Erişilebilirlik

NASA, Jüpiter'in uydusu Europa'da yaşama uygun koşullar olup olmadığını araştırmak için uzay aracı fırlattı


 2,9 milyar kilometre yol katederek 2030’da Jüpiter’in yörüngesine girecek olan Europa Clipper uzay aracı, uydunun buz haldeki dış kabuğunun altında gizlendiğine inanılan büyük yüzey altı okyanusunda yaşam koşullarını inceleyecek.
2,9 milyar kilometre yol katederek 2030’da Jüpiter’in yörüngesine girecek olan Europa Clipper uzay aracı, uydunun buz haldeki dış kabuğunun altında gizlendiğine inanılan büyük yüzey altı okyanusunda yaşam koşullarını inceleyecek.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Jüpiter'in uydusu Europa'da yaşama uygun koşullar olup olmadığını araştırmak için Europa Clipper uzay aracını Pazartesi günü Florida’daki merkezden uzaya gönderdi.

NASA’nın uzay aracı Europa’nın kalın dış buz kabuğunun altında gizlendiğine inanılan büyük yüzey altı okyanusuna odaklanarak, yaşamı desteklemeye uygun koşullara sahip olup olmadığını inceleyecek.

NASA’nın Europa Clipper uzay aracı Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden SpaceX Falcon Heavy roketiyle havalandı. Güneş enerjisiyle çalışan uzay aracı, 5,5 yıl içinde yaklaşık 2,9 milyar kilometre yol katettikten sonra 2030 yılında Jüpiter'in yörüngesine girecek. Fırlatma geçen hafta için planlanmıştı ancak Milton Kasırgası nedeniyle ertelenmişti.

NASA'nın bir gezegen görevi için inşa ettiği en büyük uzay aracı olan Europa Clipper, antenleri ve güneş enerjisi tertibatı tam olarak yerleştirildiğinde yaklaşık 30,5 metre uzunluğunda ve yaklaşık 17,6 metre genişliğinde. Bir basketbol sahasından daha büyük olan araç yaklaşık 6 ton ağırlığında.

Jüpiter'in 95 uydusundan dördüncü büyüğü olan Europa'nın çapı Dünya'nın sadece dörtte biri kadar olsa da sıvı haldeki tuzlu sudan oluşan geniş okyanusunun Dünya okyanuslarındaki suyun iki katını içerebileceği düşünülüyor.

Yaklaşık 3100 kilometre çapıyla Ay’ın yaklaşık yüzde 90'ına denk gelen Europa, güneş sisteminde Dünya'nın ötesinde yaşam için potansiyel bir habitat olarak görülüyor. Europa’nın buzdan kabuğunun 15-25 kilometre kalınlığında olduğu ve 60-150 kilometre derinliğinde bir okyanusun üzerinde yer aldığı düşünülüyor.

NASA yetkilisi Jim Free, Pazar günü düzenlenen fırlatma öncesi brifingde, Europa'nın güneş sisteminde Dünya'nın ötesinde potansiyel yaşam için en umut verici ortamlardan birine sahip olduğunu ancak bu görevin herhangi bir gerçek canlı organizma arayışı olmayacağını belirtti.

Free, “Europa'da keşfettiklerimizin astrobiyoloji çalışmaları ve evrendeki yerimizi nasıl gördüğümüz üzerinde derin etkileri olacak” dedi.

NASA'nın bilim misyonu direktörlüğünün yönetici yardımcısı Sandra Connelly ise “Bilim insanları Europa'nın buzlu yüzeyinin altında yaşamı desteklemek için uygun koşullar bulunduğuna inanıyor” diye konuştu.

Görevin hedefleri arasında iç okyanusu ve üzerindeki buz tabakasını ölçmek, uydunun yüzey bileşimini haritalamak ve Europa'nın buzlu kabuğundan çıkabilecek su buharı bulutlarını aramak yer alıyor. Europa Clipper'ın 2031'den itibaren üç yıl boyunca Europa'ya 49 yakın uçuş yapması ve uydunun yüzeyine 25 kilometre kadar yaklaşması planlanıyor.

Europa Clipper, güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter'in etrafında yoğun bir radyasyon ortamında çalışacak. Jüpiter, Dünya'nınkinden yaklaşık 20 bin kat daha güçlü bir manyetik alan tarafından sarılmış durumda. Bu manyetik alan dönerek yüklü parçacıkları yakalayıp hızlandırıyor ve uzay aracına zarar verebilecek radyasyon yaratıyor. NASA, hassas elektronik aksamını bu radyasyondan korumak için Europa Clipper'ın içine titanyum ve alüminyumdan yapılmış bir kasa yerleştirdi.

Connelly, “Europa Clipper görevinin ana zorluklarından biri, Jüpiter'den gelen radyasyona dayanıklı ama aynı zamanda Europa'nın çevresini araştırmak için gereken ölçümleri toplayacak kadar hassas bir uzay aracı sunmak” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG