Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, 1 Ekim’de emekli oluyor.
Dempsey, genelkurmay başkanlığı süresince üç büyük tehdidin öne çıktığını söylüyor: İlki IŞİD’in ortaya çıkması, ikincisi Rusya’nın Doğu Avrupa’daki saldırgan tutumu, üçüncüsü de Amerikan ordusunda yaşanan bütçe krizi.
Dempsey, görev sürecini ise şöyle değerlendiriyor: “Belirsizlik bütçede yaşanan kriz kadar ulusal güvenliğe tehdit oluşturan bir unsur. Geride böyle bir miras bırakmaktan gurur duyamıyorum. Kendi dönemimde bu konuda daha fazla ilerleme sağlayabilmek isterdim.”
Rusya’nın Ukrayna toprağı olan Kırım yarımadasını ilhak edip ardından, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı ayaklanmaya destek vermesi, bölgedeki NATO müttefiklerini Rusya’ya karşı kaygılandırdı.
Bunun ardından Amerika doğu Avrupa’daki askeri varlığını arttırdı. Müttefik ülkelerle bir araya geldi, asker ve teçhizat takviyesi yaptı, hatta bölgeye A-10 tanksavar uçakları bile sevk etti.
Brookings Enstitüsü’nden Michael O’Hanlon Dempsey için, “Orgeneral Dempsey, yanıtını ölçülü, ama Putin’in dikkatini çekecek düzeyde verdi. Asla yangına körükle gitmedi,” dedi.
Ancak Ortadoğu’da IŞİD’le mücadele, uzman Michael O’Hanlon gibi diğerlerinin de eleştirilerine yol açtı. Bir zamanlar Amerika’nın Irak kuvvetleri komutanı olan CIA’in eski başkanı David Petraeus da aynı görüşte.
Petraeus IŞİD’le mücadele süreci için şunları söyledi: “Doğru strateji kısmen uygulanıyor. Bazı unsurlar yeterli değil, hatta eksik. Olmamız gereken noktada değiliz.”
Uzman O’Hanlon, Orgeneral Dempsey’in sicilinde eksiklikler olduğunu ve kendisinden sonra gelecek kişinin daha başarılı olmasını umduğunu belirtti.
Kongre’de ulusal güvenliğe öncelik veren şahin kanat, IŞİD’e karşı askeri müdahalenin daha sert olması gerektiğini söylüyor. Ancak Orgeneral Dempsey, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, askeri gücün yalnızca tek bir krizi çözme aracı olarak değil, doğru kullanılması gerektiğini savundu.
Dempsey, “Çevremizdeki güvenlik tehditlerini dikkatli değerlendirmeliyiz, her birini güç kullanarak dağıtamayız. Umarım gerimde bırakacağım miras, askeri gücün doğru kullanımı olur. Çünkü askeri güç kullanımı olağanüstü karmaşık bir şey. Eğer, karmaşık sorunları çözmeye yönelik basit bir araç olarak kullanacaksak, bize yazıklar olsun,” diye konuştu.
Bu sorun şimdilik hala sona ermiş değil.