Erişilebilirlik

‘Medya Çalışanlarının Hedef Alındığı Toplumlar Bedel Öder’


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’yle ilgili yayınladığı mesajında, medyada dezenformasyon ve güvensizliğin arttığı bir dönemde, barış, adalet, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları için öncelikli koşulun basın özgürlüğü olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres, dünya genelinde gazetecilere yönelik artan saldırılara dikkat çekti ve “Medya çalışanlarının hedef alındığı toplumlar bunun bedelini öder” dedi.

“İktidarlar özgür basın sayesinde hesap verebilir hale gelebilir”

Guterres iktidarların özgür basın sayesinde hesap verebilir hale geleceğini söyleyerek, “Şeffaf ve güvenilir bilgiye ulaşılmazsa hiçbir demokrasi tamamlanmış sayılmaz. Şeffaf gazetecilik yapan tarafsız basın kuruluşları, liderlerin hesap verebilir hale gelmesini ve iktidarların doğruyu söylemesini sağlar” ifadelerini kullandı.

Herkesin kendilerini temsil etmesi için seçtikleri kişilerle ilgili gerçekleri bilme hakkı olduğunu kaydeden Guterres, günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte yayılan haberlerin zaman zaman halkı yanlış bilgilendirdiğini böylelikle şiddetin arttığını ve nefret suçlarının işlendiğini de belirtti.

“Gazetecilere saldırılar cezasız kaldıkça artıyor”

BM Genel Sekreteri Guterres açıklamasında, dünyada gazetecilere yönelik artan saldırılarla ilgili de endişelerini ifade ederek, “Gazetecilere yönelik saldırıların cezasız kalması nedeniyle saldırılar artıyor ancak basın mensuplarının hedef alındığı toplumlar bunun bedelini öder” dedi.

“Gazetecilerin ifade özgürlüklerini ve güvenliklerini sağlamalıyız”

UNESCO Başkanı Audrey Azulay da, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’yle ilgili yaptığı açıklamada basın özgürlüğünün önemine işaret ederek, gerçeklerin her zaman kazanması gerektiğini söyledi. Düşünce özgürlüğünün ve buna paralel olarak basın özgürlüğünün önemine dikkat çeken Azulay, “Bağımsız gazetecilik vatandaşlara tüm gerçekleri sunar ve onlara fikir oluşturma fırsatı sağlar. Basın özgürlüğü sayesinde herkesin bilgiye erişebileceği şeffaf toplumlar oluşturulabilir. Bizlere bunu sağlayan gazetecilerin ifade özgürlüklerini ve güvenliklerini korumak için birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

BM Eğitim Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) verilerine göre, 2018 yılında 100’e yakın gazeteci görevdeyken öldürüldü, yüzlerce gazeteciyse hapse atıldı. UNESCO verilerine göre, 1994 yılından günümüze kadar öldürülen gazetecilerin sayısı 1,307.

XS
SM
MD
LG