Erişilebilirlik

Meta’dan yapay zeka destekli konuşma ve metin çevirisi hamlesi


Meta, yaklaşık 100 dilde metin ve konuşma arası çeviri ve 35 dilde konuşmadan konuşmaya çeviri yapabilen yapay zeka destekli SeamlessM4T modelini duyurdu.
Meta, yaklaşık 100 dilde metin ve konuşma arası çeviri ve 35 dilde konuşmadan konuşmaya çeviri yapabilen yapay zeka destekli SeamlessM4T modelini duyurdu.

Facebook'un çatı şirketi Meta, onlarca dilde konuşmayı tercüme edebilen ve yazıya dökebilen bir yapay zeka modelini duyurdu.

Model, farklı diller arasında gerçek zamanlı iletişimi mümkün kılmak için önemli bir adım olabilir.

Şirket, dün paylaştığı blog yazısında, SeamlessM4T modelinin yaklaşık 100 dilde metin ve konuşma arası çevirilerin yanısıra 35 dil için konuşmadan konuşmaya çeviriyi destekleyebileceğini söyledi.

Şirket, SeamlessM4T modelinin geçmişte farklı modellerde ayrı ayrı mevcut olan teknolojiyi birleştirdiğini belirtti.

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, bu tür araçların Metaverse’te dünyanın dört bir yanından kullanıcılar arasındaki etkileşimi kolaylaştıracağını öngördüğünü söyledi.

Metaverse, kurgusal bir evrende birbirine bağlı sanal dünyalar kümesine deniliyor. Zuckerberg, şirketinin geleceğini bu evrene yatırıyor.

Blog yazısında, Meta'nın modeli, ticari olmayan kullanım için kullanıcılara açık hale getirdiği belirtildi.

Dünyanın en büyük sosyal medya şirketi bu yıl, çoğu ücretsiz kullanılabilen yapay zeka modelleri üretti. Meta’nın geliştirdiği Llama adlı büyük bir dil modeli, Microsoft destekli OpenAI ve Alphabet şirketinin Google'ı tarafından satılan tescilli modellere ciddi şekilde meydan okuyor.

Zuckerberg, açık bir yapay zeka ekosisteminin Meta'nın avantajına çalıştığını düşünüyor.

Zuckerberg, şirketin modellere erişim için ücret almak yerine, sosyal platformları için tüketiciye yönelik araçların oluşturulmasında etkili bir kitle kaynak kullanımı (crowdsourcing) yoluyla daha çok kazanacağını söylüyor.

Bununla birlikte Meta, modellerini oluştururken kullanılan ve modelleri eğiten veriler konusunda sektörün geri kalanıyla benzer yasal sorunlarla karşı karşıya.

Geçen ay komedyen Sarah Silverman ve diğer iki yazar, Meta ve OpenAI şirketlerini, kitaplarını izinsiz eğitim verileri olarak kullanmakla suçlayarak telif hakkı ihlali davaları açtılar.

Meta araştırmacıları bir makalede, SeamlessM4T modeli için 4 milyon saatlik "taranmış internet verilerinin halka açık bir deposundan alınan ham sesleri" eğitim verisi olarak kullandıklarını söylemişti. Yazıda, ses verilerinin hangi kaynaktan alındığı belirtilmemişti.

Meta, ses verilerinin kaynağına ilişkin sorulara yanıt vermedi.

Facebook’un çatı şirketi Meta, yaklaşık 100 dilde metin ve konuşma arası çeviri ve 35 dilde konuşmadan konuşmaya çeviri yapabilen yapay zeka destekli SeamlessM4T modelini duyurdu

Yazıda, metin verilerinin Wikipedia'dan ve bağlantılı internet sitelerinden içerik çeken veri kümelerinden geldiği belirtildi. Yazı, veri kümelerinin geçen yıl oluşturulduğunu belirtti.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG