Erişilebilirlik

Putin: "Ukrayna’da zafer kazanmak için nükleer silah kullanmaya ihtiyacımız yok"


Rusya lideri Vladimir Putin Ukrayna'da nükleer silah kullanmaya ihtiyaçları olmadığını söyledi.
Rusya lideri Vladimir Putin Ukrayna'da nükleer silah kullanmaya ihtiyaçları olmadığını söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna'da zafer kazanmak için nükleer silah kullanmaya ihtiyacı olmadığını söyledi. Putin böylelikle, Kremlin'in İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en kanlı çatışmasının nükleer bir savaşa dönüşmeyeceğine ilişkin bugüne kadarki en güçlü sinyalini verdi.

Putin Şubat 2022'de Ukrayna'ya asker gönderme emri verdiğinden bu yana birçok kez Rusya'nın kendisini savunmak için gerekirse bu tür silahları kullanabileceğini söylemişti.

St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nun genel oturumunun moderatörlüğünü yapan tanınmış Rus uzman Sergey Karaganov'un, Rusya'nın Ukrayna konusunda Batı'nın “şakağına nükleer tabanca” dayayıp dayamayacağını sorması üzerine Putin, bu tür silahları kullanmak için gerekli koşulları görmediğini söyledi.

Putin, "İstisnai bir durumda, yani ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik bir tehdit durumunda bu silahların kullanılması mümkün. Böyle bir durumun ortaya çıktığını düşünmüyorum. Böyle bir ihtiyaç da yok” dedi.

Moskova, 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'ı ve Ukrayna'ya ait diğer dört bölgeyi kendi topraklarının ayrılmaz parçaları olarak görüyor ve Kiev'in bu bölgeleri geri almaya hazır görünmesi halinde nükleer saldırı olasılığını gündeme getiriyor.

Rusya lideri Putin
Rusya lideri Putin

Kırım dahil Rus hedeflerine yönelik insansız hava aracı ve füze saldırılarını arttıran Ukrayna, Rus güçlerini topraklarından püskürtmeyi hedefliyor.

Putin, bu tür silahların hangi koşullar altında kullanılabileceğini belirleyen Rusya'nın nükleer doktrininde değişiklik yapılmasını göz ardı etmediğini söyledi.

Putin ayrıca gerekirse Rusya'nın bir nükleer silah denemesi yapabileceğini ancak şu anda buna gerek görmediğini kaydetti.

Rusya'nın önde gelen ekonomik forumunun bir aşamasında nükleer saldırılar hakkında kamuoyu önünde yapılan tartışma, Ukrayna savaşının hem Rus hem de ABD'li diplomatların şimdiye kadarki en tehlikelisi olduğunu söylediği aşamaya doğru tırmanırken Kremlin'in nükleer korkuları azaltma çabası olarak göründü.

Rusya ve ABD dünyadaki nükleer silahların yaklaşık %90'ını elinde bulunduruyor.

Nükleer savaş çıkar mı?

Uzman Sergey Karaganov geçen yıl Batı'yı Ukrayna konusunda geri adım atmaya zorlamak ve böylece Üçüncü Dünya Savaşı'nı önlemek için Avrupa'daki bir NATO üyesine sınırlı bir nükleer saldırı yapılmasını önermişti.

Cuma günü Karaganov, Rusya'nın Batı'ya “bir ders” vermek için Ukrayna'da gerilimi tırmandırıp tırmandırmaması konusunda Putin'den yanıt almak için İncil'deki Tanrı'nın Sodom ve Gomora şehirlerini günahkar oldukları için yok etmesi hakkındaki hikayeyi hatırlattı.

Rus ordusu taktik nükleer silah rampaları
Rus ordusu taktik nükleer silah rampaları

Putin, dünyanın hiçbir zaman nükleer bir çatışmaya tanık olmaması için dua ettiğini söyledi ve "Bizim böyle bir ihtiyacımız yok. Çünkü silahlı kuvvetlerimiz sadece deneyim kazanmakla kalmıyor, etkinliklerini de arttırıyor" dedi.

Rus birliklerinin Ukrayna'daki cephe hattı boyunca ilerlediğini söyleyen Putin, yılbaşından bu yana 47 köy ve kasaba dahil 880 km karelik bir alanı ele geçirdiklerini sözlerine ekledi.

Putin, Rusya'nın mühimmat üretimini 20 kattan fazla arttırdığını ve bir dizi üretim kaleminde Ukrayna ve Batı'yı geride bıraktığını söyledi.

Rusya'nın yayınladığı 2020 nükleer doktrini, bir Rus cumhurbaşkanının hangi koşullarda nükleer silah kullanmayı düşünebileceğini ortaya koyuyor. Doktrine göre Rusya cumhurbaşkanı, genel olarak nükleer veya diğer kitle imha silahlarının kullanıldığı bir saldırıya yanıt olarak veya “devletin varlığı tehdit altına girdiğinde” Rusya'ya karşı konvansiyonel silahların kullanılması halinde nükleer silahlara başvurabiliyor.

"Ancak bu doktrin canlı bir aygıt. Etrafımızdaki dünyada olup bitenleri dikkatle izliyoruz ve bu doktrinde bazı değişiklikler yapmayı göz ardı etmiyoruz. Bu aynı zamanda nükleer silahların test edilmesiyle de ilgili" diyen Putin, "Gerekirse testler yapacağız. Şu ana kadar buna da gerek yok" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'nın Rusya içinde ABD silahlarını kullanmasına yönelik bazı kısıtlamaları gevşetmesi, Moskova'nın üçüncü yılını dolduran çatışmada tehlikeli bir tırmanma yaşanabileceği uyarısında bulunmasına yol açtı.

Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın uzun menzilli Batı silahlarıyla Rusya'nın derinliklerine saldırmasına izin vermeleri halinde ABD ve Avrupalı müttefiklerini vurabilecek mesafeye konvansiyonel füzeler yerleştirebileceğini söyledi.

Normandiya Çıkarması’nın 80. yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere gittiği Fransa'da Cuma günü demokrasi temalı bir konuşma yapan Biden, ABD'nin Ukrayna'yı destekleme kararlılığını bir kez daha teyit etti ve Nazi Almanya'sına karşı verilen mücadele ile günümüzde diktatörlerin yarattığı tehditler arasında paralellik kurdu.

Forum

XS
SM
MD
LG