Almanya, Başbakanı Angela Merkel’e Almanya’da ‘mutti’ ‘anne’ diyor. Seçim kampanyası afişleri onu ‘zeki, aklı başında ve kararlı’ olarak tanımlıyor. Merkel Almanya’yı ‘başarı yolunda’ tutmaya söz veriyor.
Anketler de seçmenlerin Merkel’I desteklediğini gösteriyor.
Londra Ekonomi Üniversitesi’nden Julian Gopffarth, Merkel’e verilen desteğin arkasında Amerika’da Donald Trump’ın başkan seçilmesi, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı ve uluslararası istikrarsızlığın yol açtığı kaygılar olduğunu söylüyor.
Avrupa Birliği liderleri de, olası Merkel zaferinin, birçok krizden sağlam çıkmayı başaran AB’nin yeniden ivme kazanmasına yardımcı olacağını umuyor.
Bu krizlerin en büyüğü göçmen akını. Çoğu Suriye’den yaklaşık bir milyon göçmen 2015 yılında Almanya’dan sığınma talebinde bulundu.
Birçokları sığınmacılara kucak açmasının Merkel’in sonunu getireceği tahmininde bulundu.
Göçmen akını döneminde Merkel, seçmenleri daha sert göçmenlik yasaları getireceğini söyleyerek yeniden kazanmaya çalıştı. Ancak kriz daha çok, aşırı sağcı ‘Almanya için Alternatif Partisi’ AfD’ye olan desteği arttırdı. AfD son dönemde yaşanan terör olayları sonrası güvenlik sorununu da siyasi gündeminin en üst sıralarına koydu.
Uzman Gopffart, AfD’nin sadece 4 yıl önce kurulduğuna dikkat çekerek, yüzde 10’un üzerindeki her sonucun parti için başarı olacağını belirtiyor.
AfD’nin göçmen karşıtı söylemiyse kampanyalarını karıştırdı.
Uzman Hajo Funke bu konuda şunları söylüyor: ‘AfD seçmeninin hepsi aşırı sağcı değil. Ancak sorun parti liderlerinin aşırı sağcı olmasında.’
Seçim sonuçlarına bağlı olarak koalisyon kurulursa AfD de hükümette yer alabilir.
Seçim yarışında şu an itibariyle Martin Schulz’un liderliğindeki Sosyal Demokratlar ikinci sırada.
Schulz, seçmenlerin bütün adayları dinlediğini ancak kime oy vereceği konusunda kararsız olduğunu söylüyor.