Erişilebilirlik

Macron’un Sokakla İlk Sınavı


Grevler ve gösteriler ülkesi Fransa’da sert koşullar içeren Çalışma Yasası Reformu’nu geçirmek isteyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sokak eylemleriyle ilk sınavını veriyor. Çalışanlar, Salı günü genel grev ve gösterilerle sokağa çıkarak Çalışma Yasası Reformu’nu protesto ettiler. Macron’un yasaya karşı çıkanları “tembel” olarak nitelendirmesi, reforma karşı çıkanları daha da öfkelendirdi. Macron ile işçilerin bilek güreşinde kazananı, grev ve gösterilere katılım sayısı belirleyecek. Gösteriler hem Macron, hem de sendikalar için sınav niteliğinde.

Fransa’da ikisi hariç tüm işçi ve öğrenci konfederasyonları, reformu protesto için eylem yaptı. Başkent Paris’teki eylem, Bastille Meydanı’ndan hareket eden kortejle başladı. Sloganlarla İtalya Meydanı’na yürüyen kortejin başına geçen Fransa’nın en güçlü işçi sendikası konfederasyonu CGT’nin Genel Sekreteri Philipppe Martinez, “Bu yasaya karşı gücümüzü göstereceğiz” dedi. İşçiler eylemlerle muhalefeti daha da güçlendirmek istiyor ancak hükümet de geri adım atmayacağını açıkladı.

Macron’un “tembeller” sözü kızdırdı

Cumhurbaşkanı Macron’un yasaya karşı çıkanları “tembel ve radikal marjinaller” olarak tanımlaması ve “tembellere prim vermeyeceğini” söylemesi işçileri daha da öfkelendirdi. Yürüyüşte “Tembeller burada, Macron nerede?” sloganları atan işçiler reform geri çekilene kadar eylemlerine devam edeceklerini dile getirdiler.

“Burası Fransa, İngiltere değil”

Başkent Paris’in yanısıra Marsilya, Nantes, Lyon, Rennes kentleri başta olmak üzere, çalışanlar Fransa’nın büyük şehirlerinde gösteri düzenlediler. Hükümete sert muhalefet eden radikal sol parti “France Insoumise”in lideri Jean Luc Melenchon da seçim bölgesi Marsilya’daki gösterilere katıldı. Melenchon, “Macron, buranın İngiltere değil Fransa olduğunu görecek. Fransızlar vahşi liberalizmi istemiyorlar. Çalışma Yasası’nın her sayfası mücadeleyle yazılmıştır. Bu hakların hiçbiri bize verilmedi, hepsi bedel ödenerek alındı. Bu yasaya sonuna kadar direneceğiz” diye konuştu.

Paris’te 2 gözaltı

Hükümetle bilek güreşinin ilk aşamasında büyük bir katılımla sokağa dökülen işçiler, hükümete güçlü bir mesaj vermeyi başardı. Gösteriler barışçıl bir havada yapıldı, ancak Paris’teki gösterilerin sonunda yüzleri maskeli 200 kadar genç polisle çatıştı. Polis gençleri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Polisle çatışan 2 genç gözaltına alındı. Lyon kentindeki gösterilerde de yer yer polisle çatışan grupları dağıtmak için polisin göz yaşartıcı gaz kullandığı görüldü.

Paris'teki Gösteriler Şiddete Dönüştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

İşçiler sokakta Macron, Guadeloupe’da

Seçim kampanyasının en önemli reformu olarak sunduğu Çalışma Reformu’na karşı işçiler sokağa dökülürken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Harvey ve Irma kasırgasının tümüyle yerle bir ettiği deniz aşırı Fransız toprakları Guadeloupe, Saint Martin ve Saint Batrhelemy adalarına gitti. Burada yerel yönetici ve güvenlik birimleri ile biraraya gelen Macron, kasırganın evlerini tümüyle yıktığı ada halkına yapılacak devlet yardımları hakkında bilgi verdi. Macron’a Deniz Aşırı Topraklar, Sağlık ve Eğitim bakanları eşlik eti. Macron, yüzde 95’i yıkılan Saint Martin adasının “yeniden inşa edileceğini ve adeta yeniden doğacağı” sözünü verdi. Macron, devletin bu bölgelere yeterince etkin yardıma gitmediği için Meclis’te soruşturma komisyonu kurulmasını isteyen muhalefete, “Önce yaraları saralım, ardından muhalefetin soruşturma komisyonu kurmasına da karşı değilim. Gereken herşey fazlasıyla yapılmıştır” dedi.

Fransızlar neden reforma karşı?

Macron’un çalışanları sokağa döken çalışma reformu, çalışma yaşamına baştan sona yeni kurallar getiriyor. Binlerce sayfalık Çalışma Yasası sadeleştiriliyor, işçi ve memur ayrımı kaldırılıyor, toplu sözleşme koşulları değiştiriliyor ve yeni tip, daha kısa ömürlü ve daha az güvenceye sahip iş sözleşmeleri getiriyor.

Sendikalar, reformun en çok, “kar etmeyen patrona ekonomik gerekçeyle işten çıkarma hakkı veren” maddesine, işten çıkarma tazminatlarının bir bölümüne üst sınır getirilmesine, 50’den az işçi çalıştıran şirketlere sendika olmaksızın pazarlık yapma hakkı verilmesine, kısa süreli geçici sözleşmelerinin meslek branşlarına daha geniş yayılmasına, proje bazlı, projeyle başlayıp, projeyle sona eren yeni iş sözleşmeleri yaratılmasına karşı çıkıyor.

Fransa’nın en güçlü işçi sendikası konfederasyonu CGT 21 Eylül’de, France Insoumise partisi de 23 Eylül’de yeniden sokağa çıkarak ülke genelinde yasayı protesto eden gösteriler düzenleyecek.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG