Erişilebilirlik

TBMM’de çatı parti birlikteliği: Yeni Yol Partisi kuruldu


DEVA Lideri Ali Babacan ve Saadet Partisi Lideri Mahmut Arıkan
DEVA Lideri Ali Babacan ve Saadet Partisi Lideri Mahmut Arıkan

Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'ni tek çatı altında toplayan Yeni Yol Partisi kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na verdi.

Saadet Partisi Lideri Mahmut Arıkan, DEVA Lideri Ali Babacan ve Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu, Perşembe geç saatlerde Balgat'ta buluşmuş ve “Yeni Yol Partisi” adıyla çatı parti kurulması protokolünde uzlaşma sağlamıştı.

Türkiye’de 14 Mayıs 2023’teki genel seçimler sonrasında CHP listesinden seçilmiş 15 milletvekili ile DEVA Partisi, 10 milletvekili ile Saadet Partisi ve 10 milletvekili Gelecek Partisi arasındaki üçlü görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. Ancak üç partideki sandalye sayısının azalması, bu partiler arasında uzlaşma zemini yarattı ve liderler düzeyindeki buluşmayla protokol metni imzalandı.

Arıkan, Babacan ve Davutoğlu, kurmayları eşliğinde Balgat semtinde buluşarak, Yeni Yol Partisi’nin Kurucular Kurulu’nda yer alacak isimler üzerinde anlaştı. Çatı partisine ilişkin ilke kararları da alan liderler, kurucular listesinin yanısıra parti tüzüğü taslağına onay verdi.

Liderler arasında üçlü protokol uzlaşması sağlanmasıyla birlikte üç siyasi parti tarafından Perşembe akşamı saat 22.30’da eş zamanlı ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, “Genel Başkanlar partiler arasında kurulan ortak komisyonun önerisi üzerine ortak grup amacıyla kurulacak parti tüzel kişiliğinin isminin “Yeni Yol” olmasına karar vermiş, kurucular kurulunda yer alacak isimleri ve program ve tüzük taslağını onaylamışlardır. Kuruluşla ilgili hukuki süreç 10 Ocak Cuma günü başlatılacaktır” bilgisi verildi.

Bu kapsamda kuruluş dilekçesi Cuma öğleden sonra İçişleri Bakanlığı’na verildi. Türkiye’deki siyasi partiler mevzuatı uyarınca dilekçe sunulduktan sonra fiilen parti kuruluşu tamamlanmış oluyor. Eğer hukuken parti kuruluşunda sıkıntı söz konusuysa, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlatıyor.

Saadet Partisi Lideri Mahmut Arıkan ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu
Saadet Partisi Lideri Mahmut Arıkan ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu

Saadet-Gelecek Partisi Grubu’na DEVA Partisi desteğiyle CHP desteği sona erdi

TBMM’de dördüncü muhalefet grubu, altıncı siyasi parti grubu olarak Saadet-Gelecek Partisi Grubu, Ankara Milletvekili Nedim Yamalı’nın Gelecek Partisi’nden 24 Aralık’ta istifasıyla vekil sayısı 19’a indiği için fiilen düşmüştü. Bu çerçevede; 14 Mayıs 2023’teki TBMM 28. Dönemi kapsamında Saadet Partisi ile Gelecek Partisi arasında 6 Temmuz 2023’te yazılı protokol imzalanmasıyla kurulmuş grup ikinci kez kadük olma tehlikesiyle karşıya kaldı. Bunun üzerine Meclis’te muhalefet cephesindeki erime tablosu üzerine üç siyasi parti arasında görüşmeler hız kazanmıştı.

İlk aşamada, DEVA Partisi’nden Mersin vekili Mehmet Emin Ekmen ile Gaziantep vekili Ertuğrul Kaya’nın Saadet Partisi’ne geçişine 26 Aralık’ta karar verilmesi üzerine grup TBMM’deki varlığını koruyabildi.

Şimdiki aşamada ise, bu muhalefet grubu varlığını uzun vadeli koruyabilmek açısından “çatı formülü” hayata geçiriliyor.

Yeni Yol Partisi’nin resmen kuruluşu sonrasında gelecek hafta üç siyasi partiden milletvekilleri tarafından bu çatı partiye geçiş yapılması öngörülüyor.

Mevcut durumda; Saadet Partisi’nin 9 milletvekili, Gelecek Partisi’nin 9 milletvekili ve DEVA Partisi’nin ise 12 milletvekili bulunuyor. İddiaya göre; birer milletvekili kendi siyasi partisinde kalacak ve böylece TBMM’de bu üç siyasi parti adı varlığını koruyacak.

