Brüksel’de iki günlük zirveyi tamamlayan Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarından Suriye konusunda gelen mesajların tonu her geçen gün daha da yükseliyor. Brüksel her ne kadar Suriye’de yaşanan gelişmeler karşısında “dehşete düştüğünü” dile getirse de şu ana kadar alınan yaptırım kararları Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat üzerinde beklenen etkiyi bir türlü yaratmadı. Bunun farkında olan Avrupa Birliği liderleri, son mesajlarını “hesaplaşma gününe” odaklayarak olayların sorumlularının uluslararası yargı önüne çıkarılacağı vurgusunu öne çıkardılar.
Hafta başında Birlik Dışişleri Bakanları tarafından alınan, “Suriye Ulusal Konseyi’nin Suriye halkının meşru bir temsilcisi olduğu” yönündeki kararını onaylayan Avrupa Birliği liderleri tüm muhalif gruplara birleşme çağrısı yaptı. Bu çağrı sonuç bildirisine, “Avrupa Birliği özgürlük, haysiyet ve demokrasi mücadelesinde Suriyeli muhalifleri destekler, Suriye Ulusal Konseyi’ni Suriyelilerin meşru bir temsilcisi olarak tanır ve muhalefet mensuplarına barışçıl mücadelelerinde birleşme çağrısı yapar” şeklinde yansıdı. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye yönelik kararları engelleyen Rusya ve Çin’e de “şiddetin durdurulması konusunda işbirliği” çağrısında bulundu.
Liderler, Suriye’deki Avrupa Birliği ülkelerinin büyükelçilerinin çekilmesi konusunu masaya yatırsa da bu konuda ortak bir tutum belirlenemedi. Ortak pozisyon eksikliğine rağmen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye yönetiminin şiddet politikasını sürdürmesi nedeniyle ülkesinin Şam Büyükelçiliği’ni kapatacağını söyledi. ABD ve İngiltere de daha önce bu yönde adım atmıştı.
Sarkozy’nin, “Bütün diktatörler bir gün eylemlerinin bedelini öder” şeklindeki açıklaması da Avrupa Birliği’nin genel mesajının bir yansıması niteliğindeydi. İngiltere Başbakanı David Cameron ise Şam’a yönelik tepkiyi en üst düzeye çıkaran liderlerden biri olarak dikkat çekti. “Esad rejimi kendi halkını katlediyor. Humus’un tarihi vatandaşlarının kanlarıyla yazılıyor. Yaşananlar Ortaçağ barbarlığından bir sahneyi andırıyor” ifadelerini kullanan Cameron, “Ruslar ve Çinlilere sesleniyorum. Suriye’de yaşanan acılara dikkatlice bakın ve bu cani rejime desteğinizi gözden geçirin” dedi.
Esad’dan, “barışçıl çözüme imkân vermek için çekilmesini” isteyen Avrupa Birliği, Suriye’de demokrasiye geçiş sürecinin başlaması halinde ortaklık ve yardıma hazır olduğunu vurguladı.