Erişilebilirlik

Taliban, kadınların ses ve yüzlerini toplum içinde yasaklayan yeni yasalar yayınladı


Afgan kadınlar başkent Kabil'de bir insani yardım grubu tarafından dağıtılan yiyecekleri almak için bekliyor- 23 Mayıs 2023.
Afgan kadınlar başkent Kabil'de bir insani yardım grubu tarafından dağıtılan yiyecekleri almak için bekliyor- 23 Mayıs 2023.

Taliban, Afganistan’da kadınlara yeni yasaklar getirerek şarkı söylemelerini, şiir okumalarını ya da toplum içinde yüksek sesle konuşmalarını yasakladı. Yüzlerini ve vücutlarını her zaman kapalı tutmalarını zorunlu kıldı.

Bir Taliban sözcüsü video mesajında, kısıtlamaların Taliban'ın Adalet Bakanlığı tarafından Çarşamba günü yayınlanan yeni kararnamede yer aldığını ve dini lider Hibatullah Akhundzada'nın onayladığını söyledi.

35 maddelik belge, Taliban'ın üç yıl önce Afganistan'da iktidarı yeniden ele geçirmesinden bu yana Şeriat hukukunun katı yorumu altında ahlak ve erdem yasalarının ilk resmi beyanı oldu.

Kişisel özgürlükleri ve dini uygulamaları büyük ölçüde kısıtlayan kararname, ulaşım, müzik, kişisel bakım, kutlamalar ve kadınların toplum içindeki davranış ve görünümleri gibi günlük yaşamı ilgilendiren konuları kapsıyor.

Kadınların erkeklere bakması yasak

Afganistan’daki kadınları hedef alan kurallar, bir kadının sesinin mahrem kabul edildiğini ve şarkı söylerken, şiir okurken ya da toplum içinde yüksek sesle okurken duyulmaması gerektiğini savunuyor. Ayrıca kadınların kan veya evlilik bağıyla bağlı olmadıkları erkeklere bakmalarına da izin verilmiyor.

Yeni yasaya göre kadınlar, günaha girmemek ve başkalarını baştan çıkarmamak için kamusal alanda her zaman vücutlarını ve yüzlerini örtmek zorundalar. Giysilerinin ince, kısa ya da dar olmaması gerekiyor.

Yeni yasa ayrıca, Taliban'ın Erdemi Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı'na kuralları ülkede uygulama yetkisi veriyor. Bakanlık, suçluları bir saatten üç güne kadar hapis cezasına çarptırmadan önce uyarıda bulunabiliyor ve uygun gördüğü takdirde ceza olarak mallarına el koyabiliyor.

Bakanlığın şimdiye kadarki eylemleri halihazırda uluslararası inceleme altında.

Birleşmiş Milletler geçen ay, bakanlığın kamu ahlakına yönelik giderek genişleyen polis faaliyetlerinin, fermanlar ve bunları uygulamak için kullanılan yöntemler yoluyla Afganlar arasında bir korku ve sindirme iklimine katkıda bulunduğunu bildirdi.

Kadınlar yanlarında bir erkek vasi olmadan seyahat edemiyor

Yeni yasalar ayrıca, eleştirmenlerin Afganistan'daki medyayı daha da küçültebileceğinden ve televizyon kanallarının, dijital medyanın ve basılı gazetelerin kapatılmasına zorlayabileceğinden korktuğu canlı görüntülerinin yayınlanmasını yasaklıyor.

Bir başka maddede toplu taşıma araçlarında müzik çalınmasını, kadın yolcuların yanlarında bir erkek vasi olmadan seyahat etmesini ve akraba olmayan kadın ve erkeklerin birbirine karışmasını yasaklıyor. Ayrıca, yolcuların ve sürücülerin belirlenen namaz vakitlerine uymaları kanunen zorunlu tutuyor. Erkekler sakallarını kesemiyor ya da bir avuçtan daha az kesemiyorlar, ancak yasa neyin “İslami bir saç modeli” olarak nitelendirileceğini tanımlamıyor.

İnsan hakları aktivistleri, son kısıtlamaların özellikle kadınları kamusal yaşamdan izole etme ve dışlama riskine dikkat çekerek, Taliban'ın İslam hukukunu kendine göre yorumladığına işaret ediyor.

Taliban, 12 yaş ve üzeri kız çocuklarının okula gitmesini ve kadınların BM de dahil olmak üzere birçok kamu ve özel sektör işyerinde çalışmasını yasaklamıştı.

Taliban'ın 2021 yılında Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinden bu yana hiçbir ülke, özellikle kadınlara ve kız çocuklarına yönelik sert muamelelerini gerekçe göstererek Taliban'ı resmi olarak meşru hükümet olarak tanımadı.

Taliban son olarak, Birleşmiş Milletler'in Afganistan Özel Raportörü Richard Bennett'in ülkeye girişine yasak getirmişti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Sayın Bennett'in Afganistan'a seyahati yasaklandı çünkü Afganistan'da propaganda yapmakla görevlendirildi. Kendisi güvendiğimiz biri değil" demişti.

Forum

XS
SM
MD
LG