Başkan Barack Obama NATO zirvesi sırasında görüştüğü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yeni stratejik konsept belgesine verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre iki lider görüşmeleri sırasında NATO'nun 21. yüzyılda karşılaşacağı sorunlara karşılık verebilmek için kapasitesini arttırmasının önemini vurguladı.
NATO liderleri tüm ittifakı kapsayacak bir füze savunma sistemi kurulması konusunda uzlaşmaya vardı. Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılan zirvenin birinci gününde onaylanan füze savunma sistemi NATO’nun yeni stratejik konseptinin en önemli unsurlarından.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen NATO’nun yeni stratejik konsepti onaylamasını “tarihi bir an” olarak nitelendirdi.
Türkiye'nin füze savunma sistemi konusunda bazı kaygıları vardı. Türk hükümeti NATO belgelerinde hiçbir ülkenin adının tehdit olarak dile getirilmemesini; NATO topraklarının tümünün savunma sistemine dahil edilmesini; ve Türkiye’ye yerleştirilecek unsurların komuta ve kontrolünün Türkiye’de olmasını istiyordu. Yeni stratejik konsept belgesinde hiçbir ülkenin adı tehdit olarak belirtilmiyor. Tüm NATO topraklarını koruyacak olan füze savunma sisteminin komuta ve kontrolü gibi detaylar daha sonra ele alınacak.
'Türkiye Konsensusa Katıldı'
Amerika'nın NATO Büyükelçisi Ivo Daalder, füze savunma sistemi konusunda Türkiye'nin de kendi görüşlerini güçlü bir şekilde savunduğunu ve sonuçta ittifakın görüşbirliğine katıldığını söyledi. Gazetecilerin müzakerelerde Türkiye'nin ne elde ettiğini sorması üzerine, Büyükelçi Daalder, "Füze savunması konusunda NATO'nun Avrupa topraklarının tümümün korunmasını hedefleyen bir ittifak kararı elde ettiler" dedi. Daalder, "Bunu istiyorlardı, bu karar onlara bunu sağlayacak" diye konuştu.
Daalder, daha önce Amerikalı yetkililerin de ifade ettiği gibi komuta ve kontrol gibi konuların bundan sonra gündeme geleceğini söyledi. Büyükelçi Daalder, şöyle konuştu: "İttifak toprakları ve nüfusunun korunması konusunda temel bir karar almamız gerekiyordu. Bu hedef şimdi belirlendi. NATO'nun yapması gerekenler belirlendi. Şimdi bunu nasıl yapacağımız konusundaki teknik konular önümüzdeki aylar ve yıllar içinde ele alınacak."
Büyükelçi Daalder, yeni stratejik konseptin onaylanmasıyla NATO'yla Avrupa Birliği'nin stratejik ortak olarak birlikte çalışması vizyonunun benimsendiğini, buna Türkiye'nin de katıldığını kaydetti. Daalder, NATO - AB işbirliği konusunda, "Avrupa Birliği'yle çalışmak istediğimizi belirttik ve Türkiye de önemli bir karar alarak bu sürece dahil oldu" dedi.
Başkan Obama Cumhurbaşkanı Gül'e Teşekkür Etti
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre iki lider görüşmeleri sırasında NATO'nun 21. yüzyılda karşılaşacağı sorunlara karşılık verebilmek için kapasitesini arttırmasının önemini vurguladı