Paris saldırıları sonrasında Avrupa Birliği kadar Amerika da kendi topraklarında olası IŞİD saldırılarını önleme yolları arıyor. Bu çerçevede Suriyeli mültecilerin girişini engelleme çabasından vize uygulamalarına kadar bir dizi yeni yola başvuruluyor. Kongre’de son günlerde alınan iki karar da bu konuda önemli değişikliklere yol açacak gibi görünüyor. Bunlardan ilki Suriyeli mültecileri yakından ilgilendiren olumlu bir gelişme. Başkan Barack Obama’nın Eylül ayında açıkladığı Suriyeli mültecileri kabul etme planı kısa süre önce Kongre’ye takılmıştı, ancak yeni bütçe planına, bu konuyla ilgili kısıtlama içeren madde eklenmedi. Bu durumda, Suriyeli mültecilerin Amerika’ya girişi, en azından 2016 yılı boyunca, artık engellenmeyecek.
Bununla birlikte Cumhuriyetçiler bu konudaki ısrarlarından vazgeçmiş değil. Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ile bir centilmenlik anlaşmasına vardıklarını ve 2016 yılında konunun Kongre Genel Kurulu’nda ele alınacağını söyledi. Demokratlar ise mülteci girişini engelleyen bir düzenlemenin Senato’dan geçirmemeye kararlı görünüyor. Senato Azınlık Lideri Harry Reid, bu konudaki bir düzenlemeyi “Senato’dan geçirmeyeceğiz” diyerek bu kararlılıklarını tekrarladı. Mülteci tartışması, geçen ay Temsilciler Meclisi, Suriye ve Iraklı mültecilerin ülkeye girişini, tüm mültecilerin güvenlik kontrolleri tamamlanıncaya kadar askıya alınmasını öngören bir yasa tasarısını kabul edince alevlenmişti.
Bir diğer gelişme ise bugüne kadar Amerika’ya vizesiz giriş yapma hakkı olan 38 ülke vatandaşını ilgilendiriyor ve buna göre ilgili ülke vatandaşlarının Suriye, Yemen ve Irak gibi ülkeleri ziyaret etmiş olmaları halinde bu haktan muaf tutulmaları öngörülüyor. Göçmenlik avukatı Efe Poturoğlu, Amerika’nın Sesi’ne bu gelişmeleri, Türklerin bu uygulamadan nasıl etkilenebileceklerini anlattı. Söyleşiyi yukarıdaki link’ten izleyebilirsiniz.