Facebook, Instagram, Twitter… Bunların hepsi şüphesiz büyük ilgi gören sosyal medya platformları ve artık insanlar yüz yüze görüşmekten çok bu dijital platformlarda buluşuyor. Hatta polisler de, bu internet sitelerini, suçu önlemek ve soruşturmak için kullanabiliyor. Ancak, sosyal medya paylaşımlarından elde edilen ipuçları her zaman sonuca götürmeyebiliyor.
Boru tipi bombalar postalayan ve Pittsburg’deki bir sinagogda ibadet edenleri öldüren suçluların en azından bir ortak noktası var. İkisinin de sosyal medya profili, komplo teorileri ve yabancı düşmanlığı içeren mesajlarla dolu.
Yetkililer ipucu toplamak için sosyal medyadan giderek daha fazla yararlansa da, bazıları online kişiliklerin yanlış yorumlamaya açık olduğunu savunuyor.
Columbia Üniversitesi'nden Desmond Patton, “Kasıtsız söylediğimiz şeyler başka anlamlara çekiliyorsa ya da bir paylaşımı kişisel bir sohbet kastederek yapıyorsanız ne olacak? Bu verilere kim bakıyor? Ne anlama geldiğine ve hayatınızı nasıl etkileyebileceğine kim karar veriyor?” diyor.
Desmond Patton, Columbia Üniversitesi’nde SIM|ED adlı programın kurucusu.
SIM|ED yani Eğitim Simülasyonu, sanal gerçekliği kullanarak, gençlere ve karar alıcılara sosyal medyanın nasıl kendilerine karşı kullanılabileceği ve bu durumda ırkın nasıl bir rol oynadığı hakkında eğitim veriyor.
Desmond Patton, “Yıllarca süren sosyal medya takiplerinden sonra tutuklanan çok sayıda genç ve siyah erkek örneği var,” diyor.
Sanal gerçeklik sayesinde kullanıcılar, polis gözetiminden habersiz olarak zaman zaman sosyal medya paylaşımı yapan Jarrell Daniels’ın yerine geçebiliyor.
Gerçek hayattaki Jarrell Daniels altı yıl hapis yatmış. İşlemediği başka suçlardan da hüküm giydiğini belirten Daniels, polisin diğer sanıklarla işbirliği yaptığına kanıt olarak sosyal medya hesabını gösterdiğini söylüyor.
Jarrell Daniels, “Bize, aynı fotoğraflarda bulunduğumuz için, soruşturmayla ilgisi olmayan veya eskiden yazılmış mesajlara bakarak, yani komplo teorisine dayanarak ceza verdiler,” diyor.
Desmond Patton, “Sosyal medyada gördüğümüz dil son derece yerel. Ve çoğunlukla siyah Amerikalıların kullandığı lehçe, İngilizce ve teknoloji karışımı bir dil. Eğer o topluma ait değilseniz anlamanız gerçekten çok zor,” şeklinde konuşuyor.
Patton ve ekibine göre sosyal medya hikayenin sadece bir kısmını anlatıyor. Geri kalanını yorumlamaksa, gerçek hayattaki kullanıcılara düşüyor.