Erişilebilirlik

Putin’den ABD'ye Soğuk Savaş dönemine benzer bir füze krizi uyarısı


Rusya'nın eski imparatorluk başkenti St. Petersburg'da Rus Donanma Günü dolayısıyla düzenlenen törende Rus, Çin, Cezayir ve Hindistanlı denizcilere hitap eden Putin, ABD'yi bu hareketinin Soğuk Savaş benzeri bir füze krizini tetikleme riski taşıdığı konusunda uyardı
Rusya'nın eski imparatorluk başkenti St. Petersburg'da Rus Donanma Günü dolayısıyla düzenlenen törende Rus, Çin, Cezayir ve Hindistanlı denizcilere hitap eden Putin, ABD'yi bu hareketinin Soğuk Savaş benzeri bir füze krizini tetikleme riski taşıdığı konusunda uyardı

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Pazar günü Washington’un Almanya'ya uzun menzilli füzeler konuşlandırması durumunda Rusya'nın da Batı'yı vurabilecek benzer füzeler konuşlandıracağı konusunda uyardı.

Putin’den ABD'ye Soğuk Savaş dönemine benzer bir füze krizi uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

ABD, 10 Temmuz'da yaptığı açıklamada, SM-6, Tomahawk seyir füzeleri ve geliştirilebilir hipersonik silahları da içerecek uzun vadeli bir konuşlandırmaya hazırlık olarak, 2026'dan itibaren Almanya'ya uzun menzilli füzeler konuşlandırmaya başlayacağını duyurmuştu.

Rusya'nın eski imparatorluk başkenti St. Petersburg'da Rus Donanma Günü dolayısıyla düzenlenen törende Rus, Çin, Cezayir ve Hindistanlı denizcilere hitap eden Putin, ABD'yi bu hareketinin Soğuk Savaş benzeri bir füze krizini tetikleme riski taşıdığı konusunda uyardı.

Putin, "Gelecekte nükleer başlıklarla donatılabilecek bu tür füzelerin topraklarımızdaki hedeflere uçuş süresi yaklaşık 10 dakika olacak" dedi.

Putin, "ABD ve müttefiklerinin Avrupa ve dünyanın diğer ülkelerindeki faaliyetlerini göz önünde bulundurarak karşı tedbirler alacağız" diye ekledi.

Putin, 2022’de ordusunu soktuğu Ukrayna’daki savaşı Batı'yla tarihi bir mücadelenin parçası olarak görüyor.

Putin, Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından Batı'nın, Moskova'nın nüfuz alanına girerek Rusya'yı küçük düşürdüğünü söylüyor.

Putin'in emperyal tarzda bir toprak gaspı içinde olduğunu söyleyen Ukrayna ve Batı, şu anda Kırım ve doğu Ukrayna'daki dört bölgenin bir kısmı dahil Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 18'ini kontrol eden Rusya'yı yenmeye kararlı.

Rusya, bir zamanlar Rus imparatorluğunun parçası olan toprakların artık yeniden Rusya'nın parçası olduğunu ve asla geri verilmeyeceğini söylüyor.

Soğuk Savaş uyarısı

Rus ve ABD'li diplomatlar, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 1962 Küba Füze Krizi'nden bile daha kötü olduğunu söylüyor. Hem Moskova hem de Washington, gerginliğin azaltılması yönünde çağrıda bulunurken, her ikisi de gerginliği artırma yönünde adımlar atıyor.

ABD'nin gerginliği körüklediğini ve Typhon füze sistemlerini Danimarka ve Filipinler'e gönderdiğini söyleyen Putin, ABD'nin planlarını NATO'nun 1979'da Batı Avrupa'ya Pershing II fırlatma rampaları konuşlandırma kararına benzetti.

Genel Sekreter Yuri Andropov dahil Sovyet liderleri, Pershing II konuşlandırmalarının, Sovyetler Birliği'nin siyasi ve askeri liderliğini ortadan kaldırarak birliğin başını kesmeyi amaçlayan ABD öncülüğündeki ayrıntılı planın bir parçası olduğundan endişe ediyorlardı.

Putin, "Bu durum, Soğuk Savaş döneminde Avrupa'da Amerikan orta menzilli Pershing füzelerinin konuşlandırılmasıyla ilgili olayları hatırlatıyor" dedi.

Nükleer başlık taşımak üzere tasarlanan Pershing II, 1983 yılında Batı Almanya'ya konuşlandırılmıştı.

1983 yılında, hasta durumda olan Andropov ve KGB, Pershing II konuşlandırması ve büyük bir NATO tatbikatı dahil bir dizi ABD hamlesini, Batı'nın Sovyetler Birliği'ne önleyici bir saldırı başlatmak üzere olduğunun işaretleri olarak yorumladılar.

Putin, Rusya'nın orta ve kısa menzilli nükleer kapasiteli füzelerin üretimini yeniden başlatabileceğine ve ABD'nin Avrupa ve Asya'ya benzer füzeler göndermesinin ardından bunları nereye konuşlandıracağına daha sonra karar verebileceğine dair daha önceki uyarısını yineledi.

Forum

XS
SM
MD
LG