Erişilebilirlik

‘Rejim ve Muhalifler IŞİD’e Karşı İşbirliği Yapabilir’


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Atina'da basın açıklamasında konuştu
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Atina'da basın açıklamasında konuştu

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hala iktidardayken, rejim ve muhalif güçlerin, IŞİD karşısında işbirliği yapmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Kerry, bu durumun sağlanması için Esad rejimiyle savaşan muhalif grupların, Esad’ın geleceğinin ne olacağına dair bir çözümün var olduğuna inanmaları gerektiğini, aksi takdirde bu işbirliğinin sağlanmasının çok zor olacağını belirtti.

Kerry’nin yorumu, Amerika’nın Suriye politikasında gelişen keskin bir değişime işaret ediyor. ABD, krizin başından bu yana Suriye’de siyasi bir çözümün olması ve çatışmaların bitmesi için Beşar Esad’ın gitmesi gerektiğini savunuyordu.

Kerry Atina’da yaptığı basın toplantısında, Amerika’nın mültecilere kış koşulları için 24 milyon dolar daha yardım edeceğini açıkladı. Yardım, Birleşmiş Milletler Mülteci Komitesi’nin yiyecek, su ve barınma fonuna gidecek.

Yunanistan, kıyılarına gelen yüzbinlerce Suriyeli mülteci akınıyla başa çıkmakta zorlanmıştı.

Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’la konuştuğu Atina’da, Yunan lidere Amerikan şirketlerinin Yunanistan’da yatırım yapmaya istekli olduğunu ve ülke ekonomisini düzeltmeye çalışırken yardımcı olmak istediklerini söyledi. Kerry, Yunanistan’ın ekonomik krizi aşmak için gösterdiği çabaları da takdir etti.

İran konusunda Kerry, Tahran’ın hiçbir zaman nükleer silah alanında çalıştığına Amerika’nın şüphe duymadığını söyledi. BM, İran’ın 10 yıldan fazla süre önce nükleer silah geliştirme konusunda çalıştığını yazdığı bir rapor yayınlamıştı.

Ancak Kerry, esas sorunun, İran’ın Temmuz’da imzalanan anlaşma sonrası nasıl bir yol çizeceği olduğunu söyledi. İmzalanan anlaşma, İran’ın nükleer programını ciddi şekilde küçültmesini öngörüyor. Karşılığında da İran’a yapılan yaptırımlar azaltılacak.

Kerry, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin, İran’ın nükleer silah geliştirme konusundaki çabalarını 2003 öncesinde yoğunlaştırdığına dair raporuna yorumda bulunmadı. Raporda, 2009 sonrasında bu çalışmaların devam ettiği konusunda kesin bulguların yer almadığı da yazıyor.

Bu gizli raporun örnekleri geçtiğimiz hafta basın kuruluşlarının eline geçmişti.

XS
SM
MD
LG