Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un olağanüstü genel kurul çağrısı üzerine Genel Kurul bugün Filistin Özel Oturumu nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri altında yoğun katılımla toplandı.
TBMM Genel Kurulu özel oturumu saat 15.00’te Kurtulmuş’un yönetiminde başladı. Abbas’ın Türkiye Cumhuriyeti parlamentosuna hitap etmesi kararı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun 24 Temmuz’da ABD Kongresi’nde konuşmasıyla ilgili tartışmalar sonrasında gündeme gelmişti.
Özel oturumun açılışında, TBMM’nin yaz tatilini yarıda kesmesine gerekçe olan Filistin konulu olağanüstü genel kurul toplantı çağrısı okundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı salona girişinde AK Parti ve MHP grupları ayağa kalkarak alkışlarla karşıladı. Mahmud Abbas ise, hem salona girişinde hem de konuşmasını bitirişinde ayakta alkışlarla alkışlandı.
Kurtulmuş’un oturumu açış konuşmasının ardından Abbas, kürsüye davet edildi. 1935 doğumlu Abbas’ın sağlık koşulları nedeniyle konuşmasını oturarak yapabileceği iddia edilmişti ancak Abbas 40 dakikayı aşan konuşmasını ayakta gerçekleştirdi.
Abbas, milletvekillerine hitap ettiği sırada salonda, CHP haricinde TBMM’de grubu olan siyasi partilerin tümü lider düzeyinde temsil edildi.
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in TBMM'deki Filistin konulu özel oturuma ayağında kırık tespit edildiği için katılmadığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı sıfatıyla AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, oturumu Devlet Protokolü Locası’nda kabine üyeleriyle birlikte izledi.
Salonda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, DEM Parti (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç ile Tuncer Bakırhan, Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan ve Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu yer aldı.
Protokolde Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da yerlerini aldı. Eski meclis başkanlarına ayrılan bölümde ise, Binali Yıldırım, Bülent Arınç, İsmet Yılmaz, Mustafa Şentop, Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin hazır bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da protokol locasında cübbesiyle oturumu izledi.
İzleyiciler locasında, Hak-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın gibi sendikalar ve sivil toplum temsilcileri yer aldı.
TBMM’de Türkiye-Filistin bayrakları işlenmiş özel atkılar takıldı
Abbas’ın konuşması nedeniyle TBMM Genel Kurulu salonunda, Basın Locası ile seyirciler bölümü haricindeki tüm koltuklara Türkiye–Filistin dostluğunu simgelemek üzere iki ülke bayrakları işlenmiş özel atkılar yerleştirilmişti.
Salondaki milletvekilleriyle Devlet Protokolü Locası’ndakiler atkıları boyunlarına taktı. Kordiplomatik Loca’daki elçiler ve misyon temsilcilerinden ise bazıları atkıyı takmamayı tercih etti. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov’un da boynuna dostluk atkısını taktığı görüldü.
Abbas’ın ziyareti nedeniyle TBMM’de yoğun güvenlik tedbirleri de dikkat çekti.
Filistin konulu sergiyle TBMM Şeref Holü’ne girişler Abbas’ın ziyareti süresince basına kapalı tutuldu. Özel oturum sona erdiğinde Kurtulmuş’un eşliğinde Erdoğan ve Abbas, holdeki sergiyi gezdi.
Anadolu Ajansı’nın (AA) fotoğraflarıyla hazırlanan sergide, İran’da suikast sonucu öldürülen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin çok sayıda fotoğrafları olması göze çarptı. Sergide Haniye’nin, Erdoğan’ın evsahipliğinde 26 Temmuz 2023’te Ankara’da Abbas’la buluşma kareleri de vardı. Haniye’nin ölümünden önce Türkiye’ye son ziyaretinde Erdoğan’la Dolmabahçe Sarayı’nda görüştüğü 20 Nisan’daki kareler de yine sergide yer aldı.
Yabancı basına ise bugünkü özel oturum nedeniyle akreditasyon uygulamasıyla davette bulunuldu.
AK Parti Grubu, kırmızı karanfillerle çerçevelenmiş İsmail Haniye’nin bir fotoğrafını hazırlatarak, grup sırası önüne astı.
Abbas’ın konuşması sırasında AK Parti Grubu, Saadet-Gelecek Partisi Grubu gibi pek çok milletvekili sıralarında Gazze’de sivillerin yaşadığı dramı gösteren fotoğraflar havaya kaldırıldı.
Abbas’ın ziyareti, Erdoğan’ın sitemi sonrasında nasıl gerçekleşti?
19 yıldır Filistin Yönetimi liderliği görevini yürüten 89 yaşındaki Abbas’ın, Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısı gerekçesiyle İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği ve çok sayıda sivilin ölümüne neden olan askeri operasyonunu sürdürmesi nedeniyle ülkesindeki otoritesi tartışma konusu.
Aralarında Hamas’ın, El-Fetih’in, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün de bulunduğu 14 ayrı Filistinli grubun, son olarak Çin’in evsahipliğinde 23 Temmuz’da buluşarak Pekin Deklarasyonu’nu yayınlaması dikkat çekmişti. Filistinli gruplar arasında işbirliğini hedefleyen bu deklarasyona ve buluşmaya Türkiye’nin neden evsahipliği yapmadığı ise Ankara’nın iç politika gündeminde tartışıldı.
Türkiye’yi en son 5 Mart’ta ziyaret etmiş olan Abbas’ın neden son dönemde Ankara’ya gelmediği sorgulandı.
Yeniden Refah Partisi Milletvekili Doğan Bekin, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde konuşmasının ertesi günü TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Filistin lideri Mahmud Abbas ve ABD Temsilciler Meclisi üyesi Rashida Tlaib'in “onur konuğu” olarak TBMM'ye davet edilmesi çağrısında bulunmuştu.
Bunun üzerine Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan 27 Temmuz’da Rize'deki konuşmasında, “Bazı siyasi partiler 'Hükümet Filistin Başkanı’nı Türkiye'ye davet etsin ve Parlamento’da konuştursun' diyor. Size davet etmediğimizi kim söylüyor? Davet ettiğimiz halde gelmeyen Sayın Abbas, kusura bakmasın önce bizden ayrıca özür dilemesi lazım. Davet ettik gelmedi. Bekliyoruz, bakalım gelebilecek mi?” tepkisini göstermişti.
Erdoğan’ın sözleri Türkiye’de tartışılırken, Filistin tarafınca Abbas’ın 14-15 Ağustos’ta Ankara’da olacağı açıklanmıştı.
Mahmud Abbas, bugünkü Ankara ziyareti öncesinde de Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Moskova’da biraraya geldi.
Forum