Bundan bir yıl önce IŞİD’in adını çok az kişi biliyordu. Ancak Suriye ve Irak’ta çok kısa sürede geniş alanları ele geçiren IŞİD, birçok ülke için büyük bir tehdit haline gelmeye başladı.
Amerika’nın düzenlediği yüzlerce hava saldırısının IŞİD’in hızını kestiği gözleniyor. Ortadoğu Enstitüsü’nden Paul Salem, yeni yılda IŞİD’e karşı daha fazla kazanım elde edileceği görüşünde: “IŞİD’le mücadele bence Irak’ta devam edecek. Kürt ordusu ve Bağdat merkezli ulusal ordunun Amerika’nın da desteğiyle 2015’de ilerleme kaydetmesini bekliyorum.”
Ancak Amerika’nın ılımlı isyancıları eğitme planı yaptığı Suriye’de IŞİD’e karşı zafer kazanmak daha zor görünüyor. Amerika’nın Suriye eski büyükelçisi Robert Ford’a göre daha yapacak çok şey var: “Dostlarımıza karada yardım etmediğimiz takdirde Suriye’de bir yanda Esat, diğer yanda da cihatçılar dışında başka seçenek kalmayacak.”
IŞİD, işlediği vahşi cinayetler ve kafa kesme eylemleriyle Batı’nın dikkatini çekti.
Johns Hopkins Üniversitesi’nden Profesör Daniel Serwer’a göre teröristler yanlış adımlar attı: “IŞİD özellikle Irak’ta çok ciddi hatalar yapıyor. Bazı Sünni aşiretlerden çok sayıda kişiyi katletti. Bu yüzden toprak kaybetmeye başlayabilir.”
Amerika Savunma Bakanlığı ise IŞİD militanlarının, siyasi karmaşanın güvenlik krizi doğurduğu Libya’ya doğru ilerlediğine dair kanıtlar bulunduğunu söylüyor.
Amerika’nın Afrika’daki birliklerinin komutanı General David Rodriguez bu konuda: “Eğitim ve lojistik destek için Libya’ya gelenler var. Eğitim verilen yerlere gidiyorlar. Ancak kapsamlı bir komuta ve kontrol ağı kurulduğunu henüz görmedim,” diyor.
Siyasi karmaşanın hakim olduğu Yemen’deyse iktidar, son aylarda birkaç kez el değiştirdi. Şii Huti hareketi, Arap Yarımadası’nda El Kaide militanlarıyla savaşıyor.
Uzmanlar, Ortadoğu’da süregelen çatışmaların çok sayıda yabancı savaşçıya cazip geldiğini, radikal İslam’la mücadele etmeye çalışanların işininse giderek daha da zorlaştığını vurguluyor.