Erişilebilirlik

"Suriye’ye elektrik üretimi için Katar ve Türkiye'den enerji gemileri gidecek"


Şam'ın banliyölerinden Kisvah'taki elektrik direkleri- 8 Eylül 2021. Fotoğraf 8 Eylül 2021 (ARŞİV).
Şam'ın banliyölerinden Kisvah'taki elektrik direkleri- 8 Eylül 2021. Fotoğraf 8 Eylül 2021 (ARŞİV).

Suriye’de Beşar Esat döneminde altyapıya verilen zararın yol açtığı enerji arzını artırmak için Türkiye ve Katar'dan iki elektrik üretim gemisi bu ülkeye gidecek.

Suriye Elektrik İletim ve Dağıtım Genel Kurumu Genel Müdürü Halid Ebu Dai, devlet haber ajansı SANA'ya yaptığı açıklamada, gemilerin toplam 800 megavat elektrik sağlayacağını söyledi. Dai, gemilerin ne kadar süreyle elektrik sağlayacağını belirtmedi.

Ebu Dai, “Eski rejim döneminde üretim ve dönüşüm istasyonları ile elektrik bağlantı hatlarında meydana gelen hasarın boyutu çok büyük. Enerji iletmek için bunları rehabilite etmeye çalışıyoruz” dedi.

Ebu Dai, Suriye'nin iki gemiyi ne zaman teslim alacağını söylemedi.

ABD, Pazartesi günü, insani yardım akışını arttırmak amacıyla Esat yönetiminin sona ermesinden sonraki altı ay boyunca Suriye'deki yönetim kurumlarıyla yapılacak işlemlere yaptırım muafiyeti getirmişti.

Suriye’nin elektrik sistemini düzeltmek için 40 milyar dolar gerekiyor

Suriye’deki geçici hükümetin önündeki en önemli ve acil çözüm gerektiren konulardan birinin elektrik sorunu olduğu belirtiliyor.

13 yıllık iç savaş döneminde ağır hasar gören elektrik şebekesi nedeniyle başkent Şam’ın merkezindeki mahallelerde bile günde ortalama 2 ila 4 saat elektrik sağlanabiliyor. Evlerin yanısıra hastanelerden kamu kurumlarına ve hatta bizzat Elektrik Bakanlığı’na kadar her yerde jeneratörler kullanılıyor.

Suriye’de geçiş hükümetinin Elektrik Bakanı Ömer Şakruk, geçen hafta VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Suriye’nin elektrik şebekesini sağlıklı hale getirmek için 40 milyar dolarlık yatırım gerektiğini söylemişti.

Şakruk, “Elektrik sektörü devrim süresince çok ciddi şekilde hasar gördü. Hasar, üretimden nakliye noktalarına, yüksek voltaj hatlarına ve dağıtım ağına kadar bütün elektrik sektörünü içeriyor. Hasar gerçekten çok büyük. İlk hasar tespit tahminlerine göre 40 milyar dolarlık bir hasar var” demişti.

Şu anda üretilen elektrik miktarının sadece 1500 megavat olduğunu belirten Şakruk, “Bu Suriye vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak” ifadesini kullanmıştı.

Enerji işbirliği gündeme gelmişti

Suriye’de Esat rejiminin 8 Aralık’ta devrilmesinin ardından ülkenin başına geçen geçici yönetimle Türkiye arasında siyasi ve ekonomik birçok konuda görüşmeler yapıldı. Bunlar arasında enerji işbirliği de bulunuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Aralık ayının son haftasındaki açıklamasında kısa süre içinde bir heyetin bölgeye gidip enerji altyapılarını inceleyeceğini ve heyete kendisinin de başkanlık yapabileceğini söylemişti.

Türk heyetinin Suriye’nin yeni hükümetiyle enerji işbirliğini ve Türkiye'nin bu konudaki olası yardımlarını da görüşeceğini belirten Bayraktar, şu anda Suriye'de enerji alanındaki temel sorunun elektrik sıkıntısı olduğunu, Türkiye'nin Suriye'ye elektrik sağlaması için bir formül aranacağını aktarmıştı.

Türkiye halihazırda 2016'dan bu yana dört askeri operasyon düzenlediği Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgelere yaklaşık 210 megavatlık elektrik sağlıyor.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin Suriye üzerinden Lübnan’a da elektrik ulaştırabileceğini söylemişti.

Forum

XS
SM
MD
LG