DEVA Partisi’nin “çatı” tepkili istifacılarından Kavaf’ın AK Parti’ye geçişi

Öte yandan özellikle Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’nde “istifacılar” meselesi endişe yaratıyor. Bu iki siyasi parti sandalye sayısında kayıplar yaşıyor.

Gelecek Partisi’nden Nedim Yamalı’nın Aralık’ın son haftasında eski partisi AK Parti’ye dönüşü ve rozetini Recep Tayyip Erdoğan’ın takmasının ardından benzer şekilde iktidar cephesine başka geçişler olabileceği iddia ediliyor.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “çatı partisi” birleşmesine tepki göstererek, geçtiğimiz yıl 26 Aralık’ta partisinden istifasını açıkladı. Ancak Yeneroğlu’nun, AK Parti’ye de sert muhalif tutumunu koruması nedeniyle bağımsız milletvekili kalması bekleniyor.

Sonrasında DEVA Partisi’nden ikinci istifa açıklaması da 7 Ocak günü Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın’dan geldi. Mühendis kökenli, ekonomi alanında uzman Dalgın’ın iktidar cephesine katılımı öngörülmüyor.

Son olarak 8 Ocak’ta DEVA Partisi’nden “çatı partisi” gerekçesiyle istifasını açıklayan Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf’ın ise, kulislerde AK Parti’ye geçiş eğiliminde olduğu öne sürülüyor.

Kavaf’ın kendisi gibi AK Parti’de bakanlık görevinde bulunmuş kardeşi Sema Ramazanoğlu’nun halen Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi görevinde olması nedeniyle AK Parti’ye geri dönüşü bekleniyor.

Muhalefet kulisinde CHP Lideri Özgür Özel’e “vekil daveti” tepkisi var

Bu arada TBMM’de muhalefet kulisinde; milletvekilleri açısından siyasi partiler arasındaki geçiş trafiğinde CHP Lideri Özgür Özel’e yönelik eleştiriler paylaşılıyor.

Özel, geçtiğimiz yıl içerisinde İYİ Parti’den İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu’na 24 Nisan’da, İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir’e 8 Ekim’de ve son olarak İzmir Milletvekili Ümit Özlale’ye 3 Aralık’ta bizzat CHP rozeti taktı.

CHP’nin İYİ Parti’den ayrılanlara kapıları açmasına İYİ Parti Lideri Müsavat Dervişoğlu da açıktan eleştirilerde bulunmuştu. Ancak özellikle 31 Mart 2024’te İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı sırasında CHP’ye çok ağır suçlamalar yönelten Özlale’nin, CHP’ye katılması CHP içerisinde de eleştiri konusu oldu.

Şimdi İYİ Parti’nin ardından DEVA Partisi’nde de Özel’in “ana muhalefet partisi olarak muhalefet gruplarını küçültme, eritme” yaklaşımı içinde olduğu görüşü var.

DEVA Partisi’nden istifa eden Burak Dalgın’ın, önümüzdeki günlerde CHP’ye geçeceği konuşuluyor ve yine CHP rozetini Özel’in takması bekleniyor.

Kulislerdeki iddiaya göre; Dalgın’a ve DEVA Partisi içerisindeki bazı genç vekillere bizzat Özel ve yakın çevresi tarafından CHP’ye davet yapılması da söz konusu. Eğer CHP’nin DEVA Partisi’nden vekil transferleri devam ederse bunun “çatı parti” olarak kurulacak Yeni Yol Partisi Grubu’nun varlığını da riske atacağı tartışılıyor.

Oysa CHP, Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in 12 Aralık 2023’te ölümü üzerine CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap’ın Saadet Partisi’ne geçişini sağlayarak, muhalefet cephesindeki Saadet-Gelecek Grubu’nun yaşadığı ilk kadük olma tehlikesinde “önleyici rol” üstlenmişti.

Bu arada Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap ise, Saadet-Gelecek Grubu’na DEVA Partisi’nin destek olma kararı üzerine bir yıl boyunca görev aldığı Saadet Partisi’nden ayrılarak kendi partisi CHP’ye 7 Ocak’ta dönüş yaptı.

Özgür Özel, geçtiğimiz Salı günü yeniden CHP rozeti taktığı Kasap’a muhalefet grubunu sürdürmek üzere partisinden ayrı kalma fedakarlığı için teşekkür etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG