinin savaşla dolu geçmişiyle ilgili.
Goşun, Şam’ın dağların ötesinde 15 dakika uzaklıkta olduğunu ve orada acı çeken insanlar için çok üzüldüğünü söylüyor. Goşun buna rağmen Lübnan’ın da çok acılar çektiğini ve iş modellerini bu durumlara uyum sağlayacak şekilde düzenlemeleri gerektiğini belirtiyor.
Bağın olduğu sokağın karşı tarafında derme çatma bir kampta aileler el yapımı çadırlarda kalıyor. Bekaa’da işyerleri 2011’den bu yana büyük değişimlere tanık olmuş.
Nüfusu 5 milyondan az olan Lübnan’da 1 milyon Suriyeli göçmen var. Bu rakamın çoğunluğu Bekaa’da kalıyor ve bu durum ülkenin şartlarını zorluyor.
Ancak ülkenin en eski ve en büyük şarap üreticilerinden olan Domaine des Tourelles’in sahiplerinden Fevzi İsa, şarap satışlarının çok iyi olduğunu, Lübnan şaraplarının ününün son senelerde arttığını ve birçok yeni üreticinin pazara dahil olduğunu söylüyor.
Ancak İsa, Lübnan şaraplarının yayılması için ilk yapmaları gerekenin insanların Lübnan’ın şarap ürettiğinden haberdar olması olduğunu belirtiyor.
Lübnan şaraplarının şarap tadımı yapılan tüm pazarlara dahil olması gerektiğini söyleyen İsa, Lübnan’ın yalnızca sorunları olan bir ülke olmadığını ve çok güzel şarap üreten insanlara da sahip olduğunu göstermeleri gerektiğini belirtiyor.
Ancak sanayi savaştan etkilenmiş. İsa, bağın yanına açmayı planladıkları otelin inşasının ertelendiğini çünkü turizmin zor durumda olduğunu söylüyor. Savaşın iki ayda biteceğini düşündüklerini söyleyen İsa durumun her gün daha zorlaştığına dikkat çekiyor.
Lübnan yılda 9 ile 10 milyon şişe arası şarap üretiyor. Bu yılda 7 ile 8 milyar şişe üreten Fransa’nın yanında çok ufak bir rakam.
Ancak üreticiler, amaçlarının Avrupa ile rekabet etmek olmadığını çünkü ülkelerinin diğer tüm ülkelerden farklı olduğunu söylüyor.