Erişilebilirlik

Savaş Ekonomisi Yasaları Rus Parlamentosu’ndan Geçti 


Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma
Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma

Rusya Parlamentosu bugün ekonomi üzerinde katı kontrollar uygulayan, işletmelerin silahlı kuvvetlere mal tedarik etmelerini talep eden ve bazı firmalardaki çalışanları fazla mesai yapmaya zorlayan iki yasa tasarısını hızla geçirdi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in imzasıyla yasalaştıktan sonra, Kremlin'in Ukrayna'daki "özel askeri operasyonu" olarak adlandırdığı savaş sırasında hükümet "özel ekonomik tedbirler" uygulayabilecek.

Yasalardan birinin açıklama notunda, "Ukrayna toprakları dahil Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri tarafından Rusya dışında gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında silahlar ile askeri teçhizatın onarımına, silahlı kuvvetlere maddi ve teknik araçlar sağlanmasına ihtiyaç vardır" denildi.

Yasa tasarıları 30 Haziran'da Kremlin tarafından parlamentonun alt kanadı Duma'ya sunuldu. Duma sözcüsü Vyacheslav Volodin, ilk incelemelerden geçtikten sonra, sonraki müzakerelerin ulusal güvenlik nedeniyle kapalı kapılar ardında yapılacağını söylemişti.

Taslaklardan birine göre de devlet, askeri özel operasyonların yürütülmesi için gerekli mal ve hizmetleri rekabetçi bir ihaleye gerek kalmadan tek bir tedarikçiden satın alabilecek.

Ayrıca, işletmelerin silahlı kuvvetlere "özel askeri harekat" yürütmek için gerekli mal ve hizmetleri sağlamaları kanunen gerekli olacak.

İkinci yasa tasarısı da hükümeti, Rus ordusunun ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri üreten belirli işletmelerin çalışanlarından fazla mesai yapmasını istemeyi, zorunlu kılıyor.

Hükümet ayrıca bazı çalışanları ücret artışı karşılığında gece, hafta sonu veya tatil günlerinde çalışmaya zorlayabilir.

Yeni yasalar, "özel bir askeri operasyon" olarak tanımladığı işgalin yaklaşık 19’uncu haftasında Rusya'yı etkili bir şekilde savaş ekonomisine geçirecek.

STÜDYO VOA

ABD’den vatandaşlarına Lübnan uyarısı – 20 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG