Erişilebilirlik

Macron Anketlerde Yükselişe Geçti


Fransız politika ve medya dünyasında kamuoyu anketleri sıkça kullanılan bir yöntem. Göreve geldiğinden bu yana anketlerle bir türlü barışamayan ve 'serbest düşüşe' geçen Emmanuel Macron, sonunda yükselmeye başladı.

Son olarak, İran ve Suudi Arabistan arasında küresel ve bölgesel bir krize yol açan Lübnan Başbakanı Saad Hariri krizine arabuluculuk ederek puan toplayan Macron, yaz boyunca anketlerde yaşadığı ‘serbest düşüşü’ durdurmayı başardı.

Her ay Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümet üyeleri hakkındaki kamuoyu eğilimleriyle ilgili anket yayınlayan Journal Du Dimanche, Macron’a olan halk desteğinin yükselişe geçtiğini yazdı.

IFOP Araştırma şirketi tarafından her ay yayınlanan ankette, Macron’un Eylül ayında hafif yükselen popülaritesi Ekim ayında yeniden düşmüştü. Kasım ayında ise Macron’un politikalarından memnun olanların oranı yüzde 46’ya ulaştı. Kendi partisinde Macron’un politikalarına güvenenlerin sayısı yüzde 92, merkez sağda yüzde 57, sağ seçmen Cumhuriyetçiler’de yüzde 53’e yükseldi.

Göreve geldiği ilk 3 ay, sert yönetme biçimi, Fransızlar hakkında sarf ettiği ‘tembel, sinsi’ gibi sözler ve özellikle Çalışma Yasası ve emeklilik reformu nedeniyle, popülaritesi önemli oranda gerileyen Cumhurbaşkanı Macron’a kamuoyu desteği artmaya başladı. Büyük Avrupa projesi, ‘Fransa’yı refrome etme’ iddiası ve uluslararası alanda, özellikle Ortadoğu ve Körfez’deki çıkışlarıyla puan toplayan Macron, Ekim ayında 4 puan birden yükselerek yüzde 46’ya ulaştı.

Ankete göre Macron’un, reformlarını sert eleştiren sol seçmen nezdinde de desteğini artırdığı belirlendi. Macron’a en sert muhalefeti yapan France Insoumise (LFI) partisi sempatizanlarının desteği 7 puan artarak yüzde 22’ye ulaştı. Macron bakanlık yaptığı eski partisi Sosyalist Parti seçmenleri arasındaki popülaritesini yüzde 41 oranında korudu.

En çok patronlar destekliyor

Macron’a en çok destek veren meslek grubu 10 puan artışla serbest meslek sahipleri ve patronlar oldu. Yüksek eğitimli çalışanlardan aldığı destek yüzde 5, özel sektör çalışanlarından yüzde 7, işçilerden yüzde 5, vergilerini artırdığı emeklilerden de yüzde 2 artmış.

Macron’un yanısıra Başbakan Edourd Philippe’in de popülaritesi 2 puan artarak yüzde 49’a yükseldi.

Muhalif rakiplerini sildi

Sert reformları ile geniş tabanları kızdıran Macron, reformlarda kararlı olduğunu göstermesinin ardından radikal soldaki rakibi Jean Luc Melenchon ve aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen’i saf dışı etti. Macron aleyhinde söyledikleri hiçbir sözle taraftar toplayamayan Melenchon ve Le Pen günlerdir televizyon ekranlarında görünmüyor, görünse de bir türlü etkili olamıyor. Siyasete başladığı Sosyalist Parti’yi tümüyle dağıtan Macron, en yakın rakibi sağ parti Cumhuriyetçileri de parçaladı. Macron’un Cumhuriyetçiler’den kopardığı Başbakan Edouard Philippe ve birlikte gelen kadrosunun yanısıra, Cumhuriyetçiler de kendi içlerinde ‘hükümete destek verenler ve vermeyenler’ şeklinde ikiye bölündü.

Özetle, önümüzdeki aylar bu yükseliş sürer mi belli değil ancak, partiler ve ideolojiler üstü bir politika izleyen Macron, ilk etapta, 40 yıldır Fransız siyasetine yön veren tüm merkez ve aşırı sağ partilerin etkisini kırdı. Ancak partisi Republique en Marche (LREM)’ın başına sağ kolu Christophe Castaner’i tek aday olarak getiren ve partiyi demir bir elle yöneten Macron’a kendi partisi içinden de cılız da olsa muhalif sesler yükselmeye başladı bile.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG