Erişilebilirlik

Seçim İçin Dijital Altyapı Değerlendirilecek


ANKARA- CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi bugün dördüncü kez yuvarlak masada buluştu.

Muhalefet cephesinde 12 Şubat’taki Ahlatlıbel Zirvesi’nde ilk kez biraraya geldikten sonra olası iktidar değişikliğiyle parlamenter sisteme geçiş muhtabakatı imzalayan liderler, Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için ortak dijital altyapı ve uygulama oluşturulmasını konuşacak.

Böylece kamuoyunun karşısında beşinci kez altılı fotoğraf karesi ile çıkan liderler, AKP-MHP iktidar ortaklığına karşı birliktelik mesajı yineledi.

Gelecek Partisi'nde Altılı Masa Toplantısı Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:57 0:00

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun evsahipliğindeki çalışma yemeğinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan komisyon çalışmalarını ele alacak.

Seçim güvenliğinde 24 başlık belirlendi

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre; altılı masa gündeminde, genel başkan yardımcıları düzeyinde geçtiğimiz ay kurulmuş "Seçim Güvenliği Komisyonu" tarafından 24 başlıkta çalışma yapılması konuşulacak.

Oğuz Kaan Salıcı (CHP), Şenol Sunat (İyi Parti) ve Hasan Bitmez (Saadet Partisi) İdris Şahin (DEVA Partisi), İlay Aksoy (Demokrat Parti), Ayhan Sefer Üstün'den (Gelecek Partisi) oluşan Seçim Güvenliği Komisyonu, liderlere ilk raporunu sunacak.

Komisyon bu çerçevede dört ana aşamada yapılması gerekenleri belirledi. Bu aşamalar: 1- Seçim takvimi öncesinde, 2- Seçim takvimi açıklandığında, 3- Oy kullanma günü ve 4- Sandıklar açıldıktan sonra olarak tespit edildi.

"İttifak hangi yapıda olursa olsun seçim için ortak çalışılacak"

Seçim İçin Dijital Altyapı Değerlendirilecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Seçim ittifakı kurulmasından bağımsız devam ettirilecek olan çalışmalar seçim takvimine göre 24 başlıkta yapılacak. İttifak hangi yapıda şekillenirse şekillensin güvenli seçim ve sandıktaki oyun aynen ortaya çıkacağı sonuç için çalışılacak. Bu kapsamda altı parti, seçimler için mevcut alt yapılarını birbirine tanıttı. Örneğin; Kars-Digor'da hangi parti sandık görevlisine sahip gibi bilgiler de paylaşılacak. Seçim gününde her sandık başında, mutlaka altılı masadan en az bir temsilcinin, mümkünse öncelikle Sandık Kurulu Üyesi olarak, değilse mutlaka müşahit olarak olması hedeflenecek.

Liderler masasından sokağa umut mesajı mı verilecek?

Seçim meselesinin yanı sıra Siyasi İşler Komisyonu ile Geçiş Süreci Yasal İşler Komisyonu da liderler masasına çalışma raporlarını sunacak.

Geçiş Süreci Yasal İşler Komisyonu tarafından Ekonomik ve Sosyal Konsey, Merkez Bankası gibi yapılara tam anlamıyla özerklik kazandırılması ile Siyasi Etik Yasası Taslağı üzerinde hazırlık yapıldı. Bugün ise liderlerce bu Komisyon'a yeni başlıklar verilecek. Muharrem Erkek (CHP) Mustafa Yeneroğlu, (DEVA Partisi) Serhan Yücel (Demokrat Parti), Serap Yazıcı (Gelecek Partisi) ve Uğur Poyraz (İyi Parti) Bülent Kaya’nın (Saadet Partisi) bulunduğu Komisyon, gelecek ay da liderlerce kararlaştırılacak başlıkları ele alacak.

Muharrem Erkek (CHP), Şenol Sunat (İyi Parti), Mustafa Yeneroğlu (DEVA Partisi), Bülent Şahinalp (Demokrat Parti) Nedim Yamalı (Gelecek Partisi) ve Bülent Kaya’dan oluşan Siyasi İşler Komisyonu ise, altılı masa açısından verilmesi gerekli siyasi mesajları görüştü. Kamuoyunda, muhalif toplumsal kesimlerde yani bir anlamda sokakta tepki olduğunu vurgulanırken, bu akşam liderlerce umut verilmesi gerektiği görüşü ön plana çıktı. Bu Komisyon, TBMM'de çoğunluk sağlanması gerektiğini de görüştü ve anayasa değişikliği için 360 vekil alınmasını sağlayacak ittifak formüllerini de bir noktada konuşmak gerektigi ifade edildi.

Ekonomik İşler Komisyonu da bu gece şekillenecek mi?

Altı lider tarafından Ekonomik İşler Komisyonu kurulması beklentisi de söz konusu. Son olarak DEVA Partisi Lideri Babacan'ın Gaziantep'te "Ortak Cumhurbaşkanı adayı ekonomi sorularına da yanıt verebilmeli" yaklaşımıyla bu konuda çalışma ihtiyacı vurgusu dikkat çekmişti. Ancak daha önce ekonomi konusundaki ortak çalışmaya DEVA Partisi'nin katılmamış olduğuna da işaret edildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG