Suriye’de yaklaşık yarım yüzyıldır yürürlükte olan olağanüstü hal yasasını kaldıran hükümet, tanınmış bir muhalefet liderini tutukladı.
Demokrasi yanlısı eylemciler, Mahmut İsa’nın siyasi polis tarafından Humus’daki evinden alınıp götürüldüğünü haber verdi.
Olağanüstü duruma son veren hükümet, siyasi suçluların yargılandığı devlet güvenlik mahkemelerinin kaldırılacağını, ancak gösterilerin izne bağlanacağını bildirdi.
Yeni yasanın yürürlüğe girmesi için Devlet Başkanı Beşar Esad’ın onayı gerekiyor. İçişleri Bakanlığı yeni yasayla ilgili açıklamadan önce halka gösterilerden, miting ve oturma eylemlerinden uzak durma uyarısında bulunmuşu.
Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yeni yasayı eleştirdi, Şam hükümetini kaldırılan olağanüstü durumun yerine daha sert bir yasa koymaya çalışmakla suçladı.
Resmi makamların uyarılarına rağmen dün yine çeşitli kentlerde onbinlerce kişi rejim karşıtı gösteri yaptı. Humus’ta polisin göstericilere ateş açması yüzünden iki kişi öldü.
22 milyonluk Suriye’de nüfusun yüzde 74’ünü Sünniler; yüzde 16’sını ise Alevi ve Dürzi olmak Şiiler oluşturuyor. Nüfusun geri kalanı ise Hrıstiyanlar ve Yahudiler’den oluşuyor.
1970 yılında darbeyle yönetime el koyan Hafız Esat ve oğlu Beşar’ın Alevi olması, başka bir deyişle ülkeyi azınlıktaki Aleviler’in yönetmesi Sünni Suriyelilerden tepki görüyor.
Çoğu Sünni olan göstericiler, 1970 yılından beri ülkeyi yöneten Alevi Esat ailesinin saltanatına son vermek istiyor.
Yerli ve yabancı insan hakları örgütlerine göre, gösterilerin başlamasından bu yana güvenlik kuvvetlerinin sert müdahalesi sonucu en az 200 kişi hayatını kaybetti.
Şam hükümeti gösteriler ve ölüm olaylarından Lübnan ve Irak’tan gizlice silah getiren çeteleri sorumlu tutuyor.