Erişilebilirlik

“Suriye'nin önünde karanlıktan aydınlığa çıkmak için gerçek bir fırsat var”


Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Najat Rochdi de ülkedeki çoskulu havaya dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Najat Rochdi de ülkedeki çoskulu havaya dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Najat Rochdi, Suriye'nin önünde karanlıktan aydınlığa çıkmak için gerçek ve tarihi bir fırsatın olduğunu söyledi.

Rochdi, Esat rejiminin sona ermesinin ardından Suriye'ye yaptığı ikinci ziyarette geçiş yönetimindeki yetkililerle temaslarını sürdürdüğünü ve BM olarak Suriye'nin her kesiminden gruplarla biraraya gelmeye çalıştıklarını kaydetti. Rochdi, Suriye’de gerçekleştirdiği temasları ve gözlemlerini BM’nin resmi haber sitesine aktardı. Rochdi, Hayatı boyunca böyle bir şeye tanıklık edebileceğini hiç düşünmediğini belirterek “Bu düzeyde bir sevinç, umut ve coşku görmek olağanüstü” dedi.

BM Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Rochdi, ülke halkının bu dönemde beklentilerinin oldukça yüksek olduğunu belirterek “Şimdi, tüm Suriyelilerin onurunu yeniden inşa etmek ve yıkılan her şeyi yeniden inşa etme zamanıdır. Dini, etnik, kültürel ya da coğrafi geçmişleri ne olursa olsun tüm Suriyelilerin kadın ve erkeklerinin adil bir şekilde temsil edilmesi açısından herkese bir koltuk verilmesi sağlanmalı” diye konuştu.

“Geçiş dönemi yetkilileri karanlıktan aydınlığa çıkmak için istekli”

Rochdi, rejim döneminde Suriye’de yaşayan toplulukların birbirine düşürüldüğünü, BM’nin önceliğinin her Suriyelinin tam bir vatandaş olduğu, tüm haklardan faydalandığı, aynı özgürlüklerden yararlandığı bir ülke olmasına katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Najat Rochdi.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Najat Rochdi.

BM Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Rochdi, şu anda fiilen görevde olan yetkililerin yaptıkları açıklamalarla, ülkeyi rejim döneminde içinde bulunduğu durumdan çıkartmak için tüm Suriyelilerin taleplerini, özlemlerini karşılayan çok daha iyi bir noktaya taşıma konusunda gerçek bir isteklilik gösterdiklerini belirtti. Rochdi, “Yaptığımız her toplantıda duyduğumuz ifade, karanlıktan aydınlığa çıkma zamanının geldiğini vurgulamaları oldu. Ulusal diyalog sağlamak adına aldıkları kararları memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Suriye’de BM’nin üstlendiği rol ve öncelikleri

Rochdi, Suriye’nin içinde bulunduğu bu kritik dönemde BM’nin üstlendiği rolü ve önceliklerini de şöyle ifade etti: “BM olarak yetkililerle ve aynı zamanda sivil toplum, siyasi partiler ya da toplum liderleri gibi toplumun tüm bileşenleriyle daha fazla etkileşim içinde olmayı istiyoruz. Çünkü bu onların gerçekleştirdikleri devrim. Bu onların zaferi, bu onların ülkesi. Bizim rolümüz de bize ihtiyaç duyulduğunda onlara destek vermek. Endişelerini, taleplerini, ihtiyaçlarını daha iyi kavramak için feministler, dini liderler, toplum liderleri, Suriye'nin her kesiminden gruplarla biraraya gelmemiz gerekiyor. Kayıp kişilerin nerede olduklarını ve akıbetlerini tespit etmemiz gerekiyor. Kayıpların aileleriyle görüşmek gerçekten yürek parçalayıcı. Esat’ın devrilmesinden sonra ailelerin başlangıçta sevdiklerinin hala hayatta olduğuna dair çok umutları vardı; bu umut giderek azalsa da en azından cesetlerinin nerede olduğunu bilmek istiyorlar. Ulusal diyaloğun sağlanmasını istiyoruz. Ulusal diyaloğun sağlanması tüm Suriyeliler için istikrarlı, refah içinde olan bir ülke yaratacak siyasi kararların alınmasına zemin hazırlayacaktır” dedi.

“Kadınlar Suriye’nin geleceğiyle ilgili kurulacak her masada olmak istiyor”

BM Özel Temsilci Yardımcısı Rochdi, Suriye’nin yeni anayasasının yazılmasından sorumlu olanların, toplumun tüm kesimlerinden ve bileşenlerinden oluşması gerektiğini, hazırlanacak yeni anayasanın insan haklarının ve herkes için özgürlüğün garantörü olması gerektiğini vurguladı.

Rochdi, Suriyeli kadınların geçtiğimiz on yıllar boyunca haklarını cesurca savunduklarını ve Suriye’nin geleceğiyle ilgili kurulacak tüm masalarda yer almak istedikleri belirterek “Suriyeli kadınlar, uluslararası toplum ve BM’nin eşitliğin savunucusu olmasını istiyor. Kadınlar eşit haklar ve özgürlük istiyor. Kadınlar ister geçiş hükümetinde ister yeni anayasanın yazımında ister seçimlerle ilgili olsun Suriye’nin geleceğiyle ilgili kurulacak her masada yer almak istiyor” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG