Suriye'de 5 yıldır devam eden krizin sona erdirilmesi için ABD ve Rusya öncülüğünde sürdürülen yoğun girişimlerin ardından ortaya bir yol haritası çıktı. Bu yol haritasına göre ilk aşamada Suriye içinde ateşkes sağlanacak, ikinci aşamada Suriye ordusunun veya çeşitli silahlı grupların kuşatması altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılacak ve üçüncü aşamada da krizin siyasi yollarla çözülebilmesi amacıyla taraflar arasında barış görüşmeleri başlayacak.
Suriye içinde savaşa ve krize taraf olan kesimlerden bu yol haritasına ve ateşkes kararına çeşitli tepkiler geldi. Suriye yönetimi ve Suriye ordusu yol haritasını memnuniyetle karşıladıklarını ve ateşkese uyacaklarını duyurdu.
Yine sahadaki en etkili yapılardan biri olan YPG ve Suriye Demokratik Güçleri de ateşkese uyacaklarını açıkladılar.
Suriye içinde binden fazla silahlı grubun bulunduğu tahmin ediliyor. Bu gruplardan bir kısmı ateşkes ve yol haritasına karşı olduklarını ve uymayacaklarını duyururken 100 civarında grubun kararı olumlu karşıladıkları ve ateşkese uyacakları yönündeki kararlarını BM'ye ilettikleri belirtiliyor.
Suriye'deki krize taraf olan ülkelerden de çeşitli açıklamalar ve tepkiler gelmeye devam ediyor. Bazı ülkeler yol haritasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken bazı ülkeler planı uygulama aşamasında ortaya çıkabilecek gelişmeler nedeniyle şüpheli yaklaşıyor.
Suriye'de sahada aktif grupların hangilerinin terörist hangilerinin ılımlı muhalif oldukları konusunda uluslararası düzeyde ortak bir mutabakat olmadığı için ateşkes başlamadan tartışmaların başladığı söylenebilir.
Rusya, IŞİD ve El Kaide'nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi gibi örgütlere yönelik mücadelenin süreceğini duyurdu. Ancak açıklamadaki "Suriye yönetiminin terörist olarak kabul ettiği gruplarla da mücadele edilecek" ifadeleri dikkat çekti. Bazı sivil ve silahlı muhalif oluşumlar "ateşkes kararının Suriye ordusu ve Rusya tarafından kendilerine saldırmak için bahane olarak kullanılacağını" iddia ediyor.
Suriye içinde aktif olan silahlı grupların bir kısmı bazı ülkelere göre terörist addedilirken bazı ülkeler tarafından açık şekilde destekleniyor.
Nitekim Şam banliyöleri Duma, Cobar ve Harasta'nın da olduğu bölge Suriye ordusu tarafından uçaklarla ateşkesin başlamasına 24 saatten az kala yoğun bir şekilde bombalandı. Bu bölgede Suudi Arabistan ve çeşitli ülkelerin desteklediği İslam Ordusu etkili ve bu grup Suriye yönetimi ile müttefikleri tarafından terörist sayılırken çeşitli ülkeler tarafından muhalif olarak tanımlanıyor.