Erişilebilirlik

“İnsan Kaçakçılığı 150 Milyar Dolarlık Bir Sektör”


“İnsan Kaçakçılığı 150 Milyar Dolarlık Bir Sektör”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Amerika Dışişleri Bakanlığı Yıllık İnsan Kaçakçılığını Önleme Raporu’nu yayınladı. Raporda, dünyanın hemen her ülkesinde milyonlarca kişinin insan kaçakçılarının eline düştüğü belirtiliyor. Durumu “modern kölelik” olarak tanımlayan Dışişleri Bakanlığı raporunda, ya kadın ve genç kızların fahişeliğe zorlandığı, ya da kadın, erkek ve çocukların çok düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edildiği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı John Kerry, insan kaçakçılığı ve modern köleliğin yıllık 150 milyar dolar getirisi olan bir “sektör” olduğunu söyledi.

Raporda her ülke tek tek ele alınıyor. Bu ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Raporun Türkiye bölümü, “Türkiye, seks ve zorunlu işçilik trafiğinde hem transit, hem de hedef ülke. Aynı ölçüde olmasa da, kaynak ülke durumunda. İnsan kaçakçılarının eline düşenlerin çoğu Orta ve Güney Asya, Doğu Avrupa, Suriye ve Fas kökenli. Geçmiş yıllarda hem kadın hem erkek Gürcistan uyruklular zorunlu işçilik yapmaya maruz bırakıldı. Yabancılar çoğunlukla çocuk bakımı ve ev temizliği gibi işler için geldikleri Türkiye’de insan kaçakçılarının zoruyla otel, disko ve evlerde fahişeliğe itildi. Bazı Türk kadınları da ülke içinde veya Avrupa’da seks işçisi olmaya zorlandı. Cinsiyet değiştirenler de, yeterli güvenlik sağlanamadığı ve polis şiddetine maruz kaldıkları iddiasıyla insan kaçakçılarının hedef aldığı gruplar oldu. Romanlar ve Suriyeli çocuklar zorla dilenciliğe itildi. Bu çocuklar insan kaçakçılarının kolay hedefi haline geldi. Yüksek kiralar ve yasal çalışma izni olmaması nedeniyle Suriye, Afganistan ve Irak’tan gelenler de yine kaçakçılar için kolay hedef haline geldi. Uluslararası kuruluşlar ve medya, özellikle Orta Asyalılar’ın Tükiye’de çalışma vaadiyle kandırılarak veya sınırdışı edilme tehdidiyle IŞİD’e katılmaya zorlandıklarına dikkat çekiyor.

Raporda, ayrıca bazı doğrulanamayan haberlere dayanarak Kürt çocuklarının kaçırılarak zorla PKK militanlarının yanına verildikleri saptaması da yer alıyor ve Türk hükümetinin insan kaçakçılığını sona erdirmek için getirilen asgari standartlara tam uymadığı görüşü savunuluyor. Raporda, ancak bu yolda önemli adımlar atmaya başladığı vurgulanıyor. Bu doğrultuda güvenlik önlemlerini artırmaya başladığı, insan kaçakçılığına karışan devlet görevlilerinin ve kurbanların belirlenmesinde geçen yıla göre artış kaydedildiği vurgulanıyor. Bununla birlikte, hükümetin, insan kaçakçılarının elinden kaçanlara barınak sağlayan üç STK’ya fonları keserek 2014 yılı ortasından itibaren bunların çalışmasını imkansız hale getirdiği kaydediliyor.

“Türk Hükümetine Öneriler” başlığı altında ise “İnsan kaçakçılığına karışanların bulunup yargıya sevkedilmesi ve yakalanıp cezalandırılanlarla ilgili istatistiki bilgilerin paylaşılması isteniyor. İnsan kaçakçılığına karşı mücadele eden STK ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin artırılması, insan kaçakçılarının elinden kaçabilenlere STK’lar aracılığıyla barınak sağlanması, can güvenliklerinin teminat altına alınması ve kurbanların, insan kaçakçılarının belirlenip yakalanmasında yardımcı olmalarını sağlayacak teşvikler sunulması da bu tavsiyeler arasında.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Yıllık İnsan Kaçakçılığını Önleme Raporu’nun Türkiye bölümüne aşağıdaki link’ten ulaşabilirsiniz.

http://www.state.gov/documents/organization/243562.pdf

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG