Irak’ta havalar soğumaya başladı. Yardım yetkilileri, kış yaklaştıkça milyonlarca Irakl’nın daha kötü yaşam koşullarıyla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor.
Bölgeyi ziyaret eden İslam İşbirliği Örgütü ve Birleşmiş Milletler İnsani İlişkiler Koordinasyon Dairesi yetkilileri, Bağdat, Erbil, Dohuk ve Irak-Türkiye sınırındaki durumu değerlendirdi.
Heyet yetkilileri, durumun özellikle bölgedeki olaylardan en fazla etkilenen ve Kürt çoğunluğun yaşadığı kuzey Irak’ta çok ciddi boyutlarda olduğunu belirtiyor. IŞİD’ten kaçan 1.8 milyon mültecinin 850 bin kadarı bu bölgede barınıyor. Mültecilerin yarısını çocuklar oluşturuyor.
Yetkililer, yüzbinlerce kişinin inşaatlar, yollar ve köprü altlarında, devlet dairelerinde ve okullarda kötü yaşam koşullarında yaşamak zorunda kaldığını belirtiyor.
İslam İşbirliği Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Hişam Yusuf, Kürt bölgesindeki 400 kadar okulun geçici barınak olarak kullanıldığını, bu nedenle de okulların açılmasının Aralık ayına ertelendiğini belirtiyor.
Kış için yalıtım ve barınak oluşturmanın öncelikli sorunlar olduğunu belirten Hişam Yusuf, birçok mülteci kampının tıbbi yardım imkanlarından da yoksun olduğunu ve okullara da büyük ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.
Birleşmiş Milletler geçen hafta 5.2 milyon Iraklı’nın insani yardım ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için üye ülkelere 2.2 milyar dolar bağış çağrısında bulundu. Henüz 600 milyon doların toplandığı kampanyaya Suudi Arabistan 500 milyon dolar katkıda bulundu.
Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre IŞİD Irak’ın üçte birini kontrol altına almış durumda. Uzmanlar, bu bölgelerde 3.6 milyon Iraklı’nın yaşadığını ve bunlardan 2.2 milyonunun acil yardıma muhtaç olduğunu söylüyor.
İslam İşbirliği Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Hişam Yusuf, bu insanların çoğuna yardım örgütlerinin erişemediğini belirtiyor. Uluslararası Kızıl Haç’ın da yardım için devreye girdiğini anlatan Yusuf, bölgeye bu sayede az da olsa yardım ulaştırılabildiğini ve bunda yerel sivil toplum kuruluşlarının büyük katkısı olduğunu söylüyor.
Irak hükümetinin bölgeye gönderilen insani yardımların, özellikle de cihatçıların kontrolundaki bölgelerde, IŞİD’in eline geçmesinden büyük kaygı duyduğunu belirten Yusuf, böyle bir şey söz konusu olursa IŞİD’in bu yardımları kendi konumunu güçlendirmek için kullanabileceği uyarısında bulunuyor.
İslam İşbirliği Örgütü ve Birleşmiş Milletler İnsani İlişkiler Koordinasyon Dairesi temsilcileri, kuzey Irak’taki Kürtler dahil birçok yetkilinin bölgede güvenliğin giderek zayıflamasından endişe ettiklerini ve Irak’taki durumun uzun bir süre daha belirsizliğini koruyacağına inandıklarını belirtiyor.