Erişilebilirlik

Lübnan'daki İsrail-Hizbullah çatışmaları sürüyor: Ölü sayısı 500'ü aştı


İsrail özellikle Lübnan'ın güneyini hedef alıyor.
İsrail özellikle Lübnan'ın güneyini hedef alıyor.

Lübnan’daki İsrail-Hizbullah gerilimi devam ediyor. İsrail dün gece boyunca Hizbullah’ı hedef almaya devam ederken, binlerce insan Lübnan’ın güneyinden başka şehirlere kaçıyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı dünkü ölümcül saldırılardan bu yana, 50’si çocuk 558 kişinin öldüğünü açıkladı.

İsrail ordusu ise bu sabah ülkenin kuzeyine füzeler fırlatıldığını, birçoğunun etkisiz hale getirildiğini ancak bazı binaların hasar gördüğünü açıkladı.

Hizbullah, gece boyunca İsrail'in 60 kilometre içindeki bir patlayıcı fabrikası da dahil olmak üzere birkaç İsrail askeri hedefini hedef aldığını ve sabah 04.00 civarında Fadi roketleriyle saldırdığını söyledi. Ayrıca İsrail'in kuzeyindeki Afula kasabası yakınlarındaki Megiddo havaalanına da üç ayrı saldırı düzenlediğini söyledi.

Lübnan’daki son durum: Güney Lübnan’daki binlerce insan başka şehirlere kaçıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Güney sınırındaki Gazze'de Hamas'a karşı neredeyse bir yıldır savaşan İsrail, odağını Hizbullah'ın Hamas'ı desteklemek için İsrail'e roket attığı kuzey sınırına kaydırıyor.

Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'nın web sitesine göre, bölge giderek gerginleşirken bugün Beyrut'a ve Beyrut'tan yapılacak 30'dan fazla uluslararası uçuş iptal edildi.

Etkilenen havayolları arasında Qatar Airways, Türk Hava Yolları ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden çeşitli havayolları yer aldı.

Lübnan'ın geçici başbakanı Necib Mikati'nin ofisinden yapılan açıklamada, dün Lübnan'a yönelik İsrail saldırılarının artmasının ardından Mikati'nin “daha fazla temas için” Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun yapıldığı New York'a gideceği belirtildi.

Çatışmalar, İsrail'in yakın müttefiki ABD ve Ortadoğu'da Hizbullah, Yemen'deki Husiler ve Irak'taki silahlı gruplar gibi vekilleri bulunan bölgesel güç İran'ın daha geniş bir savaşın içine çekileceğine dair korkuları arttırdı. Saldırılar, geçen hafta üyelerinin kullandığı binlerce çağrı cihazı ve telsizin tarihindeki en büyük güvenlik ihlalinde patlamasıyla ağır kayıplar veren Hizbullah üzerindeki baskıyı arttırdı.

Operasyon yaygın bir şekilde İsrail'e atfedildi, ancak İsrail sorumluluğu doğrulamadı ya da reddetti.

İsrail'in istihbarat ve teknolojik gücü ona hem Lübnan hem de Gazze'de güçlü bir avantaj sağladı. Hizbullah'ın üst düzey komutanlarını ve Hamas liderlerini takip edip suikastlar düzenledi.

İsrail ordusu son saldırılarda yaklaşık 55 merminin İsrail'e geçtiğini, ancak çoğunun durdurulduğunu ve Yukarı Celile bölgesinde düşen birkaç merminin tespit edildiğini söyledi.
“Bölgedeki binalarda hasar meydana geldi” diyen ordu, mermilerin HaAmakim bölgesinde durdurulduğunu ve geri kalanının açık alanlara düştüğünü belirtti.

Hizbullah, Naftali üssündeki 146. Tümen’in lojistik depolarını bir roket salvosuyla bombaladığını açıkladı.

Yedi büyük demokrasi grubunun dışişleri bakanları BM Genel Kurulu çerçevesinde bir araya geldikten sonra yaptıkları açıklamada, Ortadoğu'nun hiçbir ülkenin kazançlı çıkmayacağı daha geniş bir çatışmaya sürüklenme riski taşıdığını belirtti.

Bölgesel istikrarsızlık korkusu

Topyekûn bir savaşın, Gazze'de hiçbir yumuşama belirtisi göstermeyen yıkıcı savaşa ek olarak Ortadoğu genelinde istikrarsızlık yaratmasından endişe ediliyor.

İsrail'in olası seçenekleri arasında güney Lübnan'ı işgal etmek ve hava saldırılarını genişleterek Beyrut'un Hizbullah kontrolündeki güney banliyölerini ya da 2006'daki İsrail-Hizbullah savaşında havaya uçurulan köprü ve otoyollar da dahil olmak üzere Lübnan altyapısını daha fazla vurmak yer alabilir.

Lübnan'ın böyle bir yıkımı kaldırması mümkün değil zira liderlerinin beş yıldır sürüncemede bıraktığı feci bir mali çöküşün acısını çekmeye devam ediyor.

Hizbullah, bir kara saldırısında İsrail için Hamas'tan daha zorlu bir düşman olabilir. İsrail'in Lübnan'ı işgaline karşı koymak için 1982 yılında İran Devrim Muhafızları tarafından kurulan Hizbullah, engin bir deneyime sahip, son derece disiplinli ve Filistinli müttefikinden daha iyi silahlara sahip.

Ancak İsrail hükümeti kuzey sınırını güvence altına almak ve savaşın en önemli önceliği olan bölge sakinlerini güvenli bir şekilde geri döndürmek için kamuoyu baskısıyla karşı karşıya.
Hizbullah'ın düşüncelerini bilen üst düzey bir kaynak, örgütün daha önce görülmemiş bir çatışma evresinde olduğunu ve İsrail'in Hizbullah'ı duvara itmek istercesine hareket ettiğini söyledi. Hizbullah daha büyük bir savaş istemediğini söylüyor.

İsrail ve Hizbullah arasında, geçtiğimiz Ekim ayında Gazze savaşının patlak vermesiyle alevlenen ve neredeyse bir yıl süren çatışmaların ardından karşılıklı ateş açılmaya başlandı.
Dün güney Lübnan'dan gelen aileler arabalara, kamyonetlere ve kamyonlara eşyalarını ve genç yaşlı insanları yükledi. Kuzeydeki otoyollar tıkandı.

Forum

STÜDYO VOA

Erdoğan New York’ta konuştu: “ABD ile görüş ayrılıkları devam ediyor’’ - 23 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG