Suriye’de yaşananları “çağımızın en acil insani durumu,” olarak değerlendiren BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, durumun daha da kötüye büyük insani acil gitmesinin beklendiğini bildiriyor.
Suriye’nin savaş öncesi nüfusu göz önünde bulundurulduğunda her sekiz Suriyeli’den birinin başka bir ülkeye sığındığını açıklayan kurum, yalnızca geçen yıl 1 milyon Suriyeli’nin ülkesini terk ettiğini belirtti.
UNHCR sözcüsü Melissa Fleming sığınmacıların perişan şekilde kendilerine ulaştığını ve bitkin, korku dolu ve parasız olduklarını söyledi. Bu kişilerin ülkelerini son seçenek olarak terk ettiğini söyleyen Fleming, çoğunun bir yılı aşkın köyden köye sığınarak yer değiştirdiğini ve bundan sonra ülkeyi terk ettiğini belirtti.
Sözcü savaştan kaçanların ülkelerini terk etmelerinin zorlaşmasının da ayrı bir sorun olduğunu kaydetti. İnsanların kontrol noktalarında silahlı çetelere rüşvet vermek zorunda kaldığını, kaçakçılarına para verildiğini ve birçok kişi için bu insanlara para vermenin zor olduğunu söyleyen sözcü, masrafların kişi başı 100 doları aştığını belirtti. Bunun kulağa çok gelmeyebileceğini belirten Fleming, ancak senelerdir işsiz kalan birçok Suriyeli için bunun büyük bir tutar olduğuna dikkat çekti.
Sığınmacıların çoğu Lübnan, Ürdün ve Türkiye’de ve bu ülkelerin ekonomilerine ciddi bir yük getiriyorlar. Geçenlerde yayınlanan bir UNHCR anketine göre her beş Suriyeli sığınmacıdan dördü kampların dışında yaşıyor ve kentlerde zor koşullarda hayatlarını sürdürüyor. Ankete göre sığınmacıların yüzde 38’i standartların altında kalan binalara sığınmış.
Fleming, yarattığı zorluklara rağmen Lübnan’ın Suriyeliler’e kapılarını açık tuttuğunu, Ürdün ve Türkiye’nin de gelenleri güvenlik nedenleriyle kontrolden geçirdikten sonra kabul ettiğini belirtti.
Irak’ta merkezi hükümet topraklarının önemli bir kısmını IŞİD’e ve diğer aşırı gruplara bağlı milislere kaybetti ve sınır artık Suriyeli mültecilere kapalı. Fleming, Anbar bölgesi dahil Irak’ın üçte birinin Bağdat hükümetinin düşmanlarının eline geçtiğini söylüyor.
Irak’ın kuzeyinde sınırın Suriye’ye dönen Suriyeliler hariç uzun süredir kapalı olduğunu söyleyen sözcü, günde 300 Suriyeli’nin ülkelerine döndüğünü belirtiyor. Fleming, insanların Suriye’ye dönmeye başlamasının Irak’taki durumu ortaya koyduğuna dikkat çekti.
UNHCR bugüne dek Suriyeliler’in yarısına yakınının evlerini terk etmek durumunda kaldığını belirtiyor. Ülkeyi terk eden 3 milyonun yanı sıra 6,5 milyon Suriyeli de ülke içinde yerinden edilmiş durumda. Ülke içi mülteci durumundaki bu insanların yarısından fazlası çocuk yaşta.
BM Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana 200 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.