Erişilebilirlik

Siyasetteki yumuşamanın uzun ömürlü olmasını isteyen Erdoğan, “MHP’nin kırmızı çizgileri”ne dikkat çekti


Erdoğan muhalefetle diyaloğa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan muhalefetle diyaloğa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Haziran ayının ilk yarısında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e iade-i ziyaret yapması kesinleşti.

Bugün, partisinin Kızılcahamam kampında konuşan Erdoğan, CHP liderini 16 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı öncesinde ziyaret edeceğini açıklarken İstanbul’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özgür Özel de Cumhurbaşkanı’nın özel kalem müdürü ile kendisinin özel kalem müdürünün, görüşmenin 9 Haziran haftasında yapılması için temasta olduklarını açıkladı.

İktidar ve ana muhalefet partisi arasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yenikapı görüşmesi ile yumuşama gösteren ilişkiler, sonraki 7,5 yıl boyunca büyük ölçüde gergin devam etti.

Erdoğan: “Siyasette yumuşamanın bu sefer kelebek ömürlü olmamasını umut ediyoruz”

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde CHP’nin, kurulduğu 2001 yılından beri ilk kez AK Parti’yi bir seçimde geri bırakması sonrası iki taraftan da verilen pozitif mesajlar, 2 Mayıs’ta iki liderin AK Parti Genel Merkezi’nde görüşmesinin önünü açtı ve bu görüşme siyasette “normalleşme” döneminin başlangıcı olarak yorumlandı.

Erdoğan da bugün yaptığı konuşmasında Özel’le yaptığı görüşmenin yarattığı siyasi normalleşmenin devamından yana olduğunu ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı, “Arayı uzatmadan Kurban Bayramı'ndan önce (Özel’e) ziyarette bulunacağım. Kendisine siyasette yumuşamayı ifade ettim. Bunun bir tarafı iktidar diğer tarafıysa muhalefettir. Biz kutuplaşmadan yana olmadık. Milletimizin umutlarını artıran, siyasette yumuşamanın bu sefer kelebek ömürlü olmamasını umut ediyoruz. Her konuda aynı şeyi düşünüp, aynı cümleleri kurmak zorunda değiliz. Yöntemlerimiz farklı olabilir, yaşam biçimimiz, siyasetteki doğrularımız farklı olabilir ama hepimiz ülkemizin kalkınmasını istiyor. Evlatlarımızın daha güçlü bir Türkiye'de yaşamasını arzu ediyor” dedi.

Özgür Özel: “Gezi davası ile ilgili adım atılmasını bekliyorum”

Cumhuriyet Halk Partisi kaynakları Erdoğan’la görüşme sonrası özellikle kamuoyunda çok tartışılan Gezi davası gibi yargılamalarda da siyasetteki yumuşamanın işaretlerinin görüleceğini dillendirmişti.

Erdoğan ve Özel AK Parti Genel Merkezi'nde buluşmuşlardı.
Erdoğan ve Özel AK Parti Genel Merkezi'nde buluşmuşlardı.

Önceki gün Sözcü gazetesini ziyaret eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, gazeteci İpek Özbey’in Gezi davası hakkındaki soruları üzerine “Türkiye’nin normalleşmesi ve Türkiye’deki insanların biraz daha mutlu olabilmeleri için Gezi’deki herkesin sevdiklerine, sevdiklerinin onlara kavuşmasını inanılmaz önemsiyorum. Bu konu Sayın Erdoğan’la yaptığım görüşmelerde gündemim arasındaydı, bu konuda bir adım atılmasını, harekete geçilmesini, Türkiye’nin çıkarları ve Gezi’de bulunan insanların aileleri açısından ayrı ayrı çok önemsiyorum. (Gezi davası ile ilgili gelişme) Bekliyorum. UYAP’ta yazıyor zaten. Dosya Adalet Bakanlığı’na çekildi diye. Kanun yararına bozma yönünden inceleniyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan “MHP’nin kırmızı çizgileri var” mesajının adresi Gezi davasına dair beklenti mi?

Erdoğan da bugünkü açıklamalarında “hukuk içinde” her türlü eyleme saygıları olduğunu belirtirken 15 Temmuz darbe girişiminde olan “FETÖ’cüler”e yumuşak tavır göstermeyeceklerine atıfta bulunsa da Gezi davasıyla ilgili açık bir değerlendirmede bulunmadı.

Cumhurbaşkanı, “Bizim ittifak ortağımız olan MHP'nin de kırmızı çizgileri vardır. Aynı şekilde CHP'nin de kırmızı çizgileri olduğunu biliyoruz. Biz yumuşama adına duruşumuzdan, hassasiyetlerimizden taviz verecek değiliz. Muhalefetten de taviz vermesini beklemiyoruz. Ancak yıkıcı, gerilimci siyaset Türkiye'ye geçmişte acılar yaşattı. Bizim siyasette referansımız hukuktur. Hukuk içinde olduğu sürece her türlü eyleme, eleştiriye saygımız sonsuzdur. Ancak terör, hukuk dışıdır. Darbe, sokak eylemleri, iftira hukuk dışıdır. Bizim hukuk karşısında boynumuz kıldan incedir, şeriatın kestiği parmak acımaz. Aynı tutumu muhalefetten de bekleriz. Bizden hukuksuzluk karşısında kimse yumuşak bir tavır beklemesin. Demokrasiyi ortadan kaldırmaya, özgürlük adı altında başkalarının özgürlüklerini daraltmaya yönelenler bizden yumuşak tavır beklemesin. İnsan canına kastedenler, FETÖ'cüler karşısında kimse bizden yumuşak tavır beklemesin” diye konuştu.

Gezi Davası ile ilgili süreç ne aşamada?

Gezi yargılamalarıyla ilgili hükmünü 25 Nisan 2022’de veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala’yı ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum ederken Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18 yıl hapis cezası vererek tutukladı. Son duruşmaya katılmayan Ekmekçi cezaevine girerken Yapıcı ve Altınay, Yargıtay kararıyla tahliye edildi.

Gezi davası ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin önünde beş bireysel başvuru bulunuyor.

Gezi Parkı eylemlerinin üzerinden 11 yıl geçti.
Gezi Parkı eylemlerinin üzerinden 11 yıl geçti.

Bu başvurulardan Osman Kavala ve Can Atalay’ın dosyaları ile ilgili Adalet Bakanlığı’nın görüşlerinin bildirildiği, bu nedenle bu dosyalarla ilgili yüksek mahkemenin adli tatil öncesi bir karar vermesi de ihtimaller arasında bulunuyor.

Daha önce Osman Kavala’nın başvurusu üzerine iki kez tutukluluğuyla ile ilgili “hak ihlali” kararı veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Gezi Davası’nın tamamlanması üzerine esas hakkında karar vermeye hazırlanıyor.

AİHM kararını vermeden önce hükümetten 16 Temmuz’a kadar bu konuda savunma yapmasını bekliyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG