Erişilebilirlik

BM: ‘Suriye Görüşmeleri 10 Temmuz’da Yapılacak’


Birleşmiş Milletler Suriye barış görüşmelerinin 10 Temmuz’da yeniden başlayacağını açıkladı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan da Mistura’nın ofisinden yapılan açıklamada görüşmelerin 7'nci turunun İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleşeceği belirtildi.

Cenevre’de yapılacak Suriye görüşmelerine katılacak heyetlerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Suriye ile ilgili aldığı 2254 sayılı kararı çerçevesinde belirleneceği ve gerekli davetlerin yapılacağı açıklandı.

‘Görüşmeler Ağustos ve Eylül aylarında da devam edecek’

Mistura konuyla ilgili yaptığı açıklamada, taraflarla hukuki ve anayasal konuların ele alınacağına belirterek görüşmelerden umutlu olduğunu söyledi.

Cenevre’de 10 Temmuz’da yapılacak görüşmeleri sürdürme umudu taşıdığını belirten Mistura, görüşmelerin Ağustos ve Eylül aylarında da yeniden devam edebileceğini belirtti.

Cenevre’de 19 Mayıs’ta yapılan son görüşmelerde, özellikle Suriye Devlet Başkanı Başar Esat’ın durumu ve taraflar arasında görüş ayrılıkları yüzünden bir ilerleme kaydedilememişti.

Dört madde masada

BM Özel Temsilcisi Mistura’nın davet edeceği heyetler, 9 Temmuz'da Cenevre'de olacak. Suriye görüşmeleri 10 Temmuz'da örgütün Cenevre Temsilciliği'nde başlayacak. Suriye görüşmelerinde anayasa, seçimler, terörle mücadele ve geçici yönetim konuları masada olacak.

Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı 18 aydır hayata geçemedi

19 Aralık 2015’te Suriye'de devam eden iç savaşı sona erdirmek ve barış sürecini başlatmak için hazırlanan karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kabul edilmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne üye 15 ülkenin tamamının oyuyla kabul edilen 2254 sayılı karar tasarısına göre, muhaliflerle Esat arasında görüşmelerin başlaması ve diplomatik yol haritası çizilmesini ve bir ay sonrada ateşkes ilan edilmesini kapsıyordu.

Esat ve Suriyeli muhaliflerin Ocak ayı başında barış görüşmeleri için masaya oturması öngörülmüştü.

Kabul edilen tasarı çerçevesinde Birleşmiş Milletler denetiminde altı ay sürecek bir geçiş hükümeti kurulacak. 18 ay içerisinde de hazırlanacak yeni anayasa çerçevesinde ülkede genel seçimlere gidilecekti. Ancak belirlenen süre içerisinde Suriye’de ne ateşkes ilan edildi ne de iç savaşın şiddeti durdu.

Taraflar arasındaki görüş ayrılıkları yüzünden BMbm Güvenlik Konseyi'nde alınan karar üzerinden 18 ay geçmesine rağmen hayata geçemedi.

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG