Irak’taki özerk Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani bugün Ankara’yı ziyaret ediyor. Türkiye ve Iraklı Kürtler yakın siyasi ve ticari ilişkiler kurmuş durumda. Ancak iki tarafın da Bağdat’taki merkezi hükümetle sorunları var
Mesut Barzani’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapacağı görüşmeler, Ankara’nın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne verdiği özel önemi tekrar gözler önüne serecek.
Barzani’nin ziyareti, Bağdat yönetiminin Ankara’ya, Irak’taki tank ve askerlerin çekilmesi talebinden hemen sonra gerçekleşecek.
Türkiye’nin Erbil eski başkonsolosu Aydın Selcen, ziyaretin, Barzani’nin Bağdat’a karşı Ankara’ya verdiği desteğe işaret ettiğini söylüyor.
Türkiye’nin Musul yakınlarına Barzani’nin izni olmadan asker yollayamayacağına dikkat çeken Selcen, Barzani’nin, Bağdat’ın uyarısından hemen sonra Ankara’yı ziyaret etmesinin herhangi bir rahatsızlık duymadığını ortaya koyduğunu söylüyor.
Barzani ve Partisi KDP, Erdoğan ve AKP ile yakın ilişkiler geliştirdi. Kuzey Irak, Türkiye’nin özellikle de enerji konusunda en önemli ortaklarından birine dönüştü.
Birçok askeri uzmanın yanı sıra köşe yazarı Metehan Demir de, çarşamba yapılacak görüşmelerde iki tarafında birbirinden talepleri olacağı düşüncesinde.
Türkiye’nin Barzani’den, PKK’ya karşı daha içten ve etkin bir mücadele talep edeceğini söyleyen yorumcu, Barzani’nin de buna karşılık Türkiye’nin kendisine, Bağdat’a karşı bölgesel konularda destek olmasını bekleyeceğini söylüyor.
Türkiye ve Kuzey Irak, Bağdat’la iyi ilişkiler içerisinde değil. Barzani’nin Ankara’dan zor durumdaki bölge ekonomisi için daha fazla mali destek istemesi bekleniyor. Kuzey Irak ve Bağdat arasında petrol gelirlerinin paylaşımı ile ilgili çekişmeler, Kuzey Irak ekonomisine zarar veriyor.
Barzani’nin aynı zamanda Ankara’ya, PKK ile barış sürecini tekrar başlatması konusunda baskı kurması bekleniyor. Aydın Selcen, Barzani’nin önceliğinin IŞİD’le mücadele olduğuna dikkat çekiyor.
Barzani’nin başka bir Kürt oluşumuyla silahlı mücadeleye girmekten kaçınacağını söyleyen Selcen, özellikle de PKK’nın, Suriye’de Türkiye’nin baskısına rağmen IŞİD’i püskürtme konusundaki yeteneği göz önünde bulundurulduğunda daha da geçerli bir yaklaşım olacağını söylüyor. Eski diplomat, KDP’nin PKK’ya karşı bir mücadeleye gitmesinin Kuzey Irak’ta kamuoyu tarafından hiç de hoş karşılanmayacağını belirtiyor.
Uzmanlar, Barzani’nin kendi bölgesinde halk arasındaki bölünmeleri tamir etmeye çalıştığı bu dönemde, kamuoyundan destek almasının önemli olduğunu söylüyor. Barzani’nin, IŞİD’le ortak mücadeleyi bu siyasi amaç için kullanması mümkün görünüyor.