Suriye’de güvenlik kuvvetleri dün öldürdükleri kişilerin cenaze törenine katılanlara ateş açtı, 12 kişi daha hayatını kaybetti.
Görgü tanıklarına göre, Şam'ın banliyösü Duma'yla, güneyde, İzra’daki cenaze törenlerinde güvenlik kuvvetleri halkın üzene gelişigüzel ateş açtı.
Yerli ve yabancı insan hakları dernekleri, dünkü rejim karşıtı gösterilerde en az 73 kişinin öldüğünü ileri sürüyor.
Güvenlik kuvvetlerinin göstericilere iki gün üst üste ateş açması ve ölü sayısının yüksekliği dünyayı şok etti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon Şam hükümetine vahşete derhal son verilmesi çağrısında bulundu.
Başkan Barack Obama ise, hükümetin göstericilere tepkisinin şiddetine şaşırdığını söyledi ve Devlet Başkanı Beşar Esat’ın muhalefeti yok etmek için İran’dan yardım istediğini öne sürdü.
Uluslararası Af Örgütü, Cuma günkü gösterilerin bugüne kadar düzenlenenlerin en büyüğü olacağı uyarısında bulunmuş ve yetkililerden şiddete başvurmamalarını istemişti.
Suriye Devlet haber ajansı SANA gösterilerde sadece 10 kişinin öldüğünü bildirdi ve ölümlerden “silahlı çeteleri” sorumlu tuttu. Şam hükümeti, demokrasi hareketinin başından beri hayatını kaybeden 228 kişinin ölümünden ne olduğu belirsiz “silahlı unsurları” ve “silahlı çeteleri” sorumlu tutuyor.
Şam hükümeti, muhalefeti yatıştırmak amacıyla yaklaşık 50 yıldır süren olağanüstü hal uygulamasını kaldırmış ve demokratik reform sözü vermişti.
22 milyonluk Suriye’de nüfusun yüzde 74’ünü Sünni; yüzde 16’sını ise Alevi ve Dürzî olmak Şii Müslümanlar oluşturuyor. Geri kalanı ise Hrıstiyan ve Yahudiler.
1970 yılında darbeyle yönetime el koyan Hafız Esat ve oğlu Beşar’ın Alevi olması, başka bir deyişle ülkeyi azınlıktaki Şiilerin yönetmesi Sünni Suriyelilerden tepki görüyor.