Avrupalı terörle mücadele yetkilileri Rakka’nın IŞİD’in elinden kurtarılması konusuna ihtiyatlı yaklaşıyor ve örgütün iletişim ve planlama birimlerinin halen son derece aktif oldukları uyarısında bulunuyorlar.
IŞİD’in Suriye’deki sözde başkentinin Ekim ayı başlarında kurtarılması örgüte vurulan büyük bir darbe olarak nitelenmiş ve Başkan Trump tarafından da “önemli bir ilerleme” olarak adlandırılmıştı.
Ancak Avrupalı terör uzmanları IŞİD’in halen özellikle de yakın zamana kadar önemli bir etkiye sahip durumda bulunduğuna dikkat çekiyorlar.
Hollanda Ulusal Terörle Mücadele Birimi Koordinatörü Dick Schoof, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hepimiz aynı görüşü paylaşıyoruz. Elde edilen askeri başarı ve sözde halifeliğin yıkılması IŞİD’in yıkıldığı anlamına gelmiyor” diye konuştu.
Temel kaygı ise Irak ve Suriye’de toprak kaybetmiş olmasına karşın örgütün Avrupa’daki üyeleri ve kendisine katabileceği potansiyel kişilerle iletişimine darbe vurulamamış olması.
Yetkililer özellikle IŞİD’in organize suç örgütleriyle olan iletişimini güçlendirmesinden kaygı duyuyorlar.
Schoof, “IŞİD’in planlama biriminin halen faaliyette olduğunu biliyoruz. Ayrıca iletişim birimleri de halen işler durumda” dedi.
Avrupalı uzmanların değerlendirmeleri aslında Amerika’daki terörle mücadele uzmanlarının da görüşlerini yansıtıyor. Benzer şekilde Amerika’daki uzmanlar da Irak ve Suriye’de örgütün sözde halifeliği yenilgiye uğratılmış olsa da bunun örgütün operasyonel gücüne etkisi konusunda kaygıları olduğunu belirtiyorlar.
Amerika Ulusal Terörle Mücadele Merkezi yöneticisi Nick Rasmussen de Senato’da Eylül ayında katıldığı oturumda “Savaş alanında verdirilen kayıpların örgütün terör eylemi kapasitesini azaltacağını düşünmüyoruz” ifadesini kullandı ve özellikle sosyal medyada IŞİD’in çok etkili olduğu tespitini yaptı.
Sözde halifeliğin çöküşüyle militanların ülkelerine geri dönmesinden endişe ediliyordu.
Hollandalı terörle mücadele yetkilisi Schoof Hollanda’dan giden yaklaşık 300 militandan sadece 50 kadarının geri döndüğünü IŞİD’in servetinin azalmasına rağmen halen geri dönmeye çalışanların sayısının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini söylüyor.
Karmaşık terör tehdidi
Alman Federal İstihbarat Servisi Uluslararası Terör ve Organize Suçlar Birimi yöneticisi Friedrich Grommes, yabancı militanların geri dönüşlerinin arttığına dair net bir kanıt olmadığını söylüyor.
Buna karşın yetkililer Avrupa’nın son derece karmaşık ve çeşitlilik gösteren bir tehditle karşı olduğunu söylüyorlar. Yapılan tüm operasyonlar ve tutuklamalara karşın Paris ve Brüksel’deki saldırıların arkasında yine IŞİD’in olduğu düşünülüyor.
Aynı esnada yetkililer El Kaide üyelerinin de yeniden aktif hale geldiklerini ve Batı’da yeni saldırılar için harekete geçtikleri uyarısında bulunuyorlar.
Özellikle IŞİD ve El Kaide’nin Kuzey Afrika’daki faaliyetleri konusunda kaygılar artıyor.
Schoof, “IŞİD ve El Kaide halen çok güçlü değiller ama hala ayak izlerini görüyoruz ve bu konuda çok dikkatliyiz” diyor.
IŞİD üyelerinin izlerini sürmek üzere Amerika gibi Avrupa ülkelerinin askerleri de Nijer de aktif görevdeler.
Şu ana kadar Batılı yetkililer en azından Ortadoğu’dan Afrika’ya yabancı militanlar ya da örgüt yöneticilerinin geçişinin tespit edilmediğini söylüyorlar.
Ama yine de IŞİD bilinen bir strateji uygulamaya dönüyor.
Amerika Genelkurmay Başkanı Joe Dunford, IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyon yetkilileri ile toplantısından sonra yaptığı açıklamada “IŞİD’in yapmaya çalıştığı yerel asileri güçlendirmek ve kendi güçlerini oluşturmalarını sağlamak” dedi.