Suriye'de hükümet karşıtı protestolar bir ayı aşkın süredir devam ediyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 48 yıl yürürlükte kalan olağanüstü hali resmen kaldırması ve barışçıl gösterilere izin verilmesi de muhalefeti tatmin etmedi.
ORSAM Ortadoğu uzmanı Oytun Orhan, olağanüstü halin kaldırılmasının rejimin lehine bir adım olabileceğini söylüyor. Oytun'a göre bunun nedeni, bu gelişmenin Suriye'deki muhalif hareketler arasında ortak hareket etme konusunda sıkıntı yaratabilecek olması. Yani ayrışmaya yol açabilmesi ihtimali.
Amerika'nın Sesi'ne "Suriye'de Muhalefetin Anatomisi" başlıklı araştırmasını değerlendiren Orhan, Suriye'nin Libya ve Tunus örneklerinden farklı olabileceğini belirtiyor.
"Beşar Esad'ın belli bir düzeyde meşruiyete sahip olduğunu düşünüyorum" diyen uzman, Suriye'nin heterojen bir toplum olduğunu ve merkezi otoritenin zayıflamasının çok karmaşık bir durum yaratabileceğini söylüyor.
'Suriye'de Radikal Bir Rejim Değişikliği Beklemiyorum'
ORSAM Ortadoğu uzmanı Oytun Orhan, Suriye'de çok radikal bir değişimin yaşanmasını beklemediğini de vurguluyor. "Toplumsal olayların varacağı yerleri tahmin etmek zor" diyen Orhan, olayların bir türlü durdurulamıyor olmasının da altını çizmeyi ihmal etmiyor.
Söyleşimizin tamamını aşağıdaki medya oynatıcıyı kullanarak dinleyebilirsiniz.
Oytun Orhan'ın "Muhalefet/Rejim Değişikliği Matrisi" hakkında Amerika'nın Sesi'yle paylaştığı ayrıntıları da aşağıdaki medya oynatıcıyı kullanarak dinleyebilirsiniz.
ORSAM Ortadoğu uzmanlarından Oytun Orhan'ın araştırmasına ilişikteki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.