Erişilebilirlik

Polis, Wisconsin'de 15 yaşındaki kız öğrencinin okula düzenlediği silahlı saldırının nedenini araştırıyor


Kimliği Natalie Rupnow olarak açıklanan ve Samantha adını da kullanan saldırgan, Madison'daki Hıristiyan okulu Abundant Life'da öğrenciydi.
Kimliği Natalie Rupnow olarak açıklanan ve Samantha adını da kullanan saldırgan, Madison'daki Hıristiyan okulu Abundant Life'da öğrenciydi.

ABD'nin Wisconsin eyaletinde polis, 15 yaşındaki bir kızın, öğrencisi olduğu okulun bir sınıfında ateş açarak bir öğrenci ve bir öğretmeni öldürdükten sonra intihar etmesinin nedenini belirlemek için arkadaşları ve ailesiyle görüştü. Polis ayrıca kızın internetteki faaliyetlerini inceledi.

Polis tarafından kimliği Natalie Rupnow olarak açıklanan ve Samantha adını da kullanan saldırgan, Wisconsin eyaletinin başkenti Madison'daki Hıristiyan okulu Abundant Life'da öğrenciydi. 420 öğrencinin eğitim gördüğü, mezhep farkı gözetmeyen okul, ana sınıfından lise son sınıfa kadar geniş bir yaş yelpazesine sahip. Araştırmalara göre ABD'deki kitlesel silahlı saldırıların sadece yüzde 3'ünü kadınlar düzenliyor.

Polis, saldırının nedenini henüz belirleyemedi. Madison Polis Teşkilatı Şefi Shon Barnes, Salı günü CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, internetteki paylaşımları ve saldırganın geride bırakmış olabileceği olası bir manifestoyu incelediklerini söyledi.

Barnes, “Bir manifesto ya da saldırganın arkadaşı olduğunu iddia eden biri tarafından yayınlanan bir mektuptan haberdar olduk. Buna isterseniz manifesto da diyebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Barnes, polisin ayrıca saldırganın cep telefonunu ve bilgisayarını da inceleyerek başka biriyle arasında herhangi bir iletişim olup olmadığını araştırdığını söyledi. Polisin cevaplamaya çalıştığı diğer sorular ise 15 yaşındaki çocuğun silahı nasıl edindiği ve ailesinin ihmali olup olmadığı.

Barnes, “Bu, bölge savcılığımızla birlikte cevaplamamız gereken bir soru. Ancak şu anda durum böyle görünmüyor” dedi.

Saldırganın okula gitmeden önceki son saatlerine ilişkin bir zaman çizelgesi oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Barnes, Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu'ndan (ATF), saldırıda kullanılan silahın nereden geldiği ve 15 yaşındaki çocuğun eline nasıl geçtiğinin belirlenmesi sürecini hızlandırmasını istediklerini kaydetti. Silahın saldırganın ailesine ait olup olmadığı da Barnes'a göre henüz kesin olarak bilinmiyor.

Polisin, saldırganın babası ve diğer aile fertleriyle görüştüğünü ve saldırganın evini aradıklarını söyleyen Barnes, öldürülenlerin hedef alınıp alınmadığının henüz bilinmediğini söyledi.

Yaralı öğrencilerden ikisinin hayati tehlike nedeniyle durumlarının kritik olduğu, diğer birkaç kişininse yaralı olduğu ancak hayatta kalmalarının beklendiği bildirildi.

K-12 Silahlı Okul Saldırıları Veritabanı web sitesine göre bu yıl 322 silahlı saldırıyla ABD'de bu tür saldırılar, ürkütücü bir rutin haline geldi. Sözkonusu veri tabanına göre bu veri, 1966'dan bu yana kaydedilen en yüksek ikinci rakam olup, geçen yılki 349 silahlı saldırıdan sonraki en yüksek rakam.

Kamuoyu yoklamaları Amerikalı seçmenlerin silah satın alanların geçmişlerinin daha sıkı taranmasından, sorunlu kişilere geçici sınırlamalar getirilmesinden ve çocuklu evlerdeki silahların saklanması için daha fazla güvenlik gerekliliğinden yana olduğunu gösteriyor. Ancak siyasi liderler, ABD anayasasının silah sahiplerini koruduğunu gerekçe göstererek harekete geçmeyi büyük ölçüde reddediyor.

Forum

XS
SM
MD
LG