Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı’nın AK Parti’ye geçmesi nedeniyle Saadet-Gelecek Grubu’nun 19 milletvekili kalması üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grup, varlığını kaybetmesine karşı çözüm arayışında uzlaşma sağlanacak görünüyor. TBMM’de “çatı formülü” hayata geçirilinceye kadar DEVA Partisi’nden Mehmet Emin Ekmen ile Ertuğrul Kaya’nın Saadet Partisi’ne geçişinde uzlaşma sağlandı.
Türkiye’nin 2025 yılı bütçe görüşmesi maratonunun sona ermesinin ardından Meclis’teki aritmetik tabloda, 1 Ekim’de yasama yılı açılışından bugüne beklenen değişiklik gerçekleşti. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun liderliğinde Gelecek Partisi’nin kurucu kadrosunda yer alan Mustafa Nedim Yamalı ile Selim Temurci’nin, iktidardaki AK Parti’ye geri döneceği iddiası aylardır gündemdeydi. Son 48 saat içerisinde Ankara Milletvekili Yamalı’nın, Gelecek Partisi’nden dolayısıyla Saadet Partisi Grubu’ndan istifa etmesi ve ardından AK Parti rozetini takmasıyla iktidar cephesi lehine ilk hamle hayata geçti. Böylece TBMM’de AK Parti’nin 267 olan milletvekili sayısı 268’e yükseldi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan, dün “Bizimle yoldaşlık etmek isteyenlere kapımız açık” ifadesini kullandığı için şimdi Selim Temurci’nin yanı sıra Gelecek Partililerden hangi isimlerin AK Parti’ye geçeceği merak konusu oldu.
CHP listesinden Ankara Milletvekili seçilmesi nedeniyle AK Parti’ye geçişi eleştirilmekte olan Yamalı ise, “Muhafazakar camiada birbirine yakın siyasi oluşumların ve damarların birarada olması gerektiğine inanıyoruz. Tekrar bu saflarda mücadeleye devam edeceğiz” sözleriyle AK Parti’ye geri dönüşünü savundu.
Ahmet Davutoğlu’nun, “Büyük bir toparlanma hareketine ihtiyaç var. Bu AK Parti içinde toparlanma olur, AK Parti dışında alternatif toparlanma olur. İkisine de varım” açıklaması nedeniyle bizzat Gelecek Partisi’ni feshi kararı alınabileceği de iddia edildi. Ancak AK Parti cephesinde ise Davutoğlu’na örneğin dış politikada Cumhurbaşkanlığı’nda görev verilebileceği iddiası ise reddedilerek, Erdoğan’ın yeniden kendisiyle çalışma arkadaşı olmayı öngörmediği aktarıldı. Bu noktada Davutoğlu’nun milletvekili olmaması nedeniyle TBMM’de AK Parti lehine aritmetiğe katkısı olmayacağı da anımsatıldı.
Saadet Partisi Grubu’na destek için ilk vekil geçişi DEVA’dan
Gelecek Partisi’yle birlikte Saadet Partisi’nin 6 Temmuz 2023’te iki parti arasında yazılı anlaşma imzalanmasıyla TBMM’de oluşturduğu altıncı siyasi parti grubu ise, önceki gün Yamalı’nın istifası nedeniyle kadük oldu. Gelecek Partisi ile Saadet Partisi’nin, 14 Mayıs 2023’teki Genel Seçimler’de CHP listesinden seçilmiş olan 10’ar kişilik vekil kadrosu, iki parti arasında uzlaşma sağlanmasıyla TBMM’de grup kurmuştu.
CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in 12 Aralık 2023’te ölümü üzerine Saadet Partisi’ne geçiş yaparak, bugüne kadar muhalefet cephesindeki dördüncü grubun varlığını korumasını sağladı. Bu noktada gözler, TBMM’de grup kurulması için gerekli milletvekili sayısı 20 yerine sandalye sayısı 19’a düşen Saadet Partisi’ne yeniden muhalefet vekillerinden geçiş olup olmayacağına çevrildi.
Demokrat Parti’den 18 Kasım’da istifa ettikleri için bağımsız durumdaki İzmir Milletvekili Salih Uzun ile İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt’un veya DEVA Partisi’nden iki vekil katılımıyla Saadet Partisi Grubu’nun devam ettirileceği iddiaları gündemdeydi.
VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, şimdi TBMM’de “çatı parti” formülü hayata geçirilinceye kadar TBMM’deki grubu devam ettirmek amacıyla Saadet Partisi ile DEVA Partisi arasında ilk uzlaşma sağlandı. Bu kapsamda DEVA Partisi’nden Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ile Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya’nın Saadet Partisi’ne geçişine karar verildi.
Sonraki aşamada bu iki isim dışındaki DEVA Partisi’nin diğer 13 milletvekili açısından kapsayıcı olacak “çatı parti” oluşumu için genel başkanlar düzeyinde görüşmeler tamamlanacak. Muhalefet cephesinde “çatı parti” olarak TBMM’de yeniden parti grubu yapılanması sonuçlandırılıncaya kadar Saadet Partisi Grubu’yla sağlanan kazanımları kaybetmemek gerektiği görüşü ön plana çıktı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın da görüşmelerinde ilerleme kaydettiği ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’yla da görüşme yapıldığı aktarıldı.
