Fransa, ABD ve Çin’in yapay zeka teknolojilerinde kıyasıya yarıştığı bir dönemde, Pazartesi ve Salı günü yapay zeka konusunda küresel bir zirveye ev sahipliği yapıyor.
Paris'te düzenlenen Yapay Zeka Eylem Zirvesi onlarca dünya liderini, binlerce araştırmacıyı, sivil toplum temsilcilerini ve iş dünyasını bir araya getiriyor. Zirveye Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile birlikte eş başkanlık ediyor.
Yapay Zeka Eylem Zirvesi, özellikle sektördeki Meta, X, Google gibi devlerin Avrupa'nın “düzenleyici kurallarıyla” mücadele ettiği bir dönemde ve yapay zekanın “milyonlarca kişiyi işinden edeceği” eleştirilerinin gölgesinde başladı.
Grand Palais’de düzenlenen zirveye 100’e yakın ülkeden, aralarında ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI'dan Meta ve Google'a Amerikalı teknoloji devlerinin yanısıra Fransız Mistral, Helsing, Pigment, Alan ve Owkin'e kadar onlarca dünya lideri şirket ve binlerce araştırmacı, sivil toplum kuruluşu ve şirket temsilcisi katılıyor.
ABD’yi Başkan Yardımcısı JD Vance temsil ediyor
X'in sahibi ve Başkan Trump'ın danışmanı Elon Musk'ın zirveye katılıp katılmayacağı henüz teyit edilmezken, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance göreve geldikten sonra ilk yurt dışı seyahatini Paris’teki Yapay Zeka Zirvesi’ne yapacak.
Çin’i ise Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang temsil edecek. Çin lideri Xi Jinping, Başbakan Yardımcısı Zhang Guoqing'i de özel temsilci olarak zirveye gönderdi. Bu, Çin'in 2023'te İngiltere’de düzenlenen Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi’ne bilim ve teknoloji bakan yardımcısı gönderdiği toplantıdan bu yana büyük bir adım niteliğinde.
Çin’in daha ucuza mal edilen DeepSeek adlı yapay zeka uygulamasının geçen ay piyasaya sürülmesi, ve bunun ChatGPT gibi Batılı oyuncularla rekabet edebilme yeteneğini göstermesi sektörde şok dalgası yaratmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın yapay zeka teknolojileri için duyurduğu 500 milyar dolarlık Stargate projesi ve Çinli yapay zeka firması DeepSeek’in sektöre hızlı girişi karşısında bu yarışın dışında kalma endişesi taşıyan Avrupa ülkelerinden siyasetçi ve sektör temsilcileri de zirveye büyük ilgi gösterdi.
Yapay zeka alanında Avrupa düzenlemeleri üzerinde çalışan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kanada Başbakanı Justin Trudeau da katılımcılar arasında yer alıyor. Trudeau, zirve öncesi dün akşam Elysee Sarayı’nda Emmanuel Macron ile akşam yemeği yedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Mathias Cormann, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Direktörü Fatih Birol ve Afrika Birliği (AU) Komisyonu Başkanı Moussa Faki de zirveye katılan uluslararası kuruluş temsilcileri arasında yer alıyor.
Sektör devleri de Paris’te
Zirveye küresel teknoloji dünyasının büyük isimleri de katılacaklarını doğruladı. Bunlar arasında ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman'ın yanı sıra Google'ın ana şirketi Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai ve Amerikan devinin yapay zeka teknolojilerine odaklanan yan kuruluşu Deepmind'ın CEO'su Demis Hassabis de yer alıyor.
Microsoft CEO'su Brad Smith'in ile yapay zekaya yönelik güvenlik araştırmaları konusunda uzmanlaşmış ABD merkezli girişim Anthropic'in kurucu ortağı ve CEO'su Dario Amodei de zirveye katılacak.
Ancak milyarder Elon Musk'ın ve Elysee’nin "görüşmelerde" olduğunu belirttiği Çinli start-up şirketi DeepSeek'in kurucusu Liang Wenfeng'in varlığı konusunda belirsizlik sürüyor.
“Yapay Zeka’da Avrupa uyanışını hedefliyoruz”
Paris’te iki gün boyunca yapılacak zirvede devlet başkanları, iş dünyası liderleri, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Avrupa'yı yapay zekanın dünya haritasına yerleştirme hedefini ortaya koyacak. Elysee Sarayı, yapay zeka altyapılarını geliştirmek için ABD’nin Stargate, Çin’in ise DeepSeek adımından sonra Fransa'nın bu zirveyle "Avrupa uyanışı" yaratmayı hedeflediğini vurguladı.
Yapay zeka yönetimi üzerine küresel diyaloglar dizisinin bir parçası olarak düzenlenen zirvede, bir anlamda “yapay zekanın jeopolitiği” tartışılacak. Dünya liderleri, iş dünyası liderleri ve uzmanların hızla gelişen teknolojinin gelişimine rehberlik etme çabası Fransa'daki büyük zirvenin merkezinde yer alacak.
Yapay Zeka Eylem Zirvesi dolayısıyla Fransa, dünya genelinde akademik ve endüstriyel ekosistemlerin heyecanını ve bunların üzerinde faaliyet gösterdiği yeniliklerin somut temellerini ortaya koymak amacıyla "Yapay Zeka Uzlaşması" girişimini başlatacak. Bu girişimin amacı, “yapay zekanın insanlık için yararlı olduğunu göstermeyi amaçlayan iddialı teknolojik veya toplumsal sorunlara odaklanan projeleri teşvik etmek” şeklinde tanımlanıyor.
Bugün Grand Palais'deki tartışma ve çalıştayların ardından Macron, Elysee Sarayı’nda devlet başkanları ve CEO'lar için bir akşam yemeği verecek.
Zirve gündemi
Paris’teki zirvede “yapay zekanın kamu yararına hizmet etmesi” teması ön plana çıkıyor. “İş yaşamının geleceği”, “yeniklikler, kültürel ve fikri haklar”, “yapay zeka güvenliği” ve “yapay zekanın küresel yönetimi” başlıkları altında tartışmalar yapılacak.
Zirvede, “İş dünyasında yapay zekanın pozitif kullanımı, fikri haklar açısından yapay zeka, özel hayatın korunması, siber güvenlik ve haber alma açısından yapay zeka, demokrasinin korunması ve yapay zekanın kamu yararına kullanımının sağlanması” gibi temalar da zirve boyunca oditoryum ve atölye buluşmalarında tartışılacak.
Yapay Zeka Zirvesi’nin ilki 2023 yılında İngiltere'de yapıldı ve 28 ülkenin yapay zeka risklerine karşı bağlayıcı olmayan bir taahhütte bulunmasıyla sonuçlandı.
Geçen yıl Güney Kore'nin ev sahipliğinde düzenlenen bir sonraki toplantıda da “kamu güvenliği yapay zeka enstitülerinden oluşan bir ağ kurulması” taahhüt edildi.
Yapay zeka ile milyonlarca iş kaybından korkulduğu bir dönemde, zirvede “daha etik, demokratik ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir yapay zekaya yönelik ortak bir politika belgesini imzalamak için” çalışılacak. Zirve, yapay zekanın geliştirilmesi ve dağıtımının toplumların, ekonomilerin ve çevrenin yararına, genel çıkar ve ortak iyiliğe saygılı olmasını sağlamak için somut eylemleri vurgulayacak.
Fransa ev sahipliğindeki zirvenin bir diğer önemli hedefi ise yapay zeka konusunda “kamu yararı ortaklığına yönelik bir anlaşmanın” sağlanması. Elysee Sarayı, “hükümetler, işletmeler ve hayırsever grupları içeren bu kamu-özel ortaklığı için 2,5 milyar Euro toplamayı” hedefliyor. Bu ortaklıkla, "güvenilir yapay zeka oyuncularına veri tabanlarına, yazılımlara ve diğer araçlara açık kaynaklı erişim” sağlanması planlanıyor. Ancak ABD’nin bu girişime destek verip vermeyeceği henüz bilinmiyor.
Zirvenin “kamu yararı için yapay zeka” elçisi Martin Tisne, “Artık sadece yapay zekanın potansiyel risklerini nasıl azaltacağımızı değil, aynı zamanda bunu insanların hayatlarını iyileştirmek için nasıl kullanacağımızı da bulmak için inanılmaz bir fırsata sahibiz” dedi.
Zirve, aynı zamanda ekosistemleri bir araya getirmek, yapay zeka teknolojileri etrafında tüm sektörleri ilgilendiren “vizyon, çözümler ve teşvik edici fikirler” ortaya koymak için de önemli bir zemin olarak tanımlanıyor.
Yapay zeka güvenliği Paris Zirvesi’nin gündeminde yer almaya devam ederken, uzmanlardan oluşan bir panel, “genel yapay zekanın potansiyel tehlikeleri” hakkında rapor sunacak. Ancak bu sefer organizatörler tartışmayı daha fazla ülkeye ve yapay zekayla ilgili diğer konulara genişletiyor. Önceki zirvelerde olduğu gibi bu zirvenin de bağlayıcı bir düzenlemesi olmayacak.
“Benzeri görülmeyen bir teknolojik devrim”
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirveyle ilgili yerel medyaya yaptığı açıklamada, “Yapay zeka Vahşi Batı olamaz. Tam özerklik ve bağımsız olmak için mücadeleye hazır mıyız, yoksa rekabetin ABD ve Çin arasındaki bir savaşa indirgenmesine mi izin vereceğiz? Fransa'nın hızlanması gerekiyor. Bu randevuda olmak istiyoruz ve icat etmek istiyoruz, aksi takdirde başkalarına bağımlı kalacağız” diye konuştu.
Macron, ülkesinde 2030'a kadar yapay zeka alanında 100 bin araştırmacının eğitilmesini ve 35 yeni veri merkezinin geliştirilmesini istediğini açıkladı.
Emmanuel Macron, dün gece çıktığı kamu televizyonu France 2’de de “Fransa'da yapay zekaya önümüzdeki yıllarda 109 milyar Euro yatırım yapacağız. Fransa için bu, ABD'nin 'Stargate' ile duyurduğu miktara eşdeğer” dedi.
Forum