Suriye’de yapılması planlanan Ulusal Diyalog Konferansı’nın hazırlıklarından sorumlu komite çalışmalarına başladı. Ulusal Diyalog Konferansı’nın Şubat ayı sonu ya da Mart ayında yapılması öngörülüyor.
Bu çerçevede Humus kentinde toplumun farklı kesimlerinden kişilerle görüşen ve toplantılar yapan komitenin başkanı Mahir Alluş, Humus’tan başladıkları kent ziyaretlerinin amacının vatandaşların önerilerini ve görüşlerini dinlemek olduğunu söyledi.
Bu toplantıların toplumun farklı kesimleri ile gerçek bir etkileşim kurmalarını sağladığını belirten Alluş, “Komite ulusal diyaloğun başarıya ulaşmasını sağlamak için öneriler hazırladı. Toplumu oluşturan bütün unsurların ülke içinde sahip oldukları yüzde kaç olursa olsun temsiliyetlerini sağlayacak metinler oluşturmak üzere Suriye’nin farklı kentlerinde görüşmelere devam edecek çünkü ana hedef kapsayıcı bir ulusal katılımı temin etmek” dedi.
Alluş, Ulusal Diyalog Konferansı’ndaki temel konuların geçiş dönemi adaleti, anayasanın inşası, kamu kurumlarının inşası, sivil toplum kuruluşlarının rolü ve ekonomik prensipler olduğunu söyledi.
Komitenin konferansa katılacak 1700 ila 2000 civarındaki temsilcinin belirlenmesi gibi sorumlulukları da var.
“Kürtler’in liderliğindeki siyasi ve askeri yapıların konferansa katılımları reddedildi”
Hazırlık komitesi çalışmalarına başlamış olsa da komitenin Suriye’deki bütün etnik, dini, mezhebi ve siyasi yapıları dahil edecek kadar kapsayıcı olmadığına dair eleştiriler ve tartışmalar ise hala sürüyor.
Bu çerçevede Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürtler’in liderliğindeki siyasi ve askeri yapıların konferansa katılımları reddedildi.
Kürtler bu gelişmeyi Suriye’deki yeni yönetimin kapsayıcılıktan uzak politikalar yürütmesinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını savunurken, Şam’daki geçiş dönemi yönetimi Kürtler’in Araplar’la birlikte yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri’nin yeni savunma bakanlığı çatısı altına girmeyi reddettiğini öne sürdü.
Bu çerçevede ülkenin kuzeydoğusundaki yapıların “Şam’daki yönetimi reddederek Suriye’nin üniter ve toprak bütünlüğü ilkesine aykırı davrandıkları” belirtildi.
Şam’daki geçici yönetimle Dürziler arasında da benzer bir uzlaşmazlık hali yaşanırken hazırlık komitesi konferansa etnik-dini-mezhebi esaslı kurulmuş yapıların katılamayacağını yineledi.
Komite, Ulusal Diyalog Konferansı’na katılacak isimleri hangi kriterlere göre belirleyeceğine dair ikna edici açıklamalar yapmadığı gerekçesiyle de eleştirildi.
Komiteye ve konferansa ilişkin tartışmalar sürerken geçiş dönemi lideri Ahmed el-Şara İdlib, Lazkiye ve Tartus kentlerini ziyaret etti.
Bu ziyaretlerin diyalog konferansı hazırlıklarına paralel olarak halka “kapsayıcılık” mesajı vermek hedefiyle gerçekleştiği yorumları yapılıyor.
Yeniden imarın maliyeti 300 milyar dolar
Suriyeliler’in ve Şam’daki geçiş dönemi yönetiminin en önemli gündem konularından bir diğeri ise ekonomi.
Uluslararası ekonomik yaptırımlar sebebiyle ülkede hem fiziksel imar ve inşa süreçlerinin hem de yeni devletin kurulmasının geciktiği savunuluyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgieva Suriye yönetimi ile temas halinde olduklarını ve Suriye’yi desteklemeye hazır olduklarını söyledi.
Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir çalışma da, Suriye’de yaklaşık 14 yıl süren yıkımın ve Esat’ın devrilmesinin ardından dağılan devletin maddi boyutunu ortaya koydu.
Raporda Suriye’de yeniden imar faaliyetleri için gerekli miktarın 300 milyar dolara ulaşabileceği kaydedildi.
Forum