Liderler düzeyinde görüşme trafiğinde, Arıkan ile Babacan’ın, Gelecek Partisi’nden başka milletvekili ayrılıkları olup olmayacağı konusunda soru işaretleri olduğu vurgulandı.
Enginyurt: “Merkez sağda oluşum olmazsa adresimiz CHP olmalı”
Ayrıca Uzun ile Enginyurt’un bağımsız kalmak yerine öncelikle DEVA Partisi’ne geçmesi yönünde görüşmeler gerçekleşti ve bu görüşme süreci olumlu gelişti. Ancak Uzun’un katılımını olumlu yorumlayan DEVA Partisi’nin vekilleri arasında Enginyurt konusunda ise görüş ayrılığı söz konusu.
Erdoğan’a yönelik sert eleştirileri nedeniyle MHP’den ihraç edilen ülkücü kökenli Cemal Enginyurt, 8 Ocak 2021’de yani geçtiğimiz 27. Yasama Dönemi’nde Demokrat Partili olmuştu. Sonrasında Enginyurt, Uzun ve halen Demokrat Parti İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, 14 Mayıs’ta CHP listesinden yeniden vekil seçildi.
Enginyurt, bugün VOA Türkçe’ye açıklamasında, “Şimdi CHP listesinden seçilmiş bir milletvekili olarak seçmenlerimize borçluyuz. O dönemde Millet İttifakı iş birliğiyle Demokrat Parti vekilleri olarak CHP listesinde aday olduk ve seçildik. Dolayısıyla muhalefet seçmeninden oy alarak ama özellikle CHP’lilerden oy alarak seçildikten sonra bana başka partilere geçiş yapmak doğru gelmiyor. O nedenle eğer merkez sağda farklı bir gelişme olmazsa bizim gideceğimiz yer CHP olmalı diye düşünüyorum” dedi.
Prof. Dr. Yazıcı Özbudun: “Parlamenter sisteme dönüş olması kırmızı çizgim”
Ankara kulislerinde; Selim Temurci’nin yanı sıra Gelecek Partisi’nden AK Parti’ye geçebileceği öne sürülen isimlerden birisi ise anayasa hukukçusu Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun. Ancak Prof. Özbudun, bu iddiadan rahatsız olduğunu açıkladı.
Prof. Özbudun, partisinden ayrılacağı ve dolayısıyla artık muhalefet vekili olmayacağı iddiasına ilişkin VOA Türkçe’ye açıklamasında, “Anayasa hukuku alanında duayen hocam ve aynı zamanda eşim Ergun Özbudun hocamızın kemiklerini sızlatacak hiçbir adım atmam. Ayrıca parlamenter sistem benim için kırmızı çizgi” dedi.
Geçmişte 2007 yılında AK Parti için anayasa taslağı hazırlayan ekipte merhum eşi Ergun Özbudun ile birlikte görev alan ve Gelecek Partisi’nin ise kurucusu olan Prof. Yazıcı Özbudun, 14 Mayıs’ta CHP listesinden Antalya Milletvekili olarak seçildi. Gelecek Partili olarak Yazıcı Özbudun, halen Saadet Partisi Grubu’nda.
Prof. Dr. Yazıcı Özbudun, Millet İttifakı’nın hazırladığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hedefli anayasa taslağına emek verdiğini de anımsatarak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne katkı verecek herhangi bir adım atmayacağını dile getirdi. Yeniden anayasa değişikliği hazırlığı gündeme gelirse ve o çerçevede AK Parti’den davet talebi alırsa nasıl hareket edeceğini sorduğumuz Yazıcı Özbudun, “Bu sorunuz oldukça spekülatif. Ancak anayasa boyutunda Ergun Özbudun hocamız, Türkiye’nin demokratik ülke olmasını hedefleyen taslağımızı geçmişte zaten ortaya koymuştu. O taslak maalesef haksız eleştirilere ve tepkilere konu oldu o dönemde. Ben şu anda olduğum yerde duruyorum. Bunu değiştirmemi gerektirecek bir gelişme göremiyorum” diye konuştu.
Mustafa Yeneroğlu DEVA Partisi'nden istifa ettiğini açıkladı
DEVA Partisi kurucularından İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, partisinden istifa ettiğini duyurdu.
Yeneroğlu, paylaşımında, “Amaçlarını gerçekleştirmek için gerekli programa ve insan sermayesine sahip olan partimizde, maalesef hedeflediğimiz siyasal iletişimi üretemedik. Bunun doğal bir sonucu olarak da milletimizden gerekli teveccühü sağlayacak dirayeti gösteremedik” dedi.
“%0,41 oy aldığımız 2024 Mart yerel seçimlerinden bu yana giderek derinleşen sorunlarımızla yüzleşememe hali; yol arkadaşlığını tesis edememe; kurumsallaşamayan çalışma koşulları ve steril kalma sebebiyle toplumla güçlü iletişim kuramama ve siyasete dönük etkili bir yönlendirme yapamama gibi sorunlar, tüm çabalarımıza rağmen giderilemedi” diyen Yeneroğlu, bu sorunların DEVA Partisi'ni kuruluşundaki iddialarından uzaklaştırdığını kaydetti.
Forum