Erişilebilirlik

Mülteci Krizi BM Genel Kurulu'nun Gündeminde


Mülteci Krizi BM Genel Kurulu'nun Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’a gelen dünya liderlerinin ana gündeminde Avrupa’ya akın halinde giden mültecilerin kötü durumu var. Genel Sekreter Ban Ki Moon gelecek hafta mülteci krizini konuşmak ve konuya olan uluslararası dikkati arttırmak amacıyla üst düzey bir toplantı düzenliyor.

Avusturya’ya varanlar gibi, mültecilerin Avrupa’ya akını devam ederken, Amerika ve diğer ülkeler büyüyen bu insani krizi durdurmak için çözümler arıyor.

Mülteci krizi, 150 devlet başkanı ve başbakanın katılacağı BM Genel Kurulu’nun gündeminde üst sıralarda yer alıyor.

Ayrıca G-7 ülkeleri de Salı günü bu mülteci sorununun ve insani krizin ele alınacağı bir zirve gerçekleştirecek.

“Biliyorum ki pek çok ülke bu krize yardım için daha önce yeteri kadar mali destek vermemiş ve ya yeteri kadar etkin olmayan devletlere daha fazla çaba gösterme çağrısı yapacak”

Bu hafta içinde Avrupa Birliği içişleri bakanları 120 bin mültecinin birlik içinde dağıtılma planını onaylamıştı.

AB ayrıca, Suriye’ye komşu ülkelere sığınan mültecilere yardım için bir milyar dolarlık bir fon oluşturma kararı aldı.

Amerika da insani yardım miktarını arttırdı ve gelecek yıl için olan Suriyeli mülteci kabul kotasını 10 bin arttırarak 85 bine çıkardı.

“Biz acil olarak ne kadar mülteci girişini idare edebileceksek, var olan sisteme uyumlu olarak ne yapabileceksek, bütçeye uygun olarak nasıl hareket edebilecekse onu yapmaya çalışıyoruz”

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Skype aracılığıyla görüştüğümüz Bill Frelick, Amerika’nın söz verdiği katkının çok da büyük olmadığını söylüyor.

“Bence bu yapılacak yardım artışı zaten çoktan yapılmalıydı, çünkü geçen sene yalnızca 100 tane Suriyeli mülteci Amerika’ya kabul edilmiş.”

Bazıları ise Amerika’nın yardım etme çabalarını arttırması gerektiğini söylerken, mülteci krizi için pek bir şey yapmayan diğer devletlerden daha fazla yardım sağlanması gerektiğini savunuyor.

Fazla sayıda mülteci kabul etme kapasiteleri olan diğer ülkeler var. Kanada, Avustralya gibi.

Uzmanlar, Avrupa’ya olan mülteci akınının, krizin en başından beri asıl yükünü çeken Türkiye gibi ülkelere daha fazla mali yardım yapılması için Batılı ülkelere bir uyarı olarak algılanması gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG