Erişilebilirlik

“Neden Ankara’da Bir Londra Milletvekili Olmasın?”


Türkiye’den İngiltere’ye göçün arşivini tutan, araştırmalarıyla ve yayınladığı Türkçe gazeteyle Londra’da Türkiye’den göç eden toplumun nabzını tutan gazeteci Faruk Eskioğlu önümüzdeki seçimde seçme hakkı bulunmasına rağmen neden seçilme hakkı olmadığını sorguluyor.

Eskioğlu, bugüne kadar yurtdışı seçmeninin dertlerini dinlemeye gelen siyasileri işaret ederek, “anlattığımız sorunları sigara paketlerine not aldılar, gittiklerinde de unuttular” ifadelerini kullandı.

“Neden Ankara’da Bir Londra Milletvekili Olmasın?”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:16 0:00

Göçmen arşivi araştırmacısı, yurtdışında yaşayanların nüfus oranlarına göre Ankara’ya milletvekili göndermesi fikrini savunuyor.

Nüfusa göre oranla örneğin Almanya’dan 5, İngiltere’den 1 milletvekiliyle, uzaktan değil yerinde temsil edilmekten bahsediyor.

CHP geçen yıl, yurtdışındaki seçmenler için seçim kanununda değişiklik öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunmuş, teklif 600 milletvekilinden 15’nin yurt dışı seçim çevresinden seçilebilmesini içermişti.

Sözkonusu öneri, daha sonra meclis gündeminde sonuçsuz kaldı.

Eskioğlu’nun yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları arşivi için topladığı rakamlar da dikkat çekici.

“1970 yılından beri 200 milyar dolar para yolladık”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kayıtlarına dayandırdığı bilgilere göre Eskioğlu 1970’den bu yana yurtdışındaki Türkler’den Türkiye’ye 200 milyar dolar döviz gönderildiğini belirtti.

Eskioğlu, “Kaz gelecek yerden tavuğu esirgiyorlar” sözleriyle yurtdışı seçmenin Ankara’da doğrudan kendini temsil etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye dışında 11 milyon Türk vatandaşının yaşadığı verisinden yola çıkarak yurtdışı seçmenler araştırmacıya göre her seçimde kilit rol oynuyor.

“Bu seçimde 120 bin kişi oy kullanabilecek”

İngiltere’de resmi rakamlarla 500 bine yakın Türk vatandaşı yaşadığını söyleyen Eskioğlu bunun 120 bine yakınının oy kullanabileceğini tahmin ediyor.

Yurtdışı Türkleri arasında seçimlere katılım oranının “altıda bir” olmasına rağmen İngiltere’de bu oranın “üçte bir” olması da araştırmacının dikkat çeken notları arasında.

“Seçim sandıkları seçmene uzak kurulmamalı”

Londra’da Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı kuzey bölgeleri yerine sandıkların hep şehrin güney ucuna kurulduğundan şikayet eden Eskioğlu engellilerin, kadınların ve çalışanların katılım oranını bu mesafeyle ilişkilendiriyor.

“Konsolosluk işlemleri sadeleştirilmeli”

Kendisi de bir göçmen olan araştırmacı, gelecek seçimle ilgili beklentilerini en yakın ihtiyaçları sıralayarak başladı.

Gereksiz bürokrasiden şikayet eden Eskioğlu, “Daha 15-20 yıl önce cenazelerimizi konsolosluğun önüne götürürdük de öyle işlem yaparlardı” diyor. Bunun ilkel bir uygulama olduğunu kabul ettirerek değişim olduğu mesajını veren Eskioğlu, benzer gereksiz işlemlerden de kurtulunması gerektiğini kaydediyor.

“Geri dönüş teşviki”

Yurtdışı seçmenlerin “Türkiye’ye geri dönüş teşviki” beklentisini dile getiren Eskioğlu, aslında kimsenin yabancı ülkelere keyfinden gelmediğini ve eğer gerekirse dönebilmesine yardımcı olunması gerektiğini de kaydetti. “Her göç kararının ardında Türkiye’de ekonomi yönetenlerin beceriksizliği vardır” diyen Eskioğlu, “Neden sevdiklerimizin yanında yaşamak varken buralara geldik? İngiltere’de 500 bin Türk vatandaşı var, kayda değer kaç Kanada vatandaşı vardır?” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin ekonomisi iyi olsa neden dönmeyelim?”

Eskioğlu göç nedenlerini işaret ederek, kimsenin sadece “yandaki çimenler daha yeşil” diyerek kendi yurdunu terketmeyeceğini; gitse bile en azından emeklilik yaşında geri dönmek isteyebileceğini vurguladı.

“İngiltere’deki çoğu emekli sağlık sistemini bırakmak istemiyor”

İngiltere’de Türkiye’dekinden daha iyi bakıldığını düşünen emeklilerin ülkeyi bırakamadığını da dile getiren Eskioğlu bu güne kadar hiç yapılmadığını ileri sürdüğü bir çalışma yapılırsa yurtdışındaki Türk vatandaşlarının daha iyi anlaşılabileceğini savundu.

Bu konuların siyasilerin gündemine gelmesi için çalışmaktan yorulmadığını söyleyen Faruk Eskioğlu 65 yaşında ve 1985 yılından beri İngiltere’de yaşıyor.

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG