Erişilebilirlik

Nükleer Santral Krizi Ne Zaman Sona Erecek Belli Değil


Nükleer Santral Krizi Ne Zaman Sona Erecek Belli Değil
Nükleer Santral Krizi Ne Zaman Sona Erecek Belli Değil

Japon Hükümeti nükleer santral krizinin ne zaman sona ereceğinin bilinmediğini açıkladı.

Devlet Bakanı Yukio Edano, Fukuşima santralinde tehlikenin hala devam ettiğini ve yoğun çalışmalara rağmen krizin ne zaman giderileceğini tahmin etmenin çok zor olduğunu söyledi.

Santral görevlileri, şu anda, reaktörleri soğutmak için kullanılan aşırı radyasyonlu suyu tesisten temizlemeye çalışıyor. Yakıt çubuklarını soğutmak için sürekli denizden su alınıp verildiği için, tesis çevresindeki deniz suyunda da radyasyon seviyesi çok yükselmiş durumda.

Japon Nükleer Enerji Dairesi, radyoaktif iyot seviyesinin santralin 300 metre uzağında normalin 1,200 misli üzerinde; 30 kilometre açıkta ise normal düzeyde öldüğünü açıkladı.

Tuzlu deniz suyu reaktördeki yakıt çubuklarına zarar verdiği ve soğutma sistemi onarıldığı için artık reaktörler tatlı suyla soğutuluyor.

Başbakan Naoto Kan, dün, televizyonda yaptığı konuşmada, santral personelinin hayatlarını tehlikeye atarak nükleer reaktörde çalışmaya devam ettiğine dikkati çekti ve hepsine teşekkür etti.

Hükümet, merkezi Fukuşima olmak üzere 20-30 kilometre çapındaki çember içinde yaşayanlardan bölgeyi terk etmelerini istiyor.

Resmi rakamlara göre Japon depremi ve depremin sebep olduğu sunamide 10,000 kişi öldü, 17,500 kişi kayıp.

300,000 Japon ise hala okul ve spor salonu gibi geçici barınaklarda yaşıyor.

Japonya’daki nükleer kaza, AB liderlerini ülkelerindeki nükleer elektrik santrallerinin güvenliğini gözden geçirmeye zorladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, nükleer santrallerin yerel, ulusal ve uluslararası stres testinden geçirilmesini istiyor.

AB üyesi 27 ülkeden sadece 14’ünde nükleer elektik santrali bulunmasına rağmen; 1985 yılında Çernobil örneğinde olduğu gibi, birinde meydana gelebilecek kazanın tüm Avrupa’yı etkilemesi mümkün.

Almanya Japonya’daki deprem ve tsunami’den sonra en eski yedi nükleer elektrik santralini güvenlik kontrolünden geçirmek için kapatmış ve operasyon sürelerini uzatma planını askıya almıştı.

Şu anda 58’i Fransa, 32’si Rusya Federasyonu, 19’u İngiltere, 17’si Almanya, 15’i Ukrayna, 10’u İsveç, 8’i İspanya, 6’sı Çek Cumhuriyeti ve 5’i İsviçre’de olmak üzere, Avrupa’da toplam 195 nükleer elektrik santrali bulunuyor. Amerika’da ise 104 nükleer santral var.

XS
SM
MD
LG