Erişilebilirlik

‘Saldırılar Üç Grup Tarafından Yapıldı’


Ocak ayında yaşanan Charlie Hebdo saldırısının ardından Fransa, yeniden büyük bir terör saldırısıyla sarsıldı. Fransa-Almanya dostluk maçının yapıldığı Stade de France’daki maça üç intihar saldırısı düzenlenirken, eş zamanlı olarak Paris’te de beş ayrı silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırılarda 129 kişi yaşamını yitirdi, 99’u ağır olmak üzere 352 kişi yaralandı. Terör soruşturması yapan Paris Savcısı François Molins, saat saat saldırının detaylarını aktararak, “Barbar saldırı, üç ayrı gurup tarafından yapıldı” dedi.

Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins, düzenlediği basın toplantısında saldırılara ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi. Buna göre, 129 kişinin katledildiği saldırılar üç ayrı grup tarafından düzenlendi. Molins, “Size açıklama yaptığım şu anda ölü sayısı 129 kişi. Ama bu rakam ilerleyebilir. Zira 352 yaralı var. Ve bunların 99’u çok ağır yaralı” dedi. “Barbar saldırıların birbirleriyle iletişim içindeki üç ayrı gurup tarafından işlendiğini” de kaydeden Savcı Molins, saldırganların aynı tip kalaşnikof otomatik silah ve aynı tarz yüksek imha güçlü bombalar kullandıklarını dile getirdi. Fransız savcı, yedi teröristten altısının intihar saldırısı düzenlediğini ve kendi bedenlerine sardıkları bombaları patlatmak suretiyle yaşamlarını yitirdiğini, 1 saldırganın ise polisle çatışma sırasında öldüğünü kaydetti.

Saldırganların, rehine krizi sırasında polisle girdikleri müzakereler sırasında Suriye ve Irak’taki durumu gündeme getirildiğini de belirten François Molins, Bataclan saldırısını gerçekleştiren teröristlerden birisnin kimliğinin net bir biçimde tespit edildiğini söyledi: “Bu saldırganın Fransız olduğu anlaşıldı. 21 Kasım 1985’te doğan Fransız vatandaşı saldırgan, Paris’in Esssone bölgesinde oturmaktaydı. 2004-2010 yılları arasında sekiz kez gözaltına alınmış ama bunların hiçbirinde cezaevine gitmemiş. Bu şahış, radikal İslamcı guruplarla ilişkisi nedeniyle polis tarafından 2010 yılında’S fişiyle’ izlenmiş.”

Savcı Molins’ın deliller ışığında aktardığı bilgiler çerçevesinde ise saldırılar şöyle gerçekleşti:

Saat 21.20: Stade de France’da Fansa-Almanya dostluk maçı sürerken, stadın B kapısında bir patlama duyuldu. Kapıda kendini patlatan intihar saldırısını gerçekleştiren şahıs, dışarda maçın bitmesini bekleyen bir özel şoförü de kendisiyle birlikte havaya uçurdu. Stade de France etrafında üç patlama teşhis edildi. Patlamalar duyulmasına rağmen maça devam edildi. İzleyiciler panik ortamı yaratılmadan gece yarısına doğru güvenli bir şekilde boşaltıldı.

Saat 21.25: Rue Bichat ve Alibert sokaklarının kesiştiği 10. Bölgede, siyah Seat marka otomobil ile gelen saldırganlar, Carillon Barı ve Le Petit Cambodge lokantalarına saldırıldı. 15 kişi burada yaşamını yitirdi. Olay yerinde 100’e yakın mermi kovanı bulundu.

Saat 21.30: H kapısında bir yeni patlama duyuldu. Yine patlayıcı dolu yeleğiyle gelen ikinci bir şahıs saldırı gerçekleştirdi.

Saat 21.32: Aynı anda Paris’in 10’uncu bölgesinde bir kaç kişilik bir gurup, Rue de la Fontaine de Bois sokağındaki Casa Nostra pizza lokantasıyla, Bonne Biere Barı’na kalaşnikof otomatik silahla ateş açtı. Saldırganlar kiralık siyah renk bir Seat otomobil ile geldi.

Saat 21.36: Charonne sokağında, aynı siyah Seat marka otomobil ile “La Belle Equipe” lokantasına saldırı oldu. 19 kişi yaşamını yitirdi.

Saat 21.40: Yine kiralık siyah renk Polo marka bir araç Bataclan önüne geldi. 3 kişi Bataclan Konser Salonu’nun girişine geldi. Ardından salona girerek otomatik silahlarla kurşun yağdırdı ve salondakileri 2 saat boyunca rehin aldı. Sabah saatlerine karşı rehine pazarlığı sonuç vermeyince, polis müdahale etti. Saldırganlar makinalı tüfeklerle 82 rehineyi öldürdükten sonra üzerlerindeki patlayıcıları ateşledi.

Molins, IŞİD’in resmen üstlendiği saldırıyla ilgili Brüksel polisiyle temasa geçtiklerini ve Brüksel ile birlikte saldırganların arabaları kiralamalarına yardımcı olduğu belirlenen üç kişiyi gözaltına aldıklarını da kaydetti. Molins, Stade de France saldırganlarının birinin üzerinde Suriye pasaportu olduğunu, bu kişinin durumunun da araştırıldığını kaydetti.

Fabius: ‘İklim Konferansı iptal edilmeyecek’

Saldırıların ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tüm ülkede olağanüstü hal ilan etti. Ülkede perşembe gününe kadar tüm gösteri ve yürüyüşler de yasaklandı. Hollande, Pazartesi günü Ulusal Meclis ve Senato’yu Versailles Sarayı’nda toplayarak terör saldırısına karşı alınması gereken önlemleri tartışacaklarını açıkladı.

Paris’te bu çapta bir saldırı yaşanması, 30 Kasım 11 Aralık tarihleri arasında Paris’te yapılması beklenen ve dünyadan 92’si lider 40 bin kişinin katılacağı COP 21 Küresel İklim Konferansı’nın iptal edilip edilmeyeceği sorusunu akla getirdi. Dışişleri Bakanı Laurant Fabius, saldırının ardından COP 21 toplantısını iptal etmeyeceklerini, buluşmanın öngörülen tarihlerde gerçekleşeceğini açıkladı. Fransa’ya Cumhurbaşkanı Hollande’dan bile önce açıklama yaparak destek veren Amerika Başkanı Barack Obama da, saldırıdan sonra fikrini değiştirmediğini, toplantıya katılacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG