Dünya nüfusunun yüzde 8’ini oluşturmasına rağmen kayıt altına alınan her 3 cinayetten birinin işlendiği Latin Amerika ve Karayipler, savaş alanları dışında dünyada en çok cinayet, silahlı soygun, adam kaçırma gibi suçların yaşandığı bölgeler arasında ilk sırada yer alıyor.
Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası’nın (IDB) yayınladığı araştırma, geçen yıl Latin Amerika’da 118 binden fazla kişinin yaşamına mal olan suç ve şiddetin, bölgedeki yol açtığı ekonomik sonuçların da aynı derecede yıkıcı olduğunu ortaya koyuyor.
Başta bölgede kayıt altına alınan her 10 cinayetten yedisinin işlendiği Brezilya, Meksika ve Kolombiya olmak üzere çok sayıda bölge ülkesi için suç ve şiddet, turizmden iş verimliliğine, göçten takviye güvenlik masraflarına kadar yaşamın birçok alanında fazladan harcamalara yol açıyor.
IDB araştırması suç ve şiddet kaynaklı beşeri sermaye kaybı, işletmelerin güvenlik harcamaları, suçu önlemeye yönelik kamusal harcamalar gibi önleyici ya da suçla mücadeleye yönelik yapılan harcamaların, Latin Amerika’ya yıllık maliyetinin 192 milyar doları aştığını ortaya koyuyor.
Bu miktar, eğitim için ayrılan kamu bütçesinin %78'ine, sosyal yardım için harcanan miktarın iki katına ve araştırma ve geliştirme için harcanan miktarınsa 12 katına denk geliyor.
Bölgenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 3,4’üne denk gelen bu oran, birçok Avrupa ülkesindeyse yüzde 1’in altında.
Hayat pahalılığı arttıkça cinayet oranları da artıyor
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve IDB uzmanları tarafından bölge ülkelerinde yapılan bir araştırma da ekonomik durgunluk koşullarında cinayet rakamlarının bir sonraki yıl yüzde 6 arttığını gösteriyor.
Cinayet rakamlarındaki artış, yüzde 10 enflasyon koşullarında bir yıl sonra yüzde 10. Bu veriler, ekonomik istikrarsızlığın şiddet olaylarını körüklediğini gösteriyor.
IMF’nin geçen yıl yaptığı bir araştırma da Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki cinayet oranlarının dünya ortalamasına düşürülmesinin, bölge ekonomisinin yıllık binde 5, on yılda yüzde 5’lik ek büyümeyi sağlayabileceğini ortaya koyuyor.
Araştırmada cinayet oranlarının, eğitimini tamamlayamayan genç nüfus oranının daha yüksek olduğu gecekondu bölgelerinde daha yüksek olduğuna, eğitime erişimin kolaylaştırılmasına ve gençler için sunulacak ekonomik fırsatların önemine dikkat çekiliyor.
Forum