Erişilebilirlik

Roberta Metsola yeniden Avrupa Parlamentosu Başkanı seçildi


Roberta Metsola, önümüzdeki iki buçuk yıl boyunca AP’nin 720 üyesine başkanlık edecek.
Roberta Metsola, önümüzdeki iki buçuk yıl boyunca AP’nin 720 üyesine başkanlık edecek.

Avrupa Parlamentosu (AP), 6-9 Haziran tarihlerinde yapılan seçimlerin ardından, yeni milletvekilleriyle ilk Genel Kurul oturumunu yaptı. Strazburg’daki AP Genel Kurulu açılış oturumunda AP Başkanlık seçimi yapıldı. Solun adayı Irene Montero ile yarışan mevcut başkan Roberta Metsola, 61’e karşı 562 oyla yeniden bu göreve seçildi.

Metsola’nın seçilmesiyle AP’nin 10. Yasama Meclisi de resmen göreve başlamış oldu. Roberta Metsola, önümüzdeki iki buçuk yıl boyunca AP’nin 720 üyesine başkanlık edecek. Metsola, AP başkanlığına seçilen üçüncü kadın politikacı olma ünvanını da korudu.

Maltalı muhafazakar politikacı başkanlık yarışına parlamentodaki en büyük siyasi grup Avrupa Halk Partisi’nin (PPE) adayı olarak katıldı. Metsola, oylamaya katılan 623 milletvekilinden 562'sinin oyunu alarak rahat bir zafer elde etti.

Oylamadan önce yaptığı konuşmada Metsola, “Sizlerin desteğiyle insanları biraraya getirmek için yorulmadan çalışmaya devam edeceğim, tartışma ve saygı atmosferini teşvik edeceğim. AB'nin sosyal yönünü güçlendirerek, insanların Avrupa projesine daha coşkulu ve inançlı katılmasını sağlamak için çalışacağım. Güçlü bir birlik içinde güçlü bir parlamento olmalıyız. Dik ve hazır durmalıyız. Bu son dönem bize geleceğin öngörülebilir olmaktan çok uzak olduğunu öğretti” dedi.

Şu anda Avrupa Komisyonu'nun elinde bulunan “yasama inisiyatifi hakkının” AP’ye verilmesi yönünde uzun süredir devam eden talebini de yineleyen Metsola, “Sorunlarla baş edebilmek için güçlü bir parlamentoya ihtiyacımız var. İnisiyatif hakkımızı garanti altına almak için (Avrupa Komisyonu karşısında), kontrol ve soruşturma yetkilerimizi geliştirmek, kurumsal dengesizlikleri düzeltmek için birlik içinde olmalıyız" diye konuştu.

Neden ezici çoğunlukla kazandı?

Bruges Koleji'nden mezun olan, avukat kökenli siyasetçi Roberta Metsola, ilk kez 2004'te Avrupa seçimlerine katıldı, ancak 2013'te milletvekili seçilebildi. Milletvekili olarak sivil özgürlükler, adalet ve yolsuzluk konularında çalışarak basamakları tırmanan Metsola, AP Başkanı İtalyan David Sassoli'nin ani ölümünün ardından Ocak 2022'de bu göreve seçildi.

Roberta Metsola, AB'nin en küçük ülkesi olan ve hiçbir vatandaşının bu kadar yüksek bir pozisyona sahip olduğunu görmediği Malta için gerçek bir atılımın sembolü oldu.

Metsola, başlangıçta aşırı muhafazakar görüşleri nedeniyle AP’nin sol kanadında endişe uyandırmıştı. Ancak AP’de patlayan skandallar karşısında aldığı tutum ve zorlu genel kurul tartışmalarında tutunduğu eşitlikçi tavır nedeniyle, sol ve sosyalist grubun da desteğini almayı başardı.

Görevi boyunca siyasi yelpazedeki güçlerle çalışmaya istekli ve pragmatik bir tutum izleyen Maltalı kadın politikacı, tüm grupların takdirini kazanmayı başardı. Bir önceki dönemde, Ocak 2022'de, kürtaj karşıtı görüşleri nedeniyle solun büyük bir bölümünün karşı çıktığı Metsola, 2,5 yıllık görev süresinde kendisine daha çok taraftar buldu.

Fransa radikal sol partisi La France Insoumise’den (LFI) AP milletvekili seçilen Manon Aubry, Metsola’ya gösterilen yoğun desteği, “Siyasi farklılıklarımıza rağmen, Başkan Roberta Metsola'nın, boyutlarına bakılmaksızın, tüm siyasi grupların tartışmalara dahil edilmesine her zaman önem verdiğini vurgulamak gerekir” sözleriyle açıkladı.

PPE içinde güçlendi

AB başkentlerine aktif ziyaretlerde bulunan Metsola, Nisan 2022 başlarında Kiev'e yaptığı ziyaretlerde, Ukrayna’nın “AB’ye katılma hedefine” açık destek vererek de puan topladı. Aralık ayında patlak veren ve birkaç AP milletvekilinin de adının karıştığı “Katargate” skandalı nedeniyle liderliği sınanan Metsola, yolsuzlukla mücadele için yeni mekanizmalar önererek AP’nin ağır hasar almasının önüne geçti.

İkinci kez seçildiği oylamada ezici farkla elde ettiği güçlü oy oranıyla, mensubu olduğu parlamentonun ana siyasi gücü PPE’nin de en önemli aktörlerinden birisi oldu.

Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, “Hukukun üstünlüğünün güçlü bir şekilde savunulması, Ukrayna'ya desteğin sürdürülmesi, Ortadoğu'da kalıcı barış, bürokrasinin basitleştirilmesi ve sosyal hakların daha güçlü korunması” yönünde çağrıda bulundu. Metsola, milletvekillerini günlük çalışmalarında “dikkatli ve eleştirel, aynı zamanda hesap verebilir ve açık olmaya” davet etti.

Ursula von der Leyen için kritik oylama

AP Genel Kurulu’nda Perşembe günü de AB Komisyonu Başkanlığı için seçim yapılacak. Komisyon Başkanı Alman siyasetçi Ursula von der Leyen, 27 AB liderinin uzlaşması sonucu yeniden bu göreve aday gösterildi.

Von der Leyen’in de 720 milletvekilinin salt çoğunluğu olan 361’in üzerinde lehte oy alması gerekiyor. Eğer Von der Leyen AP Genel Kurulu’nda seçilemezse AB liderleri, bir ay içinde başka bir aday önerecek.

Beş yıl önce yapılan seçimi yalnızca 9 oy farkla kazanan Von der Leyen’in seçimi, Genel Kurul’daki oylama gizli olarak yapılacağı için “kritik” olarak değerlendiriliyor. Kendisine destek veren muhafazakar, sol ve liberal gruplardan 401 milletvekilinin desteklemesi durumunda seçilmesi beklenen Von der Leyen, haftalardır tüm grupları arayarak sıkı kulis yürütüyor.

Ancak, seçimlerden bir gün önce Avrupa Adalet Divanı, Von der Leyen’in “COVID döneminde AB adına yaptığı aşı sözleşmelerinin yönetiminde yolsuzluk yaptığına” ilişkin iddiaları kapsayan başvuru hakkında karar verecek. Özellikle Pfizer’ın CEO'su ile SMS mesajları ortaya çıkan Alman siyasetçiye, PPE’den bazı milletvekilleri de oy vermeyeceklerini açıkladı.

AB’nin yasama organı: Avrupa Parlamentosu

AB’nin yasama organı Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen tek organ ve bugün AB’ye üye 27 ülkede yaşayan 450 milyon kişiyi temsil ediyor. Avrupa vatandaşları, her beş yılda bir yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanarak, temsilcilerini belirliyor.

Avrupa Parlamentosu ilk toplantısını, 1951’de kurulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’na mensup 6 ülkeden gelen 78 üyeyle yaptı. AP bugün 720 milletvekiliyle geniş bir siyasi güç olarak, topluluk politikalarının hazırlanması için gereken kararları üretme görevini yürütüyor.

Avrupa Parlamentosu yasama sürecine katılıyor, bütçeye ilişkin yetkiler taşıyor ve Komisyon ve Konsey’i denetleme yetkisini de bünyesinde barındırıyor.

Parlamento Avrupa Komisyonu üyelerinin atamalarının onaylanması ve üçte iki oy çoğunluğuyla Komisyon’u görevden alma yetkilerine de sahip. Ayrıca, Komisyon programını onaylayıp, Komisyon ve AB Konseyi’ne yazılı ya da sözlü sorular yönelterek Avrupa politikalarının işleyişini de denetliyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG