Erişilebilirlik

‘Durum Normalleşinceye Kadar Kırım’dayız’


Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’la görüşmesi öncesinde Rus askerlerinin Kırım'daki varlığını savundu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’la görüşmesi öncesinde Rus askerlerinin Kırım Yarımadası’ndaki varlığını savundu.

Lavrov, Rus askerlerinin Kırım’da siyasi durum normalleşinceye kadar kalmasının gerekli olduğunu söyledi. Rus bakan, bu görüşleri, Cenevre’de BM İnsan Hakları Konseyi toplantısının açılışında yaptığı konuşmada dile getirdi.

Ukrayna Rusya’yı askeri işgalle suçluyor ve Moskova’dan birliklerini derhal geri çekmesini istiyor. Rus askerleri Kırım’daki askeri üsleri abluka altına alırken yollara da barikat kurmuş durumda.

Rus basını, Rus savaş uçaklarının Pazar gecesinden Pazartesi sabahına kadar Ukrayna’nın Karadeniz’deki hava sahasında uçtuğunu yazdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova ve Çin’in Ukrayna’daki gelişmeler konusunda aynı görüşleri paylaştıklarını da kaydetti.

Sergei Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı’yla Pazartesi günü telefonda görüştü. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang, ülkesinin Ukrayna konusunda siyasi bir çözüm arayışında olduğunu söyledi.

G7 liderleri ise Ukrayna’nın egemenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya’yı kınadı. G7 liderleri yayınladıkları ortak bildiride Rusya’ya Ukrayna ile ilgili sorunları doğrudan görüşme yoluyla veya BM ya da AGİT arabuluculuğuyla çözme çağrısında bulundu.

AGİT bugün konuyla ilgili olarak toplanıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bugün Ukrayna’da yeni liderlerle görüştü, gösterilerin yapıldığı meydanı ziyaret etti.

Bakan, BBC radyosuna verdiği demeçte Rus askerinin Kırım’da operasyonel kontrolü ele geçirdiğini söyledi ve bu askerlerin üslerine geri dönmesi gerektiğini kaydetti. Hague, Rusya’yı “son derece gergin ve tehlikeli” bir durum yaratmakla da suçladı. İngiliz bakan, AD Dışişleri Bakanları’nın Rusya’ya karşı alınabilecek diplomatik önlemleri ele alacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry yarın Ukrayna’ya gidiyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da yardımcısı Jan Eliasson’dan Ukrayna’ya gitmesini istedi.

Ukrayna’da geçici hükümet, tüm birliklerini teyakkuz durumuna geçirdi.

Bu arada Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, devrik lider Viktor Yanukoviç’in hala Ukrayna’nın meşru lideri olduğunu söyledi.

Dün, Rus haber ajansları Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Başkan Obama’ya Cumartesi gecesi, ülkesinin Kırım ve Ukrayna’nın doğusundaki Rusların can güvenliğini koruma altına alma hakkına sahip olduğunu hatırlattığını yazdı.

Kırım Tatarları'nın Lideri durumu Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi

Kırım Tatarları’nın liderlerinden Mustafa Cemil, Amerika’nın Sesi Özbek Servisi’ne verdiği özel demeçte, Rusya yanlılarının tüm devlet dairelerini ele geçirdiklerini doğruladı. Cemil, Kırım Tatarları’nın duruma sessiz kaldıklarını ancak özerk bölgenin Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya bağlanmasına kesinlikle karşı olduklarını ve gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi.

1998 yılından bu yana Ukrayna parlamentosu üyesi olan Mustafa Cemil, Rusya’nın, bazı iyi amaçları olsa da, asıl Ukrayna’nın NATO’ya girmemesini hedeflediğini, bunun için de “sürekli olarak Kırım’ı işgal edeceğini” öne sürdü.

Cemil, “Bir şekilde Ukrayna’nın NATO’ya girmesi şart” dedi ve devamla “Eğer Avrupa ve Amerika şimdi gerekli şekilde Ukrayna’yı desteklemez ve Rusya’nın istediği olursa ileride bu, hem Avrupa hem de Amerika için büyük tehlike olacaktır” dedi.
XS
SM
MD
LG