Erişilebilirlik

Suriyeli Kürt yönetici İlham Ahmed: “ABD ve Fransa Suriye’nin kuzey sınırını koruyabilir”


Suriye’nin kuzeyindeki Kürt yönetiminin dış ilişkilerden sorumlu eş başkanı İlham Ahmed, TV5 Monde’a yaptığı açıklamada, "ABD ve Fransa gerçekten de tüm sınırı güvence altına alabilir. Bu askeri koalisyonun böyle bir sorumluluğu üstlenmesine hazırız" dedi
Suriye’nin kuzeyindeki Kürt yönetiminin dış ilişkilerden sorumlu eş başkanı İlham Ahmed, TV5 Monde’a yaptığı açıklamada, "ABD ve Fransa gerçekten de tüm sınırı güvence altına alabilir. Bu askeri koalisyonun böyle bir sorumluluğu üstlenmesine hazırız" dedi

Üst düzey bir Suriyeli Kürt yetkili, Türkiye ile Suriye’deki Batı destekli Kürt güçleri arasındaki çatışmayı yatıştırma çabaları kapsamında, ABD ve Fransa birliklerinin Suriye'nin kuzeyindeki sınır bölgesini güvence altına alıp alamayacakları konusunda görüşmeler yapıldığını söyledi.

Ankara, YPG'nin Türkiye'nin taleplerini karşılamaması halinde, Suriye'nin kuzeydoğusuna sınır ötesi bir harekat düzenleyeceği uyarısında bulunuyor.

Türkiye, ABD'nin IŞİD’e karşı mücadelede müttefiki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğünü yapan YPG'yi, PKK ile bağlantılı bir terör örgütü olarak görüyor.

SDG, 2014-17 yıllarında Suriye'de IŞİD militanlarının yenilgiye uğratılmasında önemli rol oynadı. Grup hala kontrolündeki bölgelerde bulunan esir kamplarında IŞİD savaşçılarını gözetim altında tutuyor. Ancak isyancıların 8 Aralık'ta Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ı devirmesinden bu yana bu konu geri planda kaldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu hafta başında yaptığı açıklamada, Paris'in Suriye'de 13 yıldır devam eden iç savaşta muhalif güçlerden biri olan SDG'yi terk etmeyeceğini söyledi.

Suriye’nin kuzeyindeki Kürt yönetiminin dış ilişkilerden sorumlu eş başkanı İlham Ahmed, TV5 Monde’a yaptığı açıklamada, "ABD ve Fransa gerçekten de tüm sınırı güvence altına alabilir. Bu askeri koalisyonun böyle bir sorumluluğu üstlenmesine hazırız" dedi.

Ahmed, "Fransızlar’dan, silahsızlandırılmış bölgenin güvenliğini sağlamaları, bölgeyi korumamıza ve Türkiye ile iyi ilişkiler kurmamıza yardımcı olmaları için bu sınıra asker göndermelerini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Fransa ve Türkiye’nin dışişleri bakanlıkları Reuters haber ajansının yorum taleplerine yanıt vermedi. ABD Dışişleri Bakanlığı da yorum talebine yanıt vermedi.

Yıllardır Suriye'den gelen tehditlere karşı sınır güvenliğini sağlamaya çalışan ve YPG'yi yok etme sözü veren Ankara'nın böyle bir girişime ne kadar sıcak bakacağı belirsiz.

Ahmed, "Fransa Türkiye'yi sınırdaki varlığını kabul etmeye ikna eder etmez, barış sürecini başlatabiliriz" dedi. Ahmed, "Önümüzdeki haftalarda her şeyin çözüleceğini umuyoruz" diye ekledi.

Konuya yakın bir kaynak, görüşmelerin sürdüğünü söyledi ancak görüşmelerin ne kadar ileri düzeyde ve gerçekçi olduğu konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Ateşkes çabaları

Washington, muhalif grupların Şam'a ilerlemesi ve Esat'ı devirmesiyle çıkan çatışmaların ardından Türkiye destekli gruplarla SDG arasında ateşkes çabalarına arabuluculuk ediyor.

Yakında görev süresi bitecek olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Paris'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, konuyla ilgili görüşmeler yapıldığı sinyalini verdi.

Barrot, "Suriyeli Kürtler bu siyasi geçişte yerlerini bulmalı. Bunu onlara borçluyuz çünkü onlar IŞİD’e karşı bizim silah arkadaşlarımızdı" dedi.

Barrot, "Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerinin güvence altına alınmasının yanısıra (Suriye’deki) Kürtler’in güvenlik çıkarlarının ve ülkelerinin geleceğinin inşasına tam katılım haklarının sağlanması için çabalarımızı sürdüreceğiz" diye ekledi.

Blinken da, SDG güçlerinin 10 binden fazla tutuklu IŞİD militanını gözetim altında görevini sürdürmesinin hayati önem taşıdığını söyledi. Blinken, bu durumun ABD ve Türkiye için meşru bir güvenlik çıkarı olduğunu belirtti.

Blinken, "Bu geçişi yönetmek için müttefikimiz Türkiye ile çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Bu biraz zaman alacak bir süreç" dedi.

ABD'nin Suriye'de yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor ve bu askerler IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek için SDG ile birlikte çalışıyor.

Fransız bir yetkili, Fransa’nın sahada onlarca özel kuvvet bulundurduğunu açıkladı. Yetkili, özel kuvvetlerin Fransa’nın daha önce SDG'ye destek verdiği dönemden beri sahada olduğunu ve o dönemde Fransa’nın SDG’ye silah ve eğitim sağladığını söyledi.

Forum

XS
SM
MD
